torsdag, augusti 14, 2014

POLITIKFUNDERINGAR

Det var inte lätt att få ordning på penslarna. Har ställt dem i vatten nu tills i morgon. Eftersom det var vattenlöslig akrylfärg jag använde igår så borde det inte vara något problem att få dem rena.
Jag kör ett inlägg till med allt jag  har i huvudet. Men jag kanske inte trycker på publicera när jag skrivit klart. Det räcker kanske att få det ur huvudet *ler*.

Innan jag spaltar upp mina tankar, vilket jag tänkte göra så tycker jag att ni ska klicka på den här länken.  Det är Rose Alliance som tagit initiativ till en namninsamling mot Norges undersökning av sexköpslagens vara eller inte. Jag hoppas jag tolkat det rätt nu. Länken finns på Emmas blogg. Det är mycket som ska fyllas i... namn, postnummer, stad, land... så jag tänkte först skippa det för jag gillar inte när man inte kan vara anonym, eller att registrera mig på sajter. Men jag tycker det är viktigt att visa sin ståndpunkt. Ska det bli någon förändring så måste alla ställa upp som tycker det. Så jag skrev Greta på förnamn och Garbo på efternamn och mailadressen sexgretagarbo..  sen tog jag bara ett postnummer som går till en gammal släkting i stan och land Sverige osv. Så man behöver inte skriva sitt riktiga namn om man inte vill. Så in och skriv på nu.

När jag nu nämner Norges undersökning så har det tydligen visat sig att den är beställd av förra regeringen som införde lagen. Så kanhända blev den här undersökningen lika missvisande som vår statliga blev, för de vill ju naturligtvis ha lagen kvar.

Passar nog bra att börja med den här mannen som nu äntligen ansat sitt skägg och ser okej ut igen. Ja det är ju min lilla idol om nu någon råkat missa det. Har man idoler när man är sextio *ler*? Hur som helst så läste jag alldeles nyss att han förlänger sin turné med tre spelningar i september. Hans egen lilla valkampanj. Vissa säger att det blåst högervindar i 30 år, men de har nått orkanstyrka de senaste åtta åren. Det har blivit för många fula affärer och för dåliga konstruktioner, säger Ulf Lundell till Nöjesbladet.

Då hoppar jag till fula affärer och dåliga konstruktioner. Handelsanställdas blogg skriver klokt enligt mig. I åtta års tid har vi fått höra att vägen till fler jobb går via sänkta löner. Om företagen ska anställa unga så är det inte för att de har något att bidra med utan för att de är billiga i drift.

Samma logik gäller på välfärdens område. Det handlar inte om hur alla skolor ska bli bra skolor, utan om hur de som går i en dålig skola ska kunna välja bort den.

 Vi ska inte ha ett arbetsliv som går att kombinera med ett fungerande privatliv och en hemtjänst som hjälper den som behöver. Men de som har råd ska få rabatt när de betalar någon annan för att få tillvaron att gå ihop.

Bra sammanfattning med få ord. Det skulle jag aldrig kunna få till *ler*.

Går man sedan till min situation och jag tror faktiskt att man måste befinna sig eller ha befunnit sig i den för att verkligen förstå. Jag sticker inte under stol med att jag själv haft små fördomar och det beror  till stor del på att samhället förut inte såg ut som nu. Klart man får ett jobb om man verkligen vill. Ja så tänkte jag och så tänkte jag faktiskt även när jag avvecklade företaget, för jag har aldrig behövt vara utan jobb i mitt vuxna liv. Upptäkten blev att verkligheten inte alls stämde med mitt tänk och min tro.

Klart man får sjukersättning när man blir sjuk. På det sättet är ju Sverige ett bra land att leva i. Ingen ska bli utan ersättning för att den blir sjuk. Ytterligare en villfarelse som jag fick erfara. Tre månader utan sjukersättning det är väl normalt numera. Eller? 

Man hör ofta att i Sverige behöver ingen svälta. Ja, så har väl även jag trott. Vi har ju ett väl fungerande skyddsnät i vårt land som träder in om någon behöver akut hjälp. Ja, så var det då, men inte nu. Man kan till och med bli nekad socialbidrag, antagligen för att kommunerna inte har råd längre eftersom det som tidigare skulle vara en akut hjälp i nöden nu mera går till alla arbetslösa som inte har arbetslöshetsersättning.
Jag vet att det heter försörjningsstöd nu, men för mig är det socialbidrag lika sjutton, oavsett namn och inget man ber om i första taget. I alla fall inte när man kommit upp i min generation och första taget har jag kommit förbi nu.

I GP har präster och diakoner gått ihop och skrivit en artikel om hur verkligheten är för dem. 
  
De som arbetar som socialsekreterare tvingas i dag i praktiken sätta budget framför lag. Gång på gång stöter vi på människor vars situation är sådan att de måste anses berättigade till stöd och insatser, men som ändå nekas detta. De som får försörjningsstöd får det för att upptäcka att dagens socialbidragsnorm inte räcker för den skäliga levnadsnivå som socialtjänstlagen föreskriver. Återigen måste de vända sig till församlingar och frivilligorganisationer för att be om hjälp till kläder, glasögon, tandvård och mat.

Gick ifrån en stund för att se Miffotv.  Trevligt att höra Lundells "Öppna Landskap" när jag satte på tv-n. Struntar i Aktuellt och skriver klart här istället.

Solrosuppropets gästbloggare " maskroskvinnan" skriver om vad valet 2014 handlar om.
Vi är många som har drabbats hårt av den politik som Alliansen fört under åtta år. Vi är många som IRL på ett hårt sätt fått uppleva hur klyftorna ökat i vårt svenska samhälle.

Sjuka människor har under Alliansens tid trasats sönder, pressats och misstänkliggjorts. Ibland in i döden. Det är inhumant och en ren stöld av de skattepengar som vi alla betalar in till den sjukförsäkring som man har rätt att få som invånare i Sverige när man blir sjuk.

I morgon är det festival i Malmö. Och då kommer vi in på ännu en grej som inte bör accepteras i ett välfungerande samhälle där alla är lika mycket värda. Inte alltid behöver billigast betyda sämst, men idag upphandlas de flesta tjänster både inom äldrevård, skolor, skolskjutsar, färdtjänst, bygg etc. Och billigast vinner i stort sett alltid. För att då kunna leverera billigt så kan en barnunge räkna ut att något annat får stryka på foten. Det kan vara maten på förskolor, personal på äldreboendet eller som i detta fall billig arbetskraft. Ja, man kan väl nästan jämföra det med slavarbete.

Just detta uppdagades i Malmö, där arbetarna jobbade över tillåten tid och utan skyddsutrustning med mera. 
Företaget vann upphandlingen med Malmö stad. På företaget finns inget kollektivavtal och de flesta är inte medlemmar i facket.
– Hade det varit våra medlemmar så hade vi stängt arbetsplatsen direkt, säger Joakim Frank, ombudsman på Byggnads, som menar att företaget bryter mot lagen.

En av moderaternas valaffischer som kostat 24 miljoner. Alla går ut på hur dåligt det blir om man inte röstar på dem och vad som händer om de rödgröna vinner. Alltså hur dåligt har det inte varit under deras åtta år för majoriteten av landets medborgare? En minoritet håller inte med... de som har pengar, som har jobb och som inte är sjuk.
Vaddå tack och hej fritt skolval? Vem av de rödgröna har sagt sig vara emot det? Riskkapitalister och vinster som förs ut ur landet är en annan sak.

Jag såg Anders på tv igår när han besökte Lomma, där moderaterna styrde med stor majoritet, men när det gällde äldreboende fanns ingen valfrihet alls. Ett privat företag hade hand om allt.
Daniel Swedin skriver i sin krönika i aftonblaskan om LOV lagen om valfrihet.

Företagsexplosionen i valfrihetens spår har gjort att många inte klarar konkurrensen utan kostnadsjakt. Underbemanning och otrygga anställningar blir resultatet.

Kommunalarbetaren har berättat om Ewa som jobbade 12 timmar per dag men bara fick betalt för 7. Tidningen har berättat om lagbrott, polisrazzior, dumpade löner, försämrade villkor och en minister - Maria Larsson - som tycker att hemtjänstpersonal ska byta jobb i stället för att gnälla.


Här är ännu en. Det här är jag inte insatt i, men hur mycket har moderaterna satsat på försvaret under de här åtta åren?  Jag vet inte alltså själv, men det jag vet är att jag tycker att den här kampanjen är både löjlig och smutsig.

Lite Fas 3 måste jag ha med också, det är ju även det ett Alliansverk som varit förödande för väldigt många. I Kristinehamn i Värmland ringde en fas3:are upp en sossepolitiker för att han skulle komma och se med egna ögon hur deras dagar var. Han kom, men släpptes inte in av anordnaren. Det säger det mesta. Lika idiotiskt som att anordnarna måste vara anonyma. Ni minns kanske min lokaltidnings reportage.

 Av Torbjörn Nygren får nämligen Lars Mejern Larsson höra att Dagens Jobbs högsta ledning satt stopp för ett besök på plats. Han får inte komma upp och titta hur de har det.
– Inte nog med att ni är utestängda från arbetsmarknaden, ni är ju i princip utestängda från demokratin! Det här är en verksamhet som bekostas av samhället, ska inte jag som representant från riksdagen kunna få se hur ni jobbar? Det är för jävligt, rent ut sagt! Vad är de rädda för?

33 dagar innan valet skrev Carin Wallenthin  33 försämringar med Alliansen. Läs dem ifall ni inte redan känner till dem.

Så där ni. Nu blir det fil och Mayday i soffan. Och jodå, jag trycker på publicera.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Greta,
Trevligt att du åter är engagerad och intensiv! Fyllde i insamlingen också.

Gretas Svammel sa...

Bra där...Hans-E...varje liten röst är värdefull.