fredag, april 10, 2015

ÅRETS GIFTOMGÅNG 5

Då har man fått i sig en dos av båda sorternas gift igen. Var ensam på rummet hela tiden så gick ut en sväng i väntrummet.  Men var ganska dött överallt. Nu har jag ju en bra bok att fördriva tiden med så tiden gick rätt fort ändå.

Dosan krånglade till en början... som vanligt. "Min" sköterska var ledig vilket jag visste så hade en annan jag också känner lite och som är bra. Det är tre onkologsköterskor som jag ser som professionella och himla bra. Har den här behandlingsomgången sett ytterligare en, men vet inget om henne.
Den här hade förstås fått info av de andra och de trodde nog att bara jag satt på sängkanten med armarna bak och bröstade upp mig så skulle det bli backflöde. Kul, kul.

Det hände inte ett skit. Efter en halvtimmes akrobatiska övningar kom det lite, lite blod i slangen. Inte tillräckligt, tyckte jag för att släppa på giftet. För sedan kom det inget mer. Men efter ytterligare lite styr så kom det på riktigt, när jag stod upp med armarna bak och tog djupa andetag. Ingen har någon förklaring, för med en så nyinsatt dosa som jag har ska inte det  här hända. Och speciellt inte varenda jäkla gång. Men nu vet vi ju att det kommer till slut så det är bara att ha tålamod. Jag är precis genomsvett, sa sköterskan. Det tar ju extra tid för dem också.

Vägde mig när jag kom, vilket jag ju bestämt att göra varannan vecka. När jag får båda sorterna. Gått upp 0.6 kilo. Jag som trodde jag gått ner. Vad man kan bedra sig *ler*. Men diafragman minskat i alla fall med 2½ cm och det är det viktigaste. Det betyder att giftet tar på vätskan i buken. Totalt har den minskat 13 cm på fem veckor och det är jag väldigt nöjd med.

Cancermarkören var ju inte så kul. Hade 34 när jag började behandlingen. Ska inte gå över 35 som ni vet, då indikerar det aktiv cancer. Onsdagens prover visade 45. En ökning? Varför är det på dette viset? Sköterskan hade inget svar, men tyckte inte jag skulle hänga upp mig på det eftersom det inte var så stor ökning. För mig är det en jätteökning. Man kan tro att giftet stimulerar cancern istället för att döda den, sa jag. Få se vad det visar om fyra veckor, då det är ny cancermarkör igen.

Men jag fokuserar på måendet och går på det. Så bra som jag mått de sista 1½ veckorna var det länge sedan jag mådde. De små besvär jag har är det knappt något att orda om, jämfört med hur det kan vara och många gånger också är. Det har varit himla skönt att slippa den här otroliga tröttheten och orkeslösheten de här sista veckorna. Den tar mer psykiskt än vad jag själv vill inse.
Men HB- värdet går sakta ner visade proverna också, så jag vet att det med all säkerhet kommer tillbaka. 120 idag, så är en bit kvar.

Lite kul att de nu också mäter PH värdet i urin, förutom äggvita som är anledningen till att jag lämnar urinprov varannan vecka. Här har de referensvärde 5-7, men jag anser nog att 5 är i minsta laget. Vissa minns kanhända hur jag själv mäter PH värdet både i saliv och urin ibland. Ju lägre PH desto bättre mår cancercellerna. Och annat sjukdomsalstrande. Och ju mer basisk kost man äter desto högre blir PH värdet. Står som kommentar efter att värdet är starkt kostberoende. Jag äter rätt mycket basisk kost, men även en hel del som räknas som sur kost... typ ägg, mjölk, ost, potatis, pasta, ris. Idag slafsade jag i mig en tallrik gräs med kokta ägg. Spenat alltså. Hade jag skippat äggen hade det varit perfekt. Men vad sjutton, någon fanatiker är jag inte. Till tv-n senare blir det ett päron och en liten skål hallon.

Ingen verkar vilja ha färgpatronen, så jag lägger nog ut den i återvinningshuset vid tillfälle med en lapp att den som har användning för den får ta den. Tar emot att bara kasta den. Tror den kostar upp mot 400kr och det slänger ju inte jag i alla fall i soporna. Bättre den kommer till användning.

Jag väntar på att min snälla och gulliga avkomma ska höra av sig angående morgonen. Jag får ju åka snålskjuts med dem till huvudstaden. Varför inte jag ringer? För att jag inte vill störa, för de har nog en del att styra med kanhända efter jobbet. Innan åtta har jag nog fått veta det jag behöver veta. Vi behöver inte åka i ottan i alla fall, det vet jag. Men under tidig förmiddag. Sedan vet jag inte om vi ska sova över eller åka hem på kvällen. Jag hänger ju bara på och gör som dom *ler*. Fast bra att veta om jag ska dra med sovsäcken eller inte.

Jag ser förstås fram emot morgondagen. Måtte jag bara fortsätta att må bra över helgen nu.
Överallt stöter jag på rubriker att nu kommer värmen... upp mot 20 grader i helgen. Himla nice om det blir så, fast jag tvivlar. Idag var det inte speciellt skönt ute med kylig vind och sol bakom molndis. Var bara i bussen hem när de svaga solstrålarna sken in på mig genom bussfönstret, som jag kunde förnimma vårkänsla och värme.

Hur det än blir så önskar jag alla er som läser en riktigt trevlig helg.   

2 kommentarer:

Hans-Eriks funderingar sa...

Greta
Både det ena och det andra på proverna. Du är glad och positiv med minskar miidjemåt, vilket måste vara vikttigt

Gretas Svammel sa...

Midjemåttet har jag inte mätt...Hans-E... men det minskar nog automatiskt med diafragman.