fredag, augusti 05, 2011

LITE OM ÖSTERRIKE

Det här med Österrike och tv dokumentären satte tydligen igång lite funderingar. Både i mail, kommentar här och i pm från sexforumet. Det fick mig att söka lite mer kunskap. Jag tar ju för givet att när någon frågar om jag vill bidra med mina åsikter angående sexköpslagen, så handlar det om att påvisa det negativa med den. Det vor ju väldigt lustigt annars. Så är det naturligtvis även i detta fall, fastän jag inte brytt mig om att fråga Patrice. Men jag ska fråga i svaret jag ska skicka ikväll varför de gör en dokumentär om sexköpslagen. Kan passa på att säga att hon, när hon är här, befinner sig i Malmöregionen, så enklast är ju då sexköpare därifrån. Och jag hoppas att någon iallafall mailar henne.

Att jag inte frågat om syftet beror helt enkelt på, att i mitt huvud, när det handlar om andra länder det då beror på att det finns förslag på att införa samma lag som vi..typ. Åtminstone att debatten förekommer och då anser jag att det är jätteviktigt att medverka med min åsikt och verklighet kring det hela. Jag skrev i går att jag inte visste hur det var i Österrike vad gäller köp och sälj av sex. Nu vet jag lite mer efter allt googlande.


Den här kartan visar hur det förhåller sig i Europa. I alla rödmarkerade länder är det förbud. I de grönmarkerade är prostitution legaliserad och reglerad tex Tyskland. I de blåmarkerade är den tillåten som tex i Finland och Danmark. I de flesta grön och blåmarkerade är koppleri och hallickar inte tillåtet.

På en annan sökning står mer utförligt i tabellform. Men något är fel såg jag, när det gäller Sverige. Eller har jag missat något? Nu kan man inte lita blint på Wikipedia. Men scrollar ni ner på sidan och till tabellen så ser ni att vid Sverige står att man kan få F-skattsedel för försäljning av sexuella tjänster och inräknad pension mm. När blev det så?

I Österrike är iallafall det mesta tillåtet och samma uppgifter fick jag vid andra sökningar. Men jag hittade ingenting om något förslag på kriminalisering eller liknande. Fast jag sökte ju på svenskt, eftersom jag inte kan tyska och dessutom är dålig på engelska. På någon sida kopierade jag det här som väl inte stämmer helt med det ovan, vad gäller det som är tillåtet i Österrike. Men jag vet ju inte hur gammal texten är som jag hittar.

"Provincial governments regulate prostitution in Austria and only one of the nine states outlaws it. Pimping is forbidden and punishable, but it obviously exists. Until 1989, male prostitution was a criminal offense. Prohibition was lifted especially in the interest of AIDS prevention. Officially recognized prostitutes are registered with the police, and must undergo examinations for sexually transmitted illnesses once a week. Since 1984, prostitutes must pay income tax. However, tax estimates are often too high and arbitrary to be paid, forcing many prostitutes into the underground. Although prostitution was put on an equal footing with other occupations, social and pension rights are not included. Prostitutes can voluntarily pay for health insurance, but have no rights to a pension or to the same protection as pregnant women - they fall through the loopholes of the social system."

Det här från  Dagens ETC  kanske kan vara kul för intresserade att läsa. Är från 5/1 -011. "Exportera den svenska sexköpslagen. Det har varit ambitionen för svenska EU-parlamentariker som Anna Hedh (S) och Cecilia Wikström (FP). Men skepsisen är stor i andra EU-länder, även när det gäller att kriminalisera sexköp från offer för människohandel."

De skrattar åt dem, står det bla och avslutas med detta:  " Det är en lång väg kvar innan den svenska lagen kan komma att tillämpas i andra länder. Sverige är så långt före andra länder när det gäller den här typen av frågor."

Nja, jag skulle nog hellre vilja kalla det för att Sverige är så långt efter. Men vi har alla olika sätt att se på saker.  


Tv bolaget ORF existerar och att Patrice existerar det vet jag också. Och det är nog inte så lätt att använda en orfmail om man inte av någon anledning befinner sig där *ler*. (Riktat till de mest misstänksamma.).

Jag är inte hundra, men känslan säger mig att hon är frilansare. Bloggen jag nämnde igår ville någon ha. Nu är det en privat blogg där hon skriver om barn och vänner. Det var svårt att komma in på sidan efter översättning, men jag klickade bara bort meddelandet som kom upp och sedan var jag kvar på sidan. Ifall någon skulle ha samma problem alltså. Jag har den inte sparad, men turligt nog länkade jag till den på sexforumet. Klickade mer på sidan nu när jag länkade, är fler bloggare där, men den här länken verkar gå bara till hennes blogg.

Återkommer med ett vanligt fredagsinlägg också vad det lider.  

5 kommentarer:

Benny sa...

Har bara ett ord om Österrike ett fint land o gott vin o snitzel,detta land skulle du besöka Greta (fin natur)

Gretas Svammel sa...

Jodå, jag vet att det är fint...Benny...det är Sverige också fastän att vi har en idiotisk sexköpslag *ler*

Benny sa...

håller med att det är en idiotisk sexköps lag i sverige,politekerna är ett lustigt folk tycker jag "vissa"Kram

Gunnar sa...

Jeg tror nok ikke det blir noen kriminalisering av sexkjøp i Østerrike, Tyskland, Nederland og Sveits. De her landene har lovlig regulert prostitusjon som fungerer bra. Slik får de også en bedre oversikt over det som ikke er bra.

Det er vi (Norge og Sverige) som ligger langt bak dem andre ;)

Gretas Svammel sa...

Nää...Gunnar..det tror inte jag heller. Men de som är väldigt anti till prostitution ( som den som ska intervjua mig tydligen är ) gör sina utspel ibland.