torsdag, september 11, 2014

FRANSARNA GER UPP och BLODVÄRDEN

Ser ni vad jag fick se i tisdag? Ögonbrynet håller på att försvinna på ena sidan och på motsatta sidan spretar ögonfransarna. Jag klarar mig tydligen inte från att även de kommer att ryka. Fick se det på onkologen i tisdags när jag hade glasögonen på mig när jag besökte toan. Då hade jag kletat på mascara på morgon och de spretiga fransarna såg för jäkliga ut och eftersom det fattades fransar på ett par ställen så hade mascaran hamnat på ögonlocket.

Nu måste jag införskaffa lösögonfransar, något jag aldrig använt förut. Har kollat prisläget och det är överkomligt även för mig. 69 kr på Hennes. Fast det är ju inget jag kommer att pilla med när jag går till affären eller åker till onkologen. Men när jag träffar folk, typ det stundande kalaset.
Stockholms grejen är framflyttad, men det är inte beroende på mig.
Hur som helst är det här inget kul, men men. De växer väl ut vad det lider hoppas jag. Det jag kan oroa mig lite för är att det inte blir samma kvalité varken på hår eller fransar. Jag har ganska långa, täta fransar och ett hår som är relativt tjockt och växer som ogräs. Eller hade.

Jag påminde dem om att läkarintyget går ut sista september och jag är inte färdigbehandlad då, så behöver alltså ett nytt. Tänkte jag skulle vara ute i god tid. Fick då veta att Landstinget gjort lustiga ändringar. Ja, både jag och personalen ansåg det vara korkat. Tidigare har läkaren skickat in läkarintyget elektroniskt till FK, plus lagt det i Mina vårdkontakter. Nu hade de precis ändrat och det var snabb ändring. Personalen fick kanske veta det en vecka innan det skulle träda i kraft. Nu är det patientens ansvar att skicka in intyget till FK. Osäker på om man kan det elektroniskt, annars måste man skriva ut det och skicka det till FK. Jag fixar det, men det är fortfarande många som inte ens har dator och inte heller skrivare. Det tar en sekund för läkaren typ att klicka i väg, så någon vidare tidsparan kan jag inte se.

Även reglerna och kortet för sjuk/färdresor var ändrat med kort varsel fick jag veta och i det fallet blev det merjobb för personalen. Men det är ju inte aktuellt för mig så länge jag kan åka buss.

Jag har inte nämnt något om de sista blodvärdena. Kanske inte är så intressant, men en del tycker kanhända det. HB värdet som sjönk från 120 till 117 på en vecka och där 117 är nedersta gränsen, trodde jag ju hade fortsatt att sjunka. Att det var orsaken till tröttheten. Men sist nu låg det på 121, så det gjorde mig glad. Det är inte särdeles högt det heller, översta gränsen är 153, men runt 120 är ju vad jag haft sedan jag påbörjade den här resan.
Vita blodkropparna tycker jag också är intressant att veta värdet på. Det har med infektionskänslighet mm att göra. Det låg nu sist helt perfekt.
Även blodplättarna är viktigt att veta för mig. Mitt ökar hela tiden, fast ligger fortfarande inom referensramarna som är 160-390. Mitt har på tre veckor ökat från 222 till nu sist 322. Jag gick in och läste lite om det och för höga värden ökar risken för blodproppar. 

Jag vet ju att cellgiftbehandling ökar risken för proppar och frågade om det precis i början eftersom det var något jag oroade mig lite för. Fick då svaret att det är så sällan så det behöver jag inte ens tänka på. Jag vet i sjutton ja? 

Röda blodkropparna, där ligger jag på nedre gränsen eller ibland under. Kollade även upp det på vårt fantastiska google *ler* och det hänger ihop med HB värdet. Det sjunker vid blodbrist. Så tröttheten jag numera dras med kan ha sin förklaring där.

Ja, det är mycket med det tekniska. För mig är det viktigt att ha koll. Jag nämnde tröttheten sist, men det är ju vanligt vid cellgiftbehandling, så sköterskan tyckte inte det var mycket att oroa sig för. Nu vågar jag inte riktigt lita på att sköterskorna är så jätteinsatta i alla dessa olika värden och vad de står för, men jag hoppas att läkaren kollar innan varje behandling. Och så måste det ju vara. Varför skulle jag annars springa till vårdcentralen varje vecka och ta nya prover ?

Jag har läst ut boken jag tog från bokhyllan. Den var helt okej och jag kom inte ihåg ett dugg. Nu har jag letat fram en ny gammal bok från hyllan. Den på bilden. Kom ut i Sverige -84. Jag har läst några kapitel och minns inte heller den här, så det är ju skitabra. Den här verkar också bra. Ni känner kanske igen författaren? Han har bl.a. skrivit Örnnästet som är filmatiserat och Kanonerna på Navarone.

Jag har mer jag vill skriva om, men delar upp det i fler inlägg så ni inte får spader.

Inga kommentarer: