fredag, juni 05, 2015

XELODA och TOLKNING AV RTG SVAR

Har ni lagt i båten *ler* ? Bild från -011.
Så lätt att bli sittandes vid datorn, fast jag har lite som jag tänkt göra idag. Som jag känner att jag måste göra. Men jag vill även veta lite mer om mitt nya cellgift, så har försökt hitta den info jag vill ha. Några svar har jag fått. Fick ju ingen infobroschyr som jag alltid fått tidigare.

Jag ringde även onkologen, men jag var väl som vanligt lite seg att lyfta luren. Gillar ju inte som de flesta vet att ringa. De har telefontid mellan 09.00-10.00 och jag kom till skott ungefär sex minuter i tio. Då hade de stängt av och det var telefonsvarare som hänvisade till 112 om det var allvarligt och att trycka 2 om man ville ändra tid. Så försökte därför finna svaren på stora vilda webben. Inte så jäkla lätt faktiskt. Det gäller ju att komma på exakt rätt frågeformulering.

En viktig fråga var Kortisonet. Man tar ju Kortison innan cellgifter för att dels motverka illamående och dels motverka allergisk reaktion. Men ingen nämnde något om det. Mitt förnuft säger mig att om det var viktigt så skulle de förstås ha informerat, men med tanke på den stress som var igår på onkologen så kan även den bästa glömma. Å andra sidan tar jag tabletten morgon och kväll varje dag. Är det då rimligt att ta Kortison varje dag i, till att börja med, fyra veckor? Jag vet inte och ville därför ha ett svar.

En annan viktig fråga var.... ska jag fortsätta med mina sprutor?
En tredje.... eftersom hudreaktioner tillhör en vanlig biverkan, hur påverkas huden av solning?
En fjärde.... huvudvärk är också en vanlig biverkan, hur går Alvedon/Panodil ihop med giftet?

Hittade jag några svar? Inte direkt. Helst hade jag förstås velat hitta en sida med info om Xeloda med svar på just mina frågor. Inte så logiskt, jag vet. Det jag hittade var som vanligt en jäkla massa bloggar. Inget fel på cancerbloggar, men jag ville ju ha en mer medicinsk sida. Hur som helst skummade jag igenom blogginläggen som handlade om Xeloda och genom det drog jag egna slutsatser. Åtminstone vad gäller Kortison och blodförtunnande sprutor.

Någon trappade ner sin Kortisondos för avsluta samtidigt som hon knaprade Xeloda och en annan körde sprutor när hon åt giftet. Så slutsatsen jag drog är att jag inte behöver Kortison och att jag ska fortsätta med sprutorna. Hittade även en bonusupplysning, att fosfor inte är bra vid Xeloda behandling. Så jag har ställt undan mina multivitaminer nu. Ett tips fann jag också, på en läkarsida.... vid besvär i munnen som är vanligt så kan man skölja munnen med flytande Alvedon och lite grädde.
Nu har ju dessa bloggare varav flera inte längre finns i livet, en annan problematik än jag. Med spridning till lever, skelett etc. Men det jag förstod är att Xeloda ges till de med levercancer tex och någon med äggstocksmetastaser hade också fått det och även med bröstcancer. Alltså inte bara mag/tarmcancer patienter och jag.

De flesta tar giftet i hop med annat gift och i stort sett alla tar över dubbla dosen mot mig. Så lite konfunderad är jag allt, men fyra veckors test är okej. Jag tar totalt 1000mg/dag, jämfört med 2.500mg/dag som tydligen är standard. Ger det överhuvudtaget effekt? Ja, mycket finns att fundera över. Jag skulle vilja vara expert på cancer *ler*, men jag lär mig ständigt nya saker.
Xeloda är egentligen inget cellgift har jag förstått, men det omvandlas till det när kroppen har absorberat innehållet som heter capecitabin. Många konstiga namn är det.
Hittade en sida där man kunde köpa tabletterna. ?? Gör inte det.

HB-värdet nämnde jag inte igår. Det har sjunkit till 116 igen. Men min förhoppning är att när jag nu inte får Paklitaxelet varje vecka så kommer det höjas och vara kvar där. 
Illamående, buksmärtor, diarré och kräkningar är exempel på biverkningar av nya giftet. Men lustigt nog är magen ovanligt bra idag. Nu får man troligtvis inte biverkningar efter två tabletter, men jag är ändå glad att magen är lugn. 

Kan lika gärna ta min fundering över röntgensvaret också, när jag håller på. Bukhinna på latin heter peritoneum och bukspottskörtel heter pancreas. På grund av prat med medpatienter igår så läste jag inte svaret ordentligt och läkaren sa inget. Fast med eftertanke så sa han att det står inget om bukhinnan, för att efter noggrannare läsning ändra sig till att det "kanske" är förtätningar i bukhinnan.  I går kväll när jag läste det såg jag att det stod.... nedom cauda pancreatis finns sannolikt lågtäta carcinomatoshärdar. Jag googlade men mycket på engelska kom upp och jag fick inget grepp om vad det egentligen betyder.

Bukspottskörteln består av tre delar och cauda ligger vid mjälten. ( nu ångrar jag nästan att de inte tog bort mjälten också vid operationen). Så rent översatt på mitt lekmannasätt skulle det betyda att nedanför mjälten ligger cancerhärdar. Googlade carcinimatoshärdar och det mest vettiga och för mig förståeliga var detta:
"Oftast föreligger istället en spridning från en modertumör till bukhinnan. Då utvecklar man vad vi kallar peritonel carcinomatos."
Jag ska fråga läkaren nästa gång hur det ska tolkas. Jag hoppas det blir om fyra veckor. Ordet sannolikt ser jag som positivt *ler*, det betyder i mitt sinne att det inte är säkert. Fast jag vet ju att jag har cancerväxt i bukhinnan och att det är det som producerar vätskan som gör att diafragman växer. Så tro inte att jag förtränger min situation ha ha.
 
Kanske det här inte var någon intressant läsning en fredag, eller så var det det. Nu ska jag inte fundera så mycket mer över min skitsjukdom, utan göra det jag måste. Nämligen dra över golven med en mopp innan minimänniskorna dyker upp sent i kväll. De åker sent med förhoppning att de små liven ska sova under vägen. Inte helt lätt att åka ensam med två små barn i baksätet. Sedan ska jag ta in madrassen och få i luft i den och bädda. Jag hade även en tanke att gå bort till Ica och köpa bröd och jouse och skinka till morgondagens frukost. Då kommer två andra "barn" och frukosterar med oss. Men jag vet inte om det blir av och kanske är det onödigt då 08-ungen nämnde att hon tar med frukost. Fast vad det betyder enligt henne vet jag ju inte. Tror inte hon köper skinka eftersom hon är vegetarian.
 
Sedan ska jag duscha och just nu skulle jag egentligen sitta på balkongen och lapa sol och jag skulle också ha börjat fixa min mat. Idag blir det potatismos och torsk med råriven morot. Tänkte testa att steka fisken idag. Nu har jag kört med skonkost i en vecka så jag tror det funkar.
 
Vart ska jag börja *ler*? Tror jag sätter på potatisen och sätter mig i solstolen på balkongen medan den kokar. Solen drar mer än vad golvmoppen gör kan man säga.
Jag hoppas och tror att jag får en jättetrevlig helg där jag mår bra och kan umgås som jag vill med små och stora barn. Och jag hoppas ni som orkat läsa också får en jättetrevlig helg.  

2 kommentarer:

Hans-Eriks funderingar sa...

Greta,
Bra att du informerar dig om mediciners verkan och biverkan. Inte bra med överraskningar eller okunskap.

Läcker svart-vit bild. Du har en fin rumpa!

Gretas Svammel sa...

Att vara insatt är nästan ett måste idag...Hans-E...