torsdag, september 11, 2014

ETT BÄTTRE SVERIGE.... kanske på söndag.

Kanske har ni hört eller läst om Reinfeldts utspel  i gårdagens debatt i Sveriges Radio. Han hötte med fingret som Annie Lööf brukar göra och slog näven i bordet så mineralvattenflaskan skakade. Inget stoppar mig nu... typ.  Fast jag har faktiskt full förståelse för att glaset blir fullt till slut. Är det någon gång våra kära politiker gör sig förtjänta av sin höga lön så är det väl nu, precis innan ett riksdagsval.

Man kan undra om de överhuvudtaget hinner sova. De är överallt tv, tidningar, radio från tidig morgon till sena kvällen, ständigt rabblande sina vallöften och med ett leende på läpparna. För vem vill rösta på en surgubbe eller surtant? Lööf har alltid ett påklistrat leende, även när hon pratar om allvarliga saker. Det är ju väldigt trovärdigt *ler*.
I kväll debatterar de i fyran igen.

Arbetslinjen och sjukförsäkringen har ju som väl alla vet nu inte haft den effekt som Reinfeldt antagligen trodde. Eller han kanske var mycket väl medveten om att det bara var ett spel för att få loss pengar till sänkta skatter för högavlönade. De som blev drabbade av hans politik struntade han fullständigt i.... och gör således fortfarande.

En artikel i Arbetaren från aug. Citat:

– Socialtjänstens uppgift är att hjälpa människor med personliga, sociala problem. Men i och med att socialförsäkringssystemet urholkas har arbetet stegvis förändrats till att ta hand om strukturella problem som arbetslöshet och utförsäkringar. Och dessa problem har socialtjänsten ingen möjlighet att lösa, säger Nadja Gürsoy, socialsekreterare i Stockholms stad, som för fram till ett år sedan arbetade med försörjningsstöd.

Anledningen till förändringarna i trygghetsförsäkringarna är enligt Kjell Rautio, utredare på LO, att regeringen vill genomföra ett systemskifte där ersättningsnivåerna i trygghetsförsäkringarna ständigt minskar. Det för att skapa incitament för de sjukskrivna och de arbetslösa att skaffa arbete. Problemet menar han är att effekten oftast blir den motsatta när människor som borde ägna sig åt rehabilitering i stället tvingas ägna sig åt att få ekonomin att gå ihop.

Senast i förrgår stod han Reinfeldt i tv och sa att generösa ersättningar vid sjukdom och arbetslöshet gör att folk inte bryr sig om att söka jobb utan hellre lever på ersättningen. Det är ju också en människosyn, att misstro alla landets medborgare vars liv förändras av någon anledning. Naturligtvis finns det sådana människor, men det har ju framkommit att den andelen är ytterst, ytterst liten. De allra, allra flesta vill klara sig själva och ha ett jobb att gå till och känna sig delaktiga i samhället och meningsfulla.
Sedan kan man undra hur generösa ersättningar ska tolkas. Är det 5000/mån? 8000/mån? 0/mån? 12 000/mån? För mig är det en självklarhet att man inte ska kunna leva i överflöd på ersättningar och den åsikten tror jag att jag delar med majoriteten. Men man ska inte behöva leva på noll kronor och tvingas att be det allmänna om hjälp, eller släktingar, eller tigga.

Ytterligare artikel från Arbetaren sept -014. Citat:

När den borgerliga alliansregeringen valde att införa de nya sjukreglerna för drygt sex år sedan var tanken, enligt dem själva, att minska ”utanförskapet”. Att människor snabbare skulle kunna återgå till arbete efter sjukdom och inte fastna i långdragna sjukskrivningar. Det talades om att man i Sverige under en längre tid överutnyttjat sjukförsäkringen och att en reform därför var nödvändig för att komma till rätta med problemet.
I stället blev det tvärtom. Antalet sjuka personer i dag är högre än det var innan 2008, då de nya reglerna började gälla.

Ofta tar de fram att sossarna gömde folk i förtidspension/ sjukpension, men jag läste idag att nu ökar de. Alla som orkar och har förutsättningarna ska naturligtvis få hjälp och rehabilitering till att återgå till arbete efter långvarig sjukdom. Men att som nu tvinga svårt sjuka att ställa sig till arbetsmarknadens förfogande är sanslöst.

När det gäller arbetslösa, ska normen vara att man då ska vara tvungen att kontakta socialen för att kunna få mat på bordet och klara hyran? Får man lättare ett jobb då?. Blir jobben flera då?

SVT tog i går upp att socialchefer oroar sig över den här utvecklingen, som man bara kan lägga på Alliansen. Jag vet att Personsossegrisen var inne på liknande, men det var Alliansen som sedan fullföljde det och det utan rim och reson. Och utan att bry sig om konsekvenserna. Nej, inget stoppar mig nu.
Citat:  
– Ska vi acceptera att försörjningsstödet är en sorts a-kassa?
Karl Gudmundsson, ordförande i föreningen Sveriges socialchefer, är oroad över utvecklingen. Försäkringarna fungerar inte som det var tänkt, menar han, och syftar framför allt på arbetslöshetskassan och sjukförsäkringen.

Enligt Socialstyrelsens senaste statistik är ungefär hälften av alla som får socialbidrag i dag i själva verket arbetslösa.
Det har också blivit svårare att klara sig på a-kassan. Taket för hur mycket man kan få ut har inte höjts på tolv år.
Även sjukförsäkringen har genomgått stora förändringar. Kraven för att få ersättning har blivit hårdare och det är fler sjuka som numera söker stöd hos socialkontoren, enligt Socialstyrelsen.
 För att ens komma i fråga för stödet brukar socialtjänsten dessutom uppmana den som söker att först sälja tillgångar som bil och bostad.

SVT opinion idag. Jag vet inte vad det tagit åt min senaste anordnare *ler*. Men det är jättebra att han engagerar sig. Han har skrivit en artikel och sedan har han bett folk kommentera och han svarar. Jag har inte läst igenom alla frågorna och svaren ännu. Man kan nästan säga att han fortsatte där jag slutade och det skulle vara kul att höra hur snacket går på källarförvaringen nu. Vi delar inte riktigt samma åsikter, men han gömmer sig åtminstone inte och han träder fram och deltar i debatten. Det ska han ha en stor eloge för.

Östnytt. Min mamma kommer med mat. Arbetslös man, 57 år. Jobbade tidigare i industrin tills företaget gick i konkurs. Försökte hanka sig fram via bemanningsföretag och att göra hemsidor. Nu helt arbetslös med 6.500 kronor i månaden från socialtjänsten. 
Då ska det även räcka till hyran. Han säger att han överlever, men inte så mycket mer. Allt som oftast får hans mamma rycka in.
– Min mamma förser mig med kläder och hon kommer hit med mat. Och det känns lite konstigt att en 57-åring ska vara beroende av sin 75-åriga mamma.
Alliansregeringens arbetslinje har varit tydlig från början. Det ska löna sig att jobba.

Slutligen lite om RUT, som Reinfeldt och hans kompisar är så nöjd med. Från sept -014.

...endast 1 procent av de 17 000 rut-företag som är registrerade i Sverige har kollektivavtal. Det innebär att ingen vet hur mycket de betalar sin personal eller hur villkoren i övrigt ser ut.
Samtidigt betalar staten ut 2,5 miljarder kronor i rut-pengar. Men alla uppgifter om företagen som arbetar med rut och rot är hemligstämplade av Skatteverket.

Det är inte bara Fas 3 anordnarna som ska vara anonyma tydligen. Jag är misstänksam mot allt som inte sker öppet.

Dagens Arena sept -014. Lööf tror att alla har kollektivavtal. ?? 
”De har kollektivavtal” hävdade en bestämd Annie Lööf i morgonens Gomorron Sverige, när hon och Gudrun Schyman rök ihop i frågan om rut-företagens påverkan på jämställda löner.
Flera anställda i rut-företag vittnar om att de jobbar för en timlön upp till 20 kronor lägre än lägstalönen i avtal och är varje månad oroliga för om lönen ska räcka.
Annie Lööfs besked i SVT:s debatt var att ”Den går att leva på”.

Klicka för större bild.

Inga kommentarer: