måndag, januari 07, 2013

MÖRK MÅNDAG

 
Ett grått töcken mötte mig när jag steg ur sängen och drog upp persiennerna sen morgon/tidig förmiddag. När mackorna var uppätna och kaffet urdruckit och nyheter lästa och bloggar kollade och båda mailboxarna fått en påhäsning så hade det gråa tätnat än mer.

Totalt lustbefriad känner jag mig idag. Ingen gajst, ingen lust, ingen inspiration, ingen energi. I ett försök att inte fastna i negativitet, vilket lätt kan spä på tristess och hopplöshet, roade jag mig en stund med att försöka komma på saker jag kan glädjas åt, saker jag är stolt över och saker jag ser fram emot. Men det hjälpte inte mot dagens nedstämdhet. Det finns ju massor av saker som jag ser fram emot och som jag är glad eller stolt över. Saker jag är väl medveten om, men jag är också väl medveten om att sådana här dagar är ( åtminstone för mig ) övergångsdagar. Ibland får man bara acceptera en mörk dag helt enkelt. Välkomna den. Hur lätt det nu är *ler*. Men utan mörka dagar vet vi ju inte hur underbar till och med en halvmörk dag kan vara, för att inte tala om de ljusa.

Den här dagen blev, ju längre den led, mörkare och mörkare. Iallafall utanför fönstret. Vid fyra pep mobilen, ett sms att böckerna fanns för avhämtning. Då var det nästan svart utanför fönstret och hur mycket jag än längtar efter nya böcker och att också handla lite speciella saker... typ hembakat bröd...i affären i samhället, så inte sjutton hade jag lust att ge mig ut då. Blev nästan irriterad för att jag inte kunde fått den här aviseringen vid tolv. En bra dag hade jag tänkt...vad bra, då hämtar jag det på onsdag och får en promenad på köpet.

Tänkte tidigare idag att jag sätter på lite fartig musik och hoppar runt lite. Det får, förutom att få igång kroppen, också blockeringar att lösas upp. Men redan innan tanken knappt var färdigtänkt kände jag bara...näää jag orkar inte, jag har inte minsta lust.

Lite senare fick jag den kloka tanken att lite näring kanske kunde få mig på bättre humör. Jag har sallad, tomater, fetaost och tonfisk. Enkelt och smidigt att fixa till en färgglad sallad och varför inte ta en öl till det. Öppnar kylskåpsdörren och låter blicken fara runt lite. Stänger och tänker...näää jag orkar inte. Öppnar skåpet bredvid och tar en ostriskaka istället.

Eftersom jag känner mig själv rätt väl vid det här laget och den här åldern, så vet jag att det ibland funkar om jag liksom tvingar mig att göra något som jag verkligen gillar i normala fall. Nu blev det här helt fel och gjorde mig ännu mer irriterad och ännu mer negativ. Jag rensade köksbordet med tanken att hämta akvarellblocket och färgerna och bara måla. Måla vad som helst, men bara att använda färger kan få vem som helst att gå från en sinnesstämning till en annan. 
Men jag vet inte om jag blockeras av min medvetenhet. Det är en sak att hjälpa andra, mot att vara sin egen coach och terapeut.

Jag satte mig på golvet vid målarbänken för att plocka fram attiraljerna och bara kände hur falskt det hela var. Jag ska måla en tavla 2 till köket och vet precis hur den ska vara. Varför i helvete ska jag då plocka fram allt bara för att måla nonsens, bara för att tro att livet just denna måndag plötsligt ska bli roligt och att måla kökstavlan har jag inte den minsta lust med just nu. Sittandes där på golvet i halvmörkret lät jag sinnet lugna sig och tankarna lägga sig på plats. Forcera inte, sa en röst inom mig. Andas, sug i dig av livet och låt det bli som det blir.

Okej, jag reser mig och slår mig ned vid datorn igen. Ni som följt mitt svammel vet kanske hur rädd jag stundtals är för att bli datorberoende. Fast nu är väl de allra flesta mer eller mindre beroende av dator och själv ser jag datorn som ett verktyg för mina syften. Men.... datorn kan ju även bli som en magnet där man utan egentlig anledning bara far runt som en idiot, på jakt efter det man inte vet men vill veta, på jakt efter skvaller, efter spekulationer, eller som ett tidsfördriv utan mening ( vilket behövs ibland ), eller för att där få utlopp på sidor man normalt inte visar, eller för att få bekräftelse, eller för vissa för att spela och få en kick av det.

Kontrollmänniska som jag är, vill jag naturligtvis även ha kontroll över min datoranvändning och bra dagar ( ca 90 % av årets dagar ) har jag det. Dagar som idag skyr jag datorn och ser den nästan som en jävul som vill ta över mitt liv. Men att tex blogga är inget direkt krav, även om jag vet att ni väntar på dagens svammel och att jag på något sätt ser det som mitt ansvar att skriva det.... om jag inte innan informerat om något annat. Men blir det inget blogginlägg så går världen liksom inte under för det.

Nu satte jag mig vid computern och började lite håglöst att leta efter en passande bild till mitt humör. Orkade sedan inte klicka upp photoshop, som fortfarande är lite knepigt, utan körde paint för att förminska bilden. Utan att egentligen veta hur det gick till, så sitter jag plötsligt och ritar på paint. Så helt under isen är jag inte *ler*. Får sedan en ide att lägga ihop teckningen med bilden, så då klickar jag iallafall upp photoshop och finner nöje i det jag gör. Sedan blev det även ett nöje att nu försöka få dagens sinnessstämning på pränt.

Nu ser jag fram emot morgondagen då jag tar en tur till oasen och sedan handlar en del till helgen. Nästa del tar jag på torsdag. På fredag lagar jag väl lite mat igen, för från fredagkväll till söndaglunch blir det high life här igen. På fredagkväll kommer först den ena, lite senare den andra och tredje och på lördag ytterligare några.

Nu ska jag fortsätta att bara vara här och nu, oavsett ljust eller mörkt. Förhoppningsvist kanske kvällens tv program kan få mig att släppa den negativa sinnesstämningen.   

8 kommentarer:

Benny sa...

Håller med dig Greta,i dag har det inte varit något vidare väder som i går disigt o ingen sol i sikte,o kyla o snö på ingång läste jag kvälls tidningen,"må så gott"mvh Benny

Anonym sa...

Håll ut, det blir bara bättre, snart kan vi andas vårluft.
Vi gillar din blogg!
Kram
Karin och Bosse

Unknown sa...

Greta,

Det måste finnas grå dagar. Om de inte fanns skule man inte uppskatta de soliga dagarna. Hoppas på en solig dag för dig!

Gretas Svammel sa...

Ja, usch och fy...Benny...men snart värmer solen och fåglarna kvittrar.

Gretas Svammel sa...

Tack...Karin o Bosse...ja det är en tröst att vi går mot ljusare tider *ler*

Gretas Svammel sa...

Visst är det så...Hans-E...och det är väl under de mörka dagarna man verkligen lever ha,ha. Under de ljusa njuter man.

Svenne sa...

Skaffa en katt så får du uppleva både ljus och mörker, oavsett årstid;-)

Gretas Svammel sa...

Som du vet...Svenne...så är katt mitt djur och ett djur som följt mig från tidiga barndomen hela vägen till minsta skitungens ankomst.. och lite till.
Sedan fick jag välja ( pga allergi)...katten eller mitt barn.

Nu bor jag själv och ungarna är vuxna och katter har fortfarande stor plats i mitt hjärta. Men jag vill inte ta ansvar igen för någon. Nu är det katterna som söker upp mig och jag har ju tillgång till katter inom familjen.

Men jag fattar din kommentar *ler* och du trodde nog inte att mitt svar skulle bli så här långt.