onsdag, juni 25, 2014

ÅTERBETALNINGSSKYLDIG

Jag ska snart ge mig iväg till sjukan, men hinner ruttla ner lite här först. Är i stort sett klar, ska bara byta mysbyxorna till ett par jeans, borsta av gaddarna och slänga på mig kavajen. Har ägnat en timma till osmidiga myndigheter, som i grunden är AF:s fel.
Ni som följt mitt svammel vet att jag fått aktivitetsstöd istället för sjukpenning som jag egentligen borde fått och att jag kontaktat försäkringskassan osv. Efter det så kunde jag lämna ansökan till sjukpenning via deras hemsida, vilket alltså inte gick innan och gjorde det dagen efter. I samma veva fick jag den info från märkliga kvinnan på AF som jag borde fått direkt, att jag inte skulle söka jobb och inte lämna försäkran till aktivitetstöd. Trots att hon enligt papper skrivit att jag var i program till 31 maj??

Idag damp två vita kuvert från försäkringskassan ner i hallen. I det ena fanns blanketter för att ansöka om sjukpenning. För att gardera mig så fyllde jag i även dem, fastän jag redan gjort det via nätet för en vecka sedan.
I det andra fanns brev att jag fått felaktigt utbetalt aktivitetsstöd och var återbetalningsskyldig. Javisst. Det klart, har man fått fel så får man ta konsekvenserna. Men eftersom det är samma myndighet så borde de väl kunna ha mer samarbete och kommunikation. Speciellt som alla papper finns som läkarintyg, sjukanmälan och AF:s papper. Hade AF skrivit ut mig direkt efter en månad och informerat mig så hade jag aldrig fyllt i aktivitetsrapporten. Likaså om jag från början kunnat fylla i ansökan till sjukpenning via nätet .

Nu har jag skrivit ett brev till FK som jag ska posta idag. Det är ju inte jag som ska betala tillbaka, det är ju dom som ska ge mig mer *ler*. Fast jag förstår att det är två olika avdelningar. Jag förklarade i alla fall läget. Samtidigt inser jag nu som först att jag inte lär hinna få några pengar till månadsskiftet då räkningarna ska betalas. Jag har skatteåterbäringen på 5000 som jag sparat, men det räcker ju inte ens till hyran. Jag tänkte ju tidigare att jag mot min vilja kommer att bli tvungen att vända mig till det sociala, nu när jag inte har någon hobby som förstärker ekonomin. Men ansåg det inte vara någon ide denna månad med tanke på skatteåterbäringen. Och nu är det ju ändå för sent till den här månadens utgifter.

Att allt ska vara så krångligt med våra myndigheter och denna pappersexercis. Nu fixar jag det ändå, tack vare företagskrediten för jag vet ju att pengarna kommer sent omsider och jag då kan föra tillbaka det. Men tänk alla de som inte har någon eller någonstans att låna pengar av vid sådana här tillfällen.

Man kan ju alltid sätta sig utanför Ica med en mugg, om man nu vill det. Letade lite nu efter en artikel jag läste för några dagar sedan, om en kille svensk som satt i kostym och tiggde för att han inte hade pengar och orsakerna till det. Han var alltså sjuk, men inte beviljad socialbidrag.  Hittade det inte nu.

Däremot läste jag igår i min lokalblaska om hur Hjärta till Hjärta ska hjälpa rumänska tiggare på plats i deras by. Låter helt vettigt. Vitsen är ju inte att ge en slant och hjälpa för stunden utan att hjälpa dem ur fattigdomen.

Klockan går märker jag. Bäst att avsluta och stänga ner här.   

Inga kommentarer: