torsdag, februari 14, 2013

FAS 3 och SAMHÄLLETS FÖRFALL och LITE MER

Här sitter jag och undrar vart denna grå och disiga torsdag tagit vägen. Inget adrenlinhöjande mail i privata inboxen fanns igår och inget idag..ännu. Spännande ( med viss ironi ) hur detta spel ska sluta. Fanns en insändare i lokalblaskan idag om den fantastiska myndigheten AF. Det är inte jag som skrivit den för jag är ju bojkottad i just detta medium både som privatperson och som sexsäljare. Men åsikterna är väl ungefär som mina. "Servicen och bemötandet från AF är bedrövlig. Viktig e-post besvaras ibland efter tre månader. Beslut som påverkar den arbetssökandes situation tas utan kontakt och över huvudet på den sökande. Förslag på jobb att söka är tagna ur luften,"

Jag har fetmarkerat en mening därför att den skulle kunnat vara min. Ja det är väl inte lätt att bara trolla fram arbeten till alla som är i stort behov av sin egen försörjning. Men ibland undrar jag om det ens läggs manken till att göra något. Det är då lättare att skyffla över skulden till de som försatt sig ( hur många det nu kan vara som självförvållat valt arbetslöshet ?? ) i en arbetslös tillvaro och ekonomisk kris. Anklaga dem för att vara lata, dumma, ointelligenta, att de får skylla sig själva och därmed kan man trampa på dem och sätta sig över dem. Finns säkert och det har ju undersökningar också visat, personal som mår dåligt av de omänskliga och oempatiska direktiv de får. Men ingen av dem är karl för sin hatt och vågar protestera. 

Läste idag att ingenjörernas sammanlagda övertid motsvarar 5000 heltidstjänster. Det är naturligtvis billigare att ha en låg personalstab och låta dessa jobba ändan av sig, än att anställa tillräckligt många. Det här är ju inget specifikt för just ingenjörer. Men jag kan tycka det är anmärkningsvärt  i en tid med så hög arbetslöshet. Idag diskuterar de arbetskraftsinvandring i riksdagen, vilket också är något jag aldrig förstått trots Reinfeldts superlativer över hur br det är för vårt land. I holland har de nu i dagarna haft en mässa där bla östgötska kommuner varit på plats för att locka holländare att komma hit och jobba. Är det sunt? Med tanke på de tusen och åter tusentals som redan finns här och inget hellre vill än att få ett jobb.

Jag hade nyheterna på här om kvällen då de bla tog upp åtalet mot den man som tros ha medverkat i massmorden i Rwanda. Han hävdar att han är oskyldig men sa vid ett tillfälle så här: Lyder man överlever man. Blixtsnabbt gjorde min hjärna en parallellkoppling till vårt moderna, demokratiska I- samhälle. Speciellt då till de tiotusentals i Fas3, som inte har något val än att tvingas sitta av tiden på ett "hittepåställe" tillsammans med andra slavar  utan ersättning, men där chefen, fabrikören, den smarta ohumana affärsmannen  kalla henne eller honom vad ni vill, får betalt för att personerna ska sitta där. Hela verksamheten är uppbyggd på just detta. Utan Fas3:are ingen verksamhet. Mest anmärkningsvärt är att detta är uppbackat av de styrande. Snacket om att komma ut i arbetslivet och få en chans till anställning är inget annat än tomt prat för att okunniga i frågan ska tro på det hela. Det är lite av Kejsarens nya kläder.  Sagan ni vet. En illusion som folk går på. Eller har gått på. Nu tror jag att gemene man börjat få upp ögonen och se klart.

Varenda Fas3:are kan skriva under på orden...lyder man, så överlever man. Vägrar man att låta sig hunsas och fördriva sina dagar bland apatiska, deprimerande likar, med vetskapen att någon tjänar massor av pengar på att vi sitter där, då har man förbrukat sin rätt till aktivitetstöd för de som lyckas ha det eller till ekonomiskt stöd från socialtjänsten som enligt rapporter hälften av Fas3:arna har. Helt sanslöst hur ett styrande parti kan få fortsätta behandla sina medborgare på detta omänskliga sätt. Att tro att när och om dessa personer lyckas få en anställning av något slag och börjar klättringen upp från botten, att de då ska jubla om de får en lön som är hälften av vad de borde få, eller dubbelt mot ett aktivitetstöd på 6-8000/mån är befängt. Ikväll visar tvåan ett program kl.20.00 om lönesänkningar för er som är intresserade.

Innan jag lämnar det här ämnet vill jag länka till DN kultur. Ni minns tjejen, musikern Nike Markelius, som jag skrev om en gång som i en artikel berättade så himla bra om sin situation. Hon har nu skrivit en artikel till, där hon kommenterar och tackar för den stora, stora respons hon fick.

När jag nu är så inne i åsikter kring ett samhälle i förfall, kan jag lika gärna fortsätta. Det låter kanske bittert eller cyniskt med benämningen ett samhälle i förfall. Men vad är det då? Historien och turerna kring Vattenfalls dåliga affär är jag inte speciellt insatt i. Men jag kan inte låta bli att reflektera över vissa saker, precis som tydligen Löfven gjort. Nu ska man vara kritisk till rapporteringar i media, men man kan väl inte skriva att både Reinfeldt och Borg skyller på ovetskap och lägger ansvaret på en numera fd politiker ( Maud Olofsson) om det inte är sant? Jag menar, det är ju en sådan uppenbar sak att ta reda på fakta om. Därför tror jag på det. Jag tror inte heller att Reinfeldt var ovetande. Om så vore har vi en okompetent ledare för vårt land. Alltså det bekräftar i såfall det vi redan vet *ler*. 

I spåret av denna misslyckade affär läste jag igår i min lokalblaska att 2000 jobb är i fara på vattenfall. Inte bara i Sverige visserligen, men man kan undra hur stor skuld vår regering har till att arbetslösheten ökar? Ett långskott, jag vet, men innan detta långa har vi ju sett en hel del små, varav jag nämnde några inledningsvis.

Annat som bidrar till bristande förtroende ( ja mitt har ju brustit för länge sedan ) och ett långsamt förfall är hur de instanser som borde föregå med gott exempel beter sig. Läste nyss hur en polischef i Kalmar delade ut beslagtagen öl till personalen. I veckan läste jag hur en polis i mitt län misshandlat sin flickvän. Inför vittnen till och med. Nu ska man absolut inte generalisera en hel kår av vad enskilda personer gör inom denna kår. Men i det sista fallet var det tydligen inte första gången och då kan man undra hur man tänker inom polisen och även hur intagningarna går till. Det är ju liksom näst intill vardagsmat att läsa hur illa de som ska stå för tryggheten i samhället beter sig. Och får fortsätta bete sig illa eftersom alla håller varandra om ryggen. 

Ytterligare en sak som spär på inkompetensen hos de i maktposition är det nu aktuella med  reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson. Hon besitter en månadsinkomst på över 56 000 kr, men bor gratis i Stockholm och har gratis årskort på tåget. Det har hon haft i sju års tid och inte en enda gång reflekterat över ifall det är en arbetsförmån som borde beskattas. Hur intelligent är man då och saknar man helt eget förnuft? Naturligtvis är det ett medvetet drag som hon nu när det kommit upp till ytan, försöker tillrättalägga  genom lögner. Hur många Anne Carlssons finns det inte i landets toppskikter. Massor. Förutom allt detta kan man även till landets förfall lägga alla dessa vårdskandaler som ständigt uppdagas, problematiken i dagens skola, de ökade klyftorna, bristen på hjälp och stöd till unga behövande och psykvårdens obefintliga resurser. Ökad brottslighet är ännu en del, plus hemlöshet... även i yngre åldrar, missbruksproblem. Finns nog mer som jag inte nu i skrivande stund kommer på.

Byter ämne. Jag vet mycket väl att det är alla hjärtans dag idag. Men i likhet med alla andra jäkla dagar..mors, fars, barnens, kvinnornas, de menlösas, kanelbullens etc, etc så bryr jag mig inte. Året består av 365 dagar och livet av oändligt många dagar och man äter bullar, blir förälskade, är mor eller far osv mer än en dag per år. Jag har faktiskt svårt att förstå hur sådant här kan få en sådan stor genomslagskraft, förutom kommersiellt förstås. Men fine, de som gillar det har min välsignelse *ler*. 

Blombutiker, tex Interflora gör förstås pengar på en dag som idag. Fick se denna bild någonstans under dagen och blev förstås nyfiken om den var identisk och på riktigt med tanke på trosorna i bokhyllan. Så jag klickar in på Interfloras hemsida och visst är den på riktigt. Det är Amelia Adamo som är månadens gäst och presenterar sig med denna bild. Trosorna är säkert medvetet placerade där, men jag förstår inte riktigt syftet. Gör ni?

Så slutligen då lite om sex. Regelbundet sex skyddar hjärtat. Minst två gånger i veckan och då minskar man risken för  hjärtsjukdom med upp till 45 %, enligt en undersökning i USA. Att sex är nyttigt på massor av olika sätt har jag skrivit ett inlägg om för flera år sedan. 2006 såg jag när jag nu började leta efter det.  Det här visste jag inte då *ler*. Var och en blir salig på sin tro, heter det ju, men en sådan här undersökning kan ju spä på ångesten hos alla de män som inte har en partner och alla de som lever i förhållanden utan sex. Jag tror att en positiv livsyn och att åtminstone försöka se det bästa hos sin medmänniska och att lära sig älska sig själv och allt levande och lika viktigt... att i en stressad vardag ta sig tid att koppla bort allt och bara vara..här och nu, ger precis samma resultat. Om inte bättre. Fast beröring och bekräftelse är otroligt viktigt det också för välbefinnandet.    


4 kommentarer:

Unknown sa...

Greta

Sex är friskvård! Jag blir gladare och jag för bättre hälsa. Dessutom får min partner bätttre hälsa och blir gladare om jag som man är en god och uppmärksam älskare.

Läste i tyska tidningen Welt att i Tyskland finns 400 tusen prostituerade och 1 miljon män besöker varje dag en prostituerad. Köpa och sälja sex är också en typ av friskvård. (Där fanns också en uträkning att dessa män ejakuerade 4000 liter sperma typiskt tyskt)

Trosorna på Amelias bild är där för att signalera att även mogna kvinnor är sexuellt aktiva

Gretas Svammel sa...

Jodå...Hans-E...man kan med stöd av vetenskapen påstå att sex är viktigt för hälsa och välbefinnande. Men det är viktigt att ha i beaktande att sex inte enbart är penetrering.

Men jag ska inte dra allt om det och jag håller inte riktigt med om att gå så långt som att prostitution är friskvård. Det KAN vara det, beroende på situation. Det kan också vara precis tvärtom.

Jag tror inte att trosorna på bilden vill tala om att Amelia Adamo är sexuellt aktiv *ler*. Men vem vet. Jag tror det är en ploj för att sådana som jag ska ha något att undra över.

Svenne sa...

Bara vara här och nu är nog inte helt fel men det är ju inte så lätt alltid eller hur???

Gretas Svammel sa...

Man får träna...Svenne...