måndag, juni 11, 2012

BOKSLUT REINFELDT

Kör ett inlägg till. Nu lyser visserligen solen in genom fönstret och man borde väl egentligen ta tillfället i akt och ta en promenad, eller ta cykeln ner till samhället och hämta bokpaket och paketet med proteindrycker. Men tar det efter ettan imorgon. Det verkar inte vara någon som har lust att komma på eftermiddagen då, så  då kan jag vara lite nyttig när jag ändå är igång så att säga. Efter det här inlägget ska jag tillbringa en stund i duschen. Är fyra dagar sedan jag tvättade håret !! Jag kommer att bli som ny *ler*. Fast det är bra, har jag läst, att låta det bli lite skitigt mellan varven. Det funkar ju när man tredje och fjärde dagen inte ska träffa folk. 

Nu har jag fått iväg ett mail till AF-chefen. Mest för att jag kände att jag ville. Men kommunen struntade jag i, för de är ju så tråkiga att de inte lämnar ut mailadress utan man ska ta kontakt via hemsidan och då vet man inte hos vem det hamnar. Först tänkte jag leta efter någon hos mig känd kommunanställd för alla har nog samma adress fast med sitt respektive namn. Rektorn på skolan jag var på tex. Men jag orkade inte. Visserligen är det väl bara tre alternativ att välja på, men så viktigt är det inte.  

Ni minns kanske att jag skummade igenom den här boken, "Bokslut Reinfeldt". Jag lovade ju att skriva lite om den, men det har jag ju inte gjort eftersom inläggen ändå alltid drar iväg och blir långa, långa. Nu läste jag lite i förmiddags om Fas3 och om Reinfeldt som tydligen intervjuades i dagens eko i lördags och passar då på att både skriva lite om det och att summera boken. Jag har inte boken kvar eftersom ena avkomman ville ha den efter mig, men jag stolpade ju ner lite anteckningar. Visst kan man fundera över neutraliteten och jag vet inte partitillhörigheten hos de tre författarna som här   analyserat moderaternas politik fram till 2010. Fast för mig var det inte så relevant. Jag ville bara veta syftet med att göra si och så, för ingen kan väl påstå annat än att det var snabba och drastiska beslut som spikades nästan innan valröken ens hunnit skingrats. Bäst att poängtera att jag inte är så särdeles vän med den socialdemokratiska politiken heller. Men det är ju Alliansen som är aktuell just nu.

Det var mest arbetspolitiken ( förstås ) och socialpolitiken som jag  ansåg mest intressant och det är även förändringarna där som gjort störst avtryck i samhället. Man läser ju lite här och var, mest på sosse och vänsterbloggar att syftet med alliansens arbetspolitik är att sänka lönerna för låg och medelinkomstklassen och hålla nere inflationen. Det ligger nog lite sanning i det för att efter att ha skummat igenom boken kan jag inte få det till annat än att de vill minska löntagarnas och fackens styrka. Det är enligt mig att gå bakåt i tiden. Då arbetarna stod med mössan i hand och  skrämda bugade inför politikerpamparna och de tjocka direktörerna.

När det gäller A-kassan så såg de till att facktidningarna försvann. Ett sätt att försvaga för medlemmarna. De höjde fackavgiften och då mest för de med lägsta lönerna och högsta arbetslösheten som LO. De separerade fackavgift från a-kassa och lade på extra för a-kassan, vilket naturligtvis fick till följd att folk inte ansåg sig ha råd utan lämnade facket och det var precis det som var syftet. Nu hörs stundtals från moderathåll att facket får skylla sig själva??

De sänkte inkomsttaket och ersättningen vilket helt naturligt slog mot de arbetslösa. Anställningsskyddet blev sämre och karensdagarna fler. Enligt alliansen så ska sänkta ersättningar ge fler jobb. Hur den ekvationen ska gå ihop vet jag inte. Det jag vet är att så är iallafall inte fallet idag.

De skalade bort 13 miljoner från AMS resurser, så programplatserna av vilka de flesta var yrkesinriktade minskade med 50 000. Nu ska man alltid ta siffror med en nypa salt, men oavsett så blev det en försvagning.

Arbetsmiljöverket tvingades till stora besparingar. Under 2007-2008 hade de ett sparbeting motsvarande 30 % av personalstyrkan.

Arbetslivsinstitutet avskaffades helt efter ett halvår.

De införskaffade jobb och utvecklingsgarantin ( med de tre faserna ) och jobbgaranti för ungdomar. Enligt alliansen aktiva åtgärder, men under hösten 2009 hade av 80 000 platser endast 10-20 % någon aktiv insats som tex praktik eller utbildning. ( enligt boken)
De arbetslösa pressades att ta jobb med låga löner. Det kan slå hårdare mot kvinnor eftersom de ofta jobbar i redan befintliga låglöneyrken. Så man kan även fundera på hur de ser på jämställdhet.  

De införde skattesänkningar, men endast för löneinkomster. Inte för pension eller a-kassa. Sedan pratar de sig varma för att de vill minska klyftorna??
Idag har de infört sänkt restaurangmoms, vilket enligt flera forskare och experter är en meningslös åtgärd för att lösa arbetsmarknadsproblemet. Nu pratas det om särskilda insatser för utlandsfödda. Jag har faktiskt kommit till en punkt där jag inte längre kan ta något som Reinfeldt, Kent P, Hillevi Engström eller Schlingman säger som seriöst. De bara pratar en massa nonsens utan att vara förankrade i verkligheten. De slänger sig med siffror som ändras efter behag, de intar en arrogant attityd, de kan stå och med politikerspråk ljuga en jornalist ( och därmed oss ) rakt i ansiktet och de verkar inte kunna uttala sig utan att på något sätt skylla all skit på sossarna. Jag går ibland in och läser Kent Perssons blogg och jag har inte läst ett enda inlägg där han inte någonstans drar upp hur dåliga sossarna är och hur förträffliga nya moderaterna är.

Jag tror att viss moderatpolitik säkert kan vara bra, men med andra ledare.

När det sedan gäller socialpolitiken är ju den försämrade sjukersättningen en åtgärd som försämrade för väldigt många människor. Sjuka tvingades jobba och ersättningen drogs in. Det fuskades säkert en del, vilket ju även visats sig, men det fusket är nog inte på långa vägar så stort som det som förekommer i de högre sfärerna bland bla politiker och större affärsföretag. Desutom är det inte relevant att alla ska lida för att några bär sig illa åt.

Skola, vård och omsorg privatiserades och det resultatet börjar vi se nu. Jag har inget emot privatisering, tvärtom. Men det kan inte som skett, ske vind för våg och hur som helst och endast i ekonomiskt syfte. Ofta utan insyn.

Statliga bolag såldes ut. Bu eller bä. Jag vet inte riktigt. Men nog kan man väl säga att SJ börjar förfalla så smått. Även de nya så kallade droghandlarna ( ja de heter faktiskt så) har jag hört fått kritik och en del anser det dåligt att läkemedel säljs i vanliga affärer utan kunnig personal. Det här är inget som direkt  påverkar mig så har därför inte lagt så mycket krut på det.

Tack vare den politik som förs så ökade socialbidragen 2008 för första gången på 10 år. Nu idag så fyller inte socialbidragen det syfte som det från början var tänkt att ha. Nu har dessa bidrag ersatt arbetslöshetskassan. Hur då Reinfeldt gång efter annan kan stå och prata om att de vill ha bort bidragssamhället, det förstår jag inte riktigt. Bidrag ges ju numera även till arbetsgivare så de ska slippa betala ut löner och arbetsgivaravgifter. Tänker då förstås på Fas 3 anordnarna.

Jag lämnar boken och nämner bara lite kort det jag tog del av under förmiddagens surfande. Bla läste jag någonstans att Hillevi Engström arbetsmarknadsministern anser att man inte är anställningsbar när man kommit till Fas 3. Om det bottnar i den vanliga missuppfattningen eller fördomen hos våra allianspolitiker ( det är bara de ) som tror att alla Fas 3:are är osociala, smutsiga, ostrukturerade och folkskygga vill jag vara osagt. Visst finns säkert sådana individer, men även många andra och vissa kanske till och med är mer sociala och med mer arbetsmoral än Hillevi.

Hur som helst så är det då kanske inte så lustigt att hon håller så benhårt fast vid att Fas 3 är så bra. Där kan ju sådana osociala och folkskygga personer gömmas undan. Ironi. Däremot är det ingen ironi att det visat sig från flera håll att Fas3 istället för som sägs ska vara en inkörsport och ge meriter till en anställning, så är det precis tvärtom. Det ligger en i fatet helt enkelt att ha fas3 bakgrund i sitt CV.

Jag nämnde Kent Persson tidigare och också blaha snacket som moderaterna kör med. I en artikel från Dagens Arena från förra veckan ges ett lysande exempel. Läs den gärna och lägg även märke till sossegliringarna.  Reinfeldt var alltså  som jag inledde med, med i Dagens Eko i lördags och om det kan ni som vill,  läsa här.  Begreppet massarbetslöshet användes av Reinfeldt när de intog makten 2006 och läste ni länken innan här så nekade Kent till det. Den här massarbetslösheten skulle då moderaterna råda bot på. Något som inte gick har det visats sig och det har nog ingen betydelse tror jag vilken politik som förts. Den skulle nog varit svår att rå på ändå. Jag citerar från artikeln:

 "Det är nu en något högre arbetslöshet, bara det ett misslyckande. Men ställd mot bilden som gavs, att med alliansen så skulle arbetslösheten vara väck, så blir kontrasterna mellan prat och resultat så oändligt mycket skarpare. Därför blir agerandet också ibland som det blev i partiledardebatten när Reinfeldt påstod att 300 000 fler var sysselsatta idag än 2006. Så sent som i dagens Lördagsintervju hade han återgått till siffran 200 000. En vilja att tala antal i stället för andel av en växande befolkning som bara det är att trixa och räkna om. Men Reinfeldt har lyckats trixa upp och ner med en diff på 100.000 på några veckor."

Hur ofta hör man dem inte säga i tv och tidningar att arbetslösheten har minskat och att fler är sysselsatta nu och att klyftorna och utanförskapet har minskat. Tror ni på det? Tror någon på det? Tror dom att någon tror på det?  Ja inte vet jag.

Det blev en rejäl diss av dagens politik och politiker och tid tog det viss också att pränta ner det. Nu ska jag ställa mig under duschen och "rena" mig *ler*.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Bra med reflektion. Bästa vägen mot bättre framtid

Gretas Svammel sa...

Tror du..Hans-E..? Ja, kanske. Då borde jag snart vara framme vid min braiga framtid *ler*, så som jag reflekterar, analyserar och funderar.