torsdag, maj 09, 2013

AFTONBLADETS GRANSKNING OM LÖNEBIDRAG

               
                    Bild från igår onsdag.

Nu har jag varit inne och läst lite mer på Aftonblaskan och dess granskning om arbetslösa, bidragsjobb och AF. Det är lite lätt rörigt och jag vågar inte lita på allt som där står. Naturligtvis är det inga påhitt och läsarnas berättelser är ju läsarnas upplevelser och det Hillevi säger, säger Hillevi osv. Men jag vet inte hur jag ska tolka allt riktigt. MEN det är så oerhört bra att de startat denna granskning och jag hoppas den även finns i papperstidningen. Helst hade jag velat sett stora rubriker på löpsedlarna varje dag, om vad som granskas just den dagen. 

Det här är ett sätt att få folk att vakna till och att inte blint lita till sina politiker och till vad som dessa politiker pressar media att föra ut. Gemene man som har sitt jobb, sin familj, sina vänner, sitt sociala liv, sin träning, sina barns aktiviteter etc har noll intresse av att ta reda på hur landet egentligen ligger till. De tror på Alliansens mantran att deras arbetslinje är så bra, så bra.  Inte ens jag som anstränger mig för att ta reda på så mycket som möjligt för att ha på fötter när det eventuellt hettar till med min situation vet allt. Det upptäckte jag nu när jag läste. Men en hel del bekräftades också. Från min egen erfarenhet och från mina funderingar om det kan vara si eller så. Efter det jag har tagit del av nu verkar det vara värre än vad jag i min fantasi kunde tro.

Bara det att förstå skillnaderna i bidragsjobbsdjungeln är inte helt lätt. Nu har de gjort en faktalänk, men jag saknar en del, Fas3 delen, eller ingår den i något av de andra? Jag är alltså själv osäker. Hur lätt är det då inte för en helt okunnig och ointresserad att tolka bidragsjobb till att det är den enskilda som får bidrag, när det i själva verket är företagen.  Eller att det är ett stöd överlag till funktionshindrade och handikappade. Jag är nästan säker på att det även sitter politiker som inte har koll på det här och därför kan skriva som någon gjorde en gång att Fas3:are ska lära sig passa tider, att duscha, att vara sociala och allt vad det var.

Jag själv har nämnt Nystartsjobb flera gånger. Att det skulle kunna vara en lösning för mig och det anser jag fortfarande. Då får jag  lön efter kollektivavtal som berättigar till a-kassa, sjukpenning och penison och arbetsgivaren får ett statligt bidrag. Det gynnar båda parter. Men här hos mig pratas det aldrig om Nystartsjobb, jag måste själv påpeka och ha det inskrivet i mitt Cv. På min arbetsförmedling pratar de sig istället varma om Särskilt Anställnings Stöd ( SAS ) där den arbetssökande inte får avtalsenlig lön och där arbetsgivaren får ännu mer i statligt bidrag. Det här har förundrat mig väldigt och jag har frågat men inte fått något vettigt svar. Jag är godtrogen som person och från födseln och har inte velat tro att staten hellre betalar ut bidrag till arbetsgivare än att försöka få en arbetssökande till ett vettigt jobb med egen och avtalsenlig försörjning.

Men nu förstår jag att det här SAS egentligen bara är en förlängning på Fas3. Visserligen får man lön men inga sociala rättigheter som pension, a-kassa mm. Däremot tjänar arbetsgivaren mycket mer på en SAS anställd person än på en Nystartsjobbare. Det är alltså lättare att skaffa ett sådant jobb för en förmedlare på arbetsförmedlingen. Till saken hör att inte alla förmedlare informerar om skillnaden till sina klienter. Det står på deras hemsida, men tyvärr har jag märkt både nu och i andra forum och andra sammanhang att många arbetslösa inte bryr sig om att kolla fakta, utan blint gör vad som sägs att de ska göra. Inte undra på att de här idiotierna har kunnat fortsätta när bara ett fåtal protesterar. Förresten vart har pumorna har tagit vägen?  

Sedan finns tydligen något som kallas Lönebidrag och det är ämnat för de med nedsatt arbetsförmåga och har egentligen inte med "friska" arbetssökande att göra alls. Jag trodde nog att de med nedsatt förmåga klumpades ihop med övriga och jag är säkerligen inte ensam om det. Det är helt naturligt att de är glada för den chans till jobb det bidraget kan ge. Men det får inte förväxlas med tex Fas3.

Vart kommer då Fas 3  in i det hela? Det största bidtragsjobbet av dem alla och det mest förnedrande och kränkande. Jag ser att det nämns i vissa artiklar och i flera kommentarer, men blandar de ihop det med något annat? Det här är en aning rörigt för mig och det gör att jag inte vågar lita fullt ut på allt som skrivs som fakta. Vad kallas Fas3 bidraget? Det finns inte alls med i faktalänken. Sysselsättningsbidraget kanske *ler*. Regeringen pratar ju ständigt om att så och så många har fått sysselsättning. Det de egentligen säger är att så och så många sitter i förvar inom Fas3. Det de inte säger är att detta förvar kostar skattebetalarna miljardbelopp. 

Jag har efterlyst granskning av AF och en del tas upp i Aftonblaskan. Men jag vill alltså att ledningen ska ställas till svars och det ordentligt. Att jag har haft 13 förmedlare på tre år beror inte enbart på mig. Något är fel i organisationen och undersökningar har ju visat att fotpersonalen lever under piskan. I den här granskningen kommer det åter upp och det är för jäkligt att det ska behöva vara så här. Jag hade troligtvis rätt när jag undrade om min handläggare hade provision då hon hänvisade mig TRE gånger till en och samma anordnare. Att då som jag börja ifrågasätta gör henne osäker och enklast är då att stänga av mig. Kanske räknade hon inte alls med att jag skulle kontakta både högsta chefen och sektionschefen och kanske är det inte konstigt att tisdagens möte blev avbokat. Nu spelar troligtvis min kontakt med dessa chefer inte den minsta roll vad gäller min egen situation, för det är ju de som genom order från högre ort gett order till min handläggare. Men hela detta arbetssätt och beteende är att spela rysk roulette med landets arbetslösa medborgare och det ska bara inte få fortsätta.

Citat från ena artikeln av granskningen:
"– Stressen är stor på att man hela tiden ska producera. Känns ofta som att jag jobbar i en fabrik, säger en arbetsförmedlare.

Förmedlarna har flera konkreta mål som de ska uppnå och de är också till viss del lönegrundande. Det övergripande målet är att få arbetslösa i sysselsättning. Alla beslut om åtgärder belönas i poängsystemet.
– Det är lönegrundande att sända folk till kurser som man vet är värdelösa, sända folk på instegsjobb, nystartartsjobb, lönebidrag till arbetsgivare som man vet eller inser inte är seriösa."
Jag hoppas verkligen att den här granskningen får "vanligt" folk att förstå mera. Jag skulle även önska att det fortsatte att debatteras i media, debattprogram och att andra hängde på och började gräva i sin tidning, tv- program eller vad det kan vara. Det finns liksom inget seriöst försvar för det här. Det hjälper inte att tillsätta en grupp som nu görs, som under ett år ska kolla upp lönebidragarna och sedan lämna rapport till Hillevi Engström. Hon om någon borde ha känt till de här problemen för flera år sedan, om hon inte valt att bara blunda och låtsats som det regnade.

Jag fattar inte, FATTAR INTE, hur man kan välja att med miljarder av staliga skattepengar sponsra företag och organisationer så att de tar sig an de arbetslösa och sparkar de riktigt anställda och att oseriösa människor med vinstintresse startar upp låtsasföretag och gör sig miljonförtjänster genom att förvara arbetslösa. JAG FATTAR inte heller att regeringen har mage att stå och säga att det är bra. Fattar Reinfeldt överhuvudtaget vad det är han sysslar med? Eller är det andra som fattar hans beslut? Som talar om vad han ska säga, vad han ska göra och vad han inte ska göra.

Jag vet inte om ni såg partiledardebatten i söndags? Jag gjorde och reagerade på en del. Reinfeldts påstående tex att man har rätt till hjälp från dag 1 på AF. Jag satt faktiskt och funderade när han sa det om det möjligtvis var precis ändrat. Men så är det inte. Det skulle faktiskt vara kul om någon kunde berätta om att han eller hon fått hjälp från dag 1. För mig tog det över en månad från inskrivning till att jag fick en handläggare och lika lång tid innan facket informerades. Kontakta socialen fick jag till råd med en gång och det är inget råd en 56-åring vill höra som alltid klarat sig själv. Numera tror jag att facket automatiskt informeras, fast faan vet. Varför har jag då inte nu fått besked om att jag är avstängd 45 dagar? Det är så mycket märkliga saker med det här att det kan bara de som själva upplevt det förstå. Gemene man tror nog inte att sådant här kan förekomma och säger statsministern si, så är det si, för en statsminister kan väl inte stå och ljuga. Eller?

Alliansens alla konstigeheter under partiledardebatten kan ni läsa om här på Alliansfritt, ni som vill.

Jaha....tänker ni nu att det var ju ett snabbt återfall ha,ha? Men det är en sak, som jag skrev i förra inlägget, att använda datorn/internet till ett balanserat utövande. Att skaffa sig mer information om ett problem som berör en själv är balanserat och att ha åsikter om det. Jag sitter fortfarande vid skrivdatorn ( vågar inte annat ) så det tidigare osunda att fortsätta grotta ner mig i diverse historier och med hjälp av fantasin försöka lösa livets gåtor och samtidigt hamna på sidor som ytterligare späder på negationer osv.... det gör jag inte. Jag ska fortsätta att försöka avstå nyheter så mycket det går och det har jag gjort förr också ibland, i perioder. Nu i veckan har vi ju matats med två otäcka händelser, som det varit svårt att värja sig ifrån. En (tvååringen) har berört mig väldigt illa, så jag har avstått nyhetssändingar på tv-n ifall de skulle börja prata om just det. Men rubrikerna på MSN som är min startsida har jag inte kommit ifrån.

Jag kan stundtals tycka att det är fegt att fly verkligheten. Men jag tror faktiskt att det är just det man måste göra då och då för att överhuvudtaget stå ut och kanske är det förklaringen till att vissa gärna ser en film och att andra försvinner bort i en bra bok, eller att en del väljer musikens värld, eller som jag fantasin där jag kan måla upp min egen värld. Fallet blir bara så hårt *ler*, när jag upptäcker att min värld är ljusår från den riktiga.  Nu hoppas jag att kvällens Debatt inte tar upp alltför negativa saker och sedan hoppas jag att morgondagen visar sin varma, soliga och somriga sida. Tänk om det blir ett bad ändå?? Glad att jag inte cyklade iväg idag iallafall, för det har åskat och regnat i omgångar under eftermiddagen. Fast det är lite mysigt det också.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Greta,
Jag beundrar hur väl insatt du är i de olika AF metoderna. Beundrar också din uthållighet och klarsynthet då du argumenterar. Jag tycker att riksdagen skall anställa dig som expert.

Pterigen en fin bild du fotograferat. Läckert porrig i blanka tajts och spetstop som gör att dina bröst blir supersnygga! Sexig fast du inte visar något!

Blir det helnaket snart? Du vågar väl?

Svenne sa...

Jag vill också se dig helnaken för det är jag övertygad om att du vågar;-)

Gretas Svammel sa...

Jag är inte så insatt... Hans-E ...som jag borde vara. Men lite måste man veta för att kunna ifrågasätta när det blir tokigt.

Bilden var den enda blaha bilden från i onsdags som inte raderades.

Jag har väl haft naket i bloggen så nog vågar jag. Det gör ju du med ibland *ler*.

Gretas Svammel sa...

Snart...Svenne...kommer det naket till höger här när jag byter de bilderna.