söndag, januari 11, 2015

HÄRLIGA SÖNDAG och LITE FAS 3

Härliga söndag. Fast allt är ju relativt, men sett till omständigheterna kan jag nog påstå det. Ute är det lugnt och fridfullt jämfört med nattens blåsande. Snö visserligen men det ljusar ju upp naturen, om man nu vill vara lite positiv. Det är tredje dagen på rad som jag inte känner att energin rinner av mig så fort jag åstadkommit något och tredje dagen som jag inte sovit något under dagen.
Smaken verkar ha kommit tillbaka och lukten. Jag är sugen på potatismos och stekt torsk. Nu har jag ingen torsk, så får hitta på något annat till mat idag. Lusten att ta tag i saker kommer krypande tillbaka så smått. Så visst kan jag säga härliga söndag.

Och nu får det banne mig inte bli några fler bakslag. Nu när jag känner att det börjar gå åt rätt håll. Hostar fortfarande, men det är en baggis jämfört med tidigare och nästan inget rosslande i bröstet. Snart har jag glömt förra veckans helvete, för det är ju så. Man glömmer det jobbiga, men även tvärtom. Jag minns knappt hur det är att må helt bra, att gå i rask takt, att intervalla, att förverkliga sina planer, ja att överhuvudtaget få idéer,  att ta ett glas vin och verkligen njuta av det, att reta sig på att håret inte är som man vill, att ta ett kort på sig själv och åtminstone vara lite nöjd osv.

Idag ska jag byta rent i sängen, smörja in ricinolja på huvudet och låta det verka 30 minuter innan jag duschar och tvättar bort det. Delade åsikter om det. En del anser att håret växer fortare, andra inte. Värt att testa i alla fall och skapa sin egen åsikt.  Eventuellt tar jag även tag i kylskåpet. Ni minns kanske att jag tyckte det luktade rödkål i kylen. Sedan försvann lukten både för mig och då automatiskt det i kylen. Nu när min lukt återkommit känner jag återigen att det luktar något. Lite jordaktig lukt, gick igenom lådorna med lök och grönsaker igår, men fann inget konstigt. Ställde in en liten skål med ättika några timmar och idag tyckte jag det var bättre. Men det är ändå hög tid att städa ur. Nästa gång det blir frysgrader ska jag även ta mig an frysen tänkte jag.

Utslagen på bröstet har ändrat karaktär upptäckte jag igår och börjat klia lite. Bilden tog jag nyss. Ja, jag sitter i morgonrocken fast klockan är över tre. Men det är för att jag ju ska duscha snart och ta på rena kläder. Nu liknar det mer nässelutslag. Googlade idag igen och kom fram till att det eventuellt kan bero på sprutorna jag tar... Innohep.... för att hindra blodproppar. Mindre vanliga biverkningar stod det. Mer troligt att det är det än cellgifterna, för då skulle utslagen kommit tidigare kan man tycka. Nu ploppade de upp strax efter jag började med sprutorna, först på skuldrorna sedan ner över ryggen och runt mot magen och sedan på magen för att fortsätta till bröstet och nu sist även några på lår och överarmar.
Men nu är det ju bara en vecka kvar tills jag kan bombardera läkaren med mina frågor och förhoppningsvis få svar på orsaken. Det är ju lätt när man mår som risigast att dra paralleller till cancern, vad det än är. Men det här tror jag har andra orsaker.

Jag är rejält trött på att behöva ha "mössor" på huvudet. När skulten blir täckt av hår så småningom kanske jag kan möta min spegelbild utan mössa. Igår fick jag i alla fall för mig att göra några nya och letade fram ett par gamla sjalar/halsdukar jag aldrig använder. Klippte bort franskanten, vek till en fyrkant och klippte typ en sjalett.


Varken rosa eller orange är min färg, men eftersom det var vad som fanns till bjuds så fick det bli så. Det är i alla fall något nytt. Den här knöt jag tvärtom, med knuten fram för att få ytterligare variation *ler*.  Som en skurkärring typ.
Jag började även läsa mitt skrivprojekt igår och skrev upp eventuella bilder att scanna. Någon korrekturläsning blev det inte, för insåg att hälften av texten borde bort. Så någon vacker dag när lusten finns och inspirationen så ska jag på en kopia radera och skriva om. Det här projektet är ju ämnat till skrivbordslådan, men efter min död kommer det att läsas och då vill jag ha det så bra som möjligt. 

 
Bild från någon facebooksida. Jag har ju vid flera tillfällen skrivit om dessa lönebidrag som AF så glatt informerar om på sin hemsida och om företag som i sin annonsering efterfrågar i första hand de som har någon form av lönebidrag. Enligt mig så jäkla snett. Nu såg jag att Expressen i en ledarkrönika skriver om just det här. Det är bra, för just nu är det väldigt, väldigt tyst om både det och om Fas 3.
 
Solrosuppropet senaste inlägg handlar om vad som händer nu, med tanke på hur tyst det är.
 
 Tomas Eneroth skriver i en av sina trådar på Facebook den 28 december:
Såväl avskaffandet av FAS 3, som höjd ersättning i a-kassan och sjukersättning fanns ju med i höstens budget och vi har inga skäl att ändra uppfattning.
Vi vill fortfarande lägga ner FAS 3 och förbättra trygghetssystemen, och kommer givetvis att lägga fram sådana förslag framöver. Det trista är att SD och Alliansens gemensamma agerande i höstas försenar viktiga reformer. Gårdagens överenskommelse innebär att vi nu kan lägga budgetförslag och få dem genom riksdagen – något jag verkligen ser fram emot. : )
Ja, det är bara att vänta och se vad och om något händer i den här frågan. För mig och naturligtvis många andra är det oroligt att inte riktigt veta. Jag vet ju hur dåligt jag mått av att sitta i Fas 3 förvaring och att vara en slav under AF och systemet. Jag har ingen aning om hur det kommer att påverka mitt tillfrisknande. Med all säkerhet inte positivt i alla fall.

Jag tänker ta upp även det här med läkaren, men vad kan en läkare göra mot den arbetsmarknadspolitik som råder?
Nu ska jag massera in ricinolja, så jag hinner med kylen också och lite matfix. Känner jag månne av en liten stresskänsla? Det var inte igår. Blå ögon ikväll. En serie jag gillar. Förvånansvärt bra för att vara svensk. Ligger lite i tiden också.   


2 kommentarer:

Hans-Eriks funderingar sa...

Greta
Du håller på att få upp tempot. Trevligt.

Hoppas att du läkaren har förklaring och att utslagen försvinner.

Gretas Svammel sa...

Tempot går tydligen upp och ner...Hans-E... men ändå bra att det går upp mellan varven.