söndag, juli 10, 2011

PRIDE och MÄNNISKOHANDEL

Andra bilden av de tre jag nämnde att jag hade från sista fotningen i ettan. Den här är enligt mig snäppet bättre än den förra.

Mer moln idag än igår. Ja nästan bara moln tycker jag det verkar som. Men lika varmt. Tenderar att bli en riktig slapp dag och jag låter det få bli det. Ändå finns det saker jag skulle kunna göra, saker som måste göras någongång. Tex packa ner dukar, kökssaker som jag kan avvara i några veckor typ brödrost, elvisp, uppläggningsfat, skålar mm, mattor, vinterskor, väskor, datorattiraljer, pärmar. Jag skulle kunna måla klart och packa ner målargrejerna och montera ner det bordet. Alla så kallade reservkläder skulle jag kunna häva ner i en kartong och alla extra täcken, kuddar, plädar. Mycket finns, förutom lusten. Men jag ska som vanligt planera in i almanackan och skriva listor och då banne mig ska det göras de dagar jag bestämt.

Annat jag tänkt idag och nog faktiskt också gör, är att höra mig för om lån av bil. Jag har plan A, B och C. C är hyrbil, de andra är lån av tänkbara bekanta och det är de jag ska ta mig i kragen och ringa. Förhoppningsvis under dagen. Det är ju många som har bil, men inte många som jag vill besvära, även fast jag tror att både exet, avkommans kille, systrar mfl gärna ställer sin bil till förfogande. Men då känns det enklare och mest bekvämt att hyra än att fråga dem. Överhuvudtaget har jag svårt att be andra om hjälp, men de här första A och B är helt okej. Den ena brukar ha semester i augusti så där skiter det sig nog redan i starten. Men det vet jag ju inte förrän jag ringt. 

Förutom alla funderingar hit och dit hur jag ska lösa allt, så har jag mest suttit vid min kära dator och degat idag. Svettig och klibbig. Men vill inte duscha förrän jag varit ute och rört på mig och det i sin tur vill jag inte göra förrän det förhoppningsvis blivit lite svalare ute. Fick ett sms nyss med erbjudande om semester nästa år. Nej, ingen hobbykund. Hobbymobilerna är alltid avstängda fred-månd. Visserligen är jag en planerare *ler*, men det är omöjligt att veta hur läget är nästa sommar. Men visst, jag hänger på om jag har möjlighet och min situation då tillåter det. Men snacka om att vara förutseende.

Förutseende, men utan att veta om det, var väl även jag då jag bestämde mig för att inte sälla mig till övriga sexarbetare och medverka i pridetåget. Jag både ville och inte ville. Ungefär fifti-fifti. Jag är övertygad om att det är en upplevelse och jättekul, med många intressanta möten och framförallt det jag ju velat länge... visa att vi finns. Och när är det bättre att göra det, än just på Pride? Ändå var inte hela jag så där Wow. Jag antar att jag åldersdiskriminerar mig själv. Dessutom finns nog även rädslan att behöva prata och debattera. Prata gör jag gärna och ofta, men då på mina villkor. Ja, jag är knepig ha,ha. Det kanske är det som är charmen. 

Hur som, med tanke på hur allt utvecklat sig, så infaller Pride vecka 31, om tre veckor. Alltså när jag är mitt i min flytt. Så hade jag valt att medverka så skulle livet vara, inte bara ett snäpp utan hur många snäpp som helst rörigare. Jag var inne och kollade hemsidan. Temat i år är öppenhet. Det är kanon. Något jag efterlyst länge, vilket väl alla vet vid det här laget. Ni som är på plats kan kika här och ta ut de föreläsningar ni anser vara intressanta under veckan. Själv tycker jag tisdagens om "sexköpslagen visavi hbtq politiken" och Birgitta Stenberg är intressant. Likaså torsdagens " vet du vem som säljer eller köper sex?"  " män som säljer sex till män" och " inom socialtjänst och hälso och sjukvård pratar vi inte om sex". Det sista är otroligt viktigt att ta upp. Även fredagens om asexuella nätverk, kan vara kul att få veta mer om. Att vara asexuell är ju också en sexuell minoritet som går utanför "normen". Sedan går då Prideparaden på lördagen 6/8. 

Vissa kritiserar ju det här spektaklet och med tanke på att jag anser att man är mor, far, barn osv alla dagar på året, alla år och inte bara på mors-fars dag etc, så kan jag även så här tycka att man är den man är ( homo, trans, sexsäljare) alla dagar på året utan att man ska behöva bevisa det under en vecka i augusti. Men det är just ordet bevisa som är skillnaden. Så länge vi inte är tillräckligt öppna och så länge vi inte har en tillåtande attityd så krävs helt enkelt mer kunskap och mer information. Vad är då bättre än att ha en vecka som är känd av de allra flesta, där de som vill kan skaffa mer information, kan träffa de personer de kanske har fördomar om mm. Nu är ju Pride förlagd även i andra städer under året, vilket är jättebra. Min förhoppning är förstås att vi ska komma så pass långt att Pride blir onödig. Men dit är det nog långt. Så på resan dit är Pride lika viktig som läkarmässor och andra konferenser och mässor där ny information, nya upptäckter, ny forskning presenteras och där nya kontakter knyts och nya insikter görs. 

Nog om detta för tillfället. När jag pingade nattens inlägg så såg jag på nyligen.se, rubriken  189 män tagna för sexköp. Naturligtvis var jag tvungen att klicka in och läsa vad det handlade om. Ska man nu tro på det som står i artikeln så handlar det i detta fall om människohandel i syfte till prostitution. Alltså sextraffickingen. Detsamma som många prostitutionsmotståndare jämför och liknar med min och andras frivilliga verksamhet. 

Jag var bara tvungen att få in den passusen, för den faller ju på sin orimlighet. Nu verkar det här röra sig just om sextraffickingen och sådant ska helt klart avslöjas och hindras på alla de sätt. Men rubriken förbryllar mig en smula. Den är inte det minsta relevant för artikelns innehåll. Jag är inte alls förvånad egentligen att skulden för dessa utsatta tjejer hamnar hos sexkunderna, istället för hos de som ligger bakom det verkliga utnyttjandet...människohandlarna. Men visst är det jätte, jätteviktigt att de som köper sex är medvetna, lyhörda och reagerar om något verkar fel. Där kan faktiskt sexköpslagen sätta ett hinder i vägen. Märk väl att just människohandel inte har något med sexköpslagen att göra, utan den handlar endast om köp av sexuell tjänst. 

Men med det tillknäppta, krimialiserade och tabubelagda klimatet vi har vad gäller sexköp och sexsäljande, så kan det ibland vara svårt för kunden att avgöra säljarens frivillighet och som sagt svårt att, som enligt lagen varandes kriminell, slå larm vid misstanke. Min bestämda åsikt är att lagen främjar kriminell verksamhet såsom sextrafficking.

För att återgå till rubriken. Jämför med rubriken 189 husbyggare tagna för snickeriköp, där artikeln sedan skulle handla om människohandel där de utsatta fått utföra hantverk utan lön och fått bo i risiga baracker och sova på slitna madrasser. Vi lär aldrig få se en sådan rubrik. En orsak kan förstås vara att det är olagligt att betala för en sexuell tjänst, men inte för att betala (svart) för ett altanbygge.      

8 kommentarer:

Anonym sa...

Eres muy linda y bonita

Hans-Eriks funderingar sa...

Greta, Det är bra att sexhandel, sexköp diskuteras under seriösa förhållande. Det är enda vägen att komma ur dagens konstgjorda Svenska lagstiftning, som inte är förankrad i verklighet eller hos allmänheten.

PS Missade ditt lördagsinlägg först. Du har blivit flitigare. Du får en komplimang av mig där DS

Svenne sa...

Jag tror att dom flesta av dina vänner ställer upp på din flytt om du bara frågar dom.
Besvära en vän är inte farligt, man ringer och kollar och kan inte den ena så kan oftast den andra. Så bekymra dig inte över det och skulle det inte gå vägen hoppas jag att din cykel har välpumpade däck ;-)

Gretas Svammel sa...

muchas gracias...Bandy

Gretas Svammel sa...

Hellre öppenhet och vanligt prat...Hans-E...än som nu tabu och fördomar.

Gretas Svammel sa...

Nja...Svenne...jag är inte riktigt en sådan person. Kan jag klara mig själv så gör jag det, hellre än att jag besvärar andra.

Jag tror inte de egentligen vill, utan känner sig tvungna att ställa upp ifall de blir tillfrågade.

Däremot har ungarna självmant erbjudit sig sin hjälp, men jag vill inte att de ska behöva offra sin tid för sin gamla morsa. Den dagen kommer nog ändå *ler*.

Svenne sa...

Varför ska inte dina ungar offra lite tid på dig???
Men det är ju som vanligt, dom har fullt upp med annat!!!
Men dom är ändå så "goa". Inklusive katten förstås ;-)

Gretas Svammel sa...

Ja de är gulliga...Svenne...och de är bara bäst. Katterna också. Just ungarna hjälper nog gärna till, men jag vill inte.