söndag, augusti 14, 2011

OFFERTÄNK, BOKLÄSNING, AVOKADO, THAILAND, RFSL råd till köpare

En lite äcklig färg, jag vet. Det är därför jag sällan använder den. Det blev inget "Mitt Afrika" i fredags. Dels kom jag som vanligt inte till skott att börja titta från start. Nää, jag får ont i huvudet så byter färg. Dels så hände ju ingenting, alltså en rätt seg film. Så jag hade inte tålamodet att vänta ut den, för enligt andra så blir den bra bara man inte ger upp. Men jag har svårt för både böcker och film som inte sätter ribban redan från start. Det ska komma från mig *ler*, som är lite seg själv och omständig. Men det måste vara ett driv i texter och film som gör att min nyfikenhet stegras. Annars kan det kvitte..

Mari Jungstedts bok " Den dubbla tystnaden" var gränsfall. För att klassas som deckare så var det en väldigt menlös deckare. Enligt mig. Den är iallafall utläst nu och jag fortsätter med Guillo ett tag som nattlektyr. Men som mellanspel körde jag två andra böcker igår. Lättlästa förstås eftersom jag hann med två på en dag. För att bara lite snabbt återgå till fredag, så fans inget att se på tv, mer än Tyst vittne som jag trodde var repris som jag redan sett. Men vilken tur, just det hade jag inte sett, så såg en timma sedan blev det svårare och svårare att hålla ögnonen öppna. Tänkte att det var länge sedan jag sov i soffan en natt, så gick upp och släckte och stängde av tv-n och lade mig i soffan igen med värmeljusen tända. Somnade bums och sov till nio lördagmorgon.

Frukost till nyhetsmorgon. Jag har ju det där i mig att det känns väldigt avigt att sätta på tv-n mitt på dagen och speciellt redan på morgon. ( det har med ålder och uppfostran att göra helt klart ). Frukostera vid datorn däremot är nema problema. Men nu har det hänt några gånger iallafall att jag slötittat på nyhetsmorgon och har ibland fått tänkvärda saker till mig. Som igår, då var bla Mark Levengod och Anja Pärson med och hon fick frågan vad hon har fått offra i sitt liv för att bli den duktiga idrottsmänniska hon är. Hon svarade något lämpligt som jag inte minns. Men sedan sköt Mark in en passus. Varför måste man anse att man offrar saker? Vi gör ett val. Går vi till höger så väljer vi det och kan då inte säga att vi offrar vänster för att vi väljer höger. Typ något sådant. Jag gillar Mark, han är klarsynt och lite filosofisk och det här håller jag med om fullständigt. Man kan ju om man vill säga samma om att ångra. Gör vi ett val så är det för sent och även lönlöst att ångra att vi gjorde just det valet. Förhoppningsvis får vi lärdomar och insikter av "felaktiga" val. Sedan kan det också vara så, att det vi först tror är fel val, senare visar sig vara rätt. 

Hur länge ska hon hålla på idag? kanske ni tänker. Ja vi får väl se. Eftersom jag hade bestämt att lördagen skulle få bli en bara vara dag som fick bli som den blev, så jag började läsa i boken om "Burkcurt" av författaren Åke Lundgren. En väldigt produktiv författare insåg jag när jag läste hans tidigare utgivningar. Från-81 till-011, trettio år, så har han gett ut 21 böcker. Det var Curts kusin som bad Åke att skriva en bok om Curts historia. Intressant läsning, måste jag säga. Curt var som vilken pojke som helst ( förutom att han var bäst i skolan) fram till han började läroverket. Då hände något som ingen riktigt vet och han började isolera sig och samla tomflaskor som sedan blev burkar. Första sommaren fick han ihop ca 36 000 kr. Men han köpte inget för pengarna utan investerade dem i Luxemburg. Folk trodde han var fattig. När han dog-08 så hade han lite småsummor på olika bankkonton, fastigheten efter sina föräldrar där han bodde och ett hus där hans fastrar bott, plus i ett bankfack 124 guldtackor till ett värde av ca 2.6 miljoner. Sedan hade han fonder i Luxemburg på drygt 8 miljoner kronor. Tänk så lite vi vet om våra medmänniskor *ler*, vi tror men vet ingenting. 

Den här boken blev ju utläst på ett kick och eftersom vädret visade sig från sin allra bästa sida så gick jag ut. Hade kameran med, men med tanke på längd och att röra ihop, så kommer de i ett separat inlägg. Över två timmar var jag ute.


Att Avokado ska vara extra nyttigt är inget nytt. Mina ungar äter det ofta, vilket jag tycker är jättebra. Men själv får jag kväljningar bara jag tänker på att stoppa en bit i munnen. Det är som att äta olja ungefär. Fett och för sött har jag oerhört svårt med. Men då jag vet att Avokado är som medicin för kroppen ( nästan) så har jag tänkt att försöka få i mig en per vecka iallafall. Igår var andra gången och tyvärr klarar jag det nog inte mer. Trots att jag mosar och blandar med creme frech och igår även med vitlök. Det funkar att som igår ha det till en sallad och möjligtvis att doppa chips i, men hur ofta äter jag chips ha,ha. Har någon, några andra tips på hur man ska få i sig Avokado, så hojta till. 

På kvällen blev det då ytterligare en bok, om Karin Boye av Pia-Kristina Garde. Jag har tidigare läst en hel del om henne eftersom hon är en av mina favoriter på flera sätt. Men den här handlar mest om hennes person, uppväxt, studier, släkt, förhållanden mm, inte mycket alls om det litterära och många bilder. Visste ni att hennes mamma var alkoholist och att Karin vilket är vanligt, kände ett ansvar redan som barn?  Karin var ju som vi vet bisexuell, vilket var kriminellt på den tiden och en del av den problematiken tas upp. Intressant levadsöde även detta. 

Sov sedan som "vanligt" folk i min säng i natt. Drömde att exet var otrogen mot tjejen han har nu. Bla med mig, men även med andra och var då förstås automatiskt också otrogen mot mig och mot de andra. Någon av ungarna berättade det för mig. Jag brydde mig inte, men nuvarande tjejen hade ingen aning om hans äventyr. Jag fick ett brev från Gudrun, antar Schyman, att jag var en dålig kvinna. Konstig dröm då det går stick i stäv med hur exet är...eller var. Nu vet jag ju inte hur hans moral är nu. Jag ska klura lite för tror att drömmen har ett budskap eller något. 

Lite lustigt att jag sedan idag när jag surfade runt på nätet till morgonkaffet, såg någon rubrik att Ernst Billgren synts med en yngre kvinna. Utan att veta ett jota om hur han har det i sin familj, så utifrån så tycker jag att både han och hans fru och dottern Elsa verkar vara sköna, mysiga människor. De hade tydligen setts tillsammans i Båstad där även frun var och några skilsmässopapper var inte inlämnade. Utan att alltså veta, så kan det ju vara så att de har ett öppet förhållande, de kanske till och med har trekant ihop. Men läser man kommentarerna så säger det allt om Sverige och vårt synsett och som vanligt dras barnen in. Vuxna barn? 

Kör några fler länkar som avslutning på det här inlägget. Egentligen skulle jag ägna den här dagen åt annat än datorn, men jag hinner nog det jag måste om jag som brukligt ger järnet innan det ska vara klart. Och det är inte idag som det måste vara klart. Jag var inne på Poliometern för att kolla om bloggen på bloggplatsen blivit registrerad. Icke. Men såg  Motpols inlägg  om Thailand. På DN hade det skrivits om romanen "Under floden". Jag såg en intervju med författaren för ganska länge sedan, kan vara i Kobra eller Kulturnyheterna. Jag har ett svagt minne att jag tyckte att han var väl negativ i sina åsikter. Men det var ingenting som direkt upprörde mig. Dels har jag själv aldrig varit i Thailand och dels är det vanligt att tycka så som han. Man går efter sin egen karta, vilket många gånger är detsamma som brist på förmågan att sätta sig in i andra människors situation = brist på empati. Jag tror ju inte att det svarta i Thailand är mer svart än det svarta hos oss och att det vita i Thailand inte finns. Hos oss är det också många som tror att sådana som tex jag inte finns. Man väljer alltså vilka glas man vill ha på glasögonen och fokuserar på det man vill fokusera på. Resten ser man inte.

Läs gärna kommentarerna hos Motpol. De är intressanta. När jag då tog del av det här, så drog jag mig till minnes en kväll när jag zappade runt efter något vettigt att se på tv och fastnade vid Korrespondenterna som i just det programmet tog upp Thailand och dess baksida. Jag googlade fram avsnittet nyss, för det är nästan en motpol på det enbart svarta. Det här är ett nyanserat reportage, väl värt att se för intresserade. Varm i hjärtat blir jag av hjälparbetaren som säger:  "-De är en del av befolkningen och ska respekteras som alla andra yrkesgrupper." De här hjälp och stödpersonerna delar även ut kondomer.

Jag vet inte om ni minns när  FAST/ KAST  i Malmö gjorde det och fick en jäkla massa skit. Letar lite nu efter inlägg om det. Nää, jag letade på Bloggplatsen i förhoppningen att det skulle vara lättare då jag kategoriserat inläggen där. Men jag hittar det tyvärr inte. Kan vara här på svamlet som jag nämnt det. Hur som helst så fick de kritik eftersom det ansågs som att de försvarade sexköp. Det måste betyda enligt min tolkning att det viktigaste är att hindra sexköp. Mindre viktigt är att se till sexsäljare och köpares hälsa. 

Jasmine har visst varit kreativ såg jag när jag klickade in mig till hennes blogg. Hon länkar bla till RFSL. Jag gör själv raider både dit och till RFSU och BRÅ och regeringen och andra sidor, men inte så jätteofta. Det här hade jag inte sett. Antingen är det nyligen ditlagt eller så har jag helt enkelt missat det. Men jag blir glad. Det är ju precis så här jag vill att det ska vara. Upplysa och informera. Visst har vi väl kommit en bra bit på väg ändå? 

Råd till sexköpare.  Klart och tydligt utan något inlindande. BRÅ i sin rapport om människohandel -08, tar också upp saker att tänka på och att uppmärksamma. Men dels är den rapporten lång  och dels så är det inlindat i hela kontexten, vilket gör att sexköpare ( om de skulle läsa rapporten ) kanske inte skulle ta till sig innebörden. Här är det tydligt och rakt på sak.  Bra RFSL. 

Det sista. Att vi kommit en bit längre än vissa av våra europiska grannländer vad gäller acceptans för olika sexuella preferenser, visar helgens Prideparad i Prag.

"Festivalen orsakade politiskt gräl och protester från konservativa grupper redan innan den började i onsdags."     

4 kommentarer:

Benny sa...

En mycket trevlig söndags läsning ,det du skriver blir jag glad.Bamsekram till dig Greta,mvh Benny

Gretas Svammel sa...

Strongt att orka läsa allt ..Benny..skojar

Svenne sa...

Jag har boken om Burk-Kurt av Åke Lundgren men tänker vänta med att läsa den tills höststormarna viner här utanför!
Vad Avokado beträffar så är du ganska lik min katt och det tänker jag inte utveckla mer för jag tror att du vet och förstår ;-)

Gretas Svammel sa...

Det måste vara en bra katt du har...Svenne..*ler*

Kanske var dumt att jag skrev så mycket då om curtboken. Fast så mycket var det ju inte, jämfört med vad som står i boken. Intressant bok hur som helst.