lördag, juli 30, 2011

"NY" DATOR, RENS o PACK, MAT/HÄLSA ( långt inlägg)

Jag frångår min vana även denna till mesta delen regntunga lördag. Då och då orkar solen fram en liten sväng för att lysa upp hela rummet här, där jag sitter nu. För att efter en kort, kort stund åter bli halvskumt. Det är så kort stund så att det är liksom ingen ide att jag ens tänker tanken att jag ska släcka taklampan.

Naturligtvis finns det en orsak till att jag sitter här på min datorfria dag. En princip som jag faktiskt är noga med att följa. Borde egentligen ha en dag i veckan också då jag inte slår på datorn alls. Men det funkar inte riktigt då jag dels vill ha koll på mailen och dels hålla mig uppdaterad via lokaltidningen vad som händer här och i andra länder. Dagens orsak till datorengagemanget återkommer jag snart till. 

Men för att ta det kronologiskt så kommer en bild på gårdagkvällens matintag. Den var väl kul? Sallad, gurka, rödlök och cremefrech blandad med vitlök och så några oliver som pricken över i. Jag var varken hungrig eller sugen på något. Jag är inne i en period då mat inte alls är viktigt, fast det är det aldrig för mig. Men jag kan ju som ni vet bli sugen då och då och jag blir inte ens det just nu. I väntan på det enda tv-program jag ser på fredagar för tillfället "Tyst vittne" kl.22.00 ( som de visade de sista avsnitten av igår ) så satt jag i ren desperation ( njaa.) och zappade hit och dit mellan kanalerna. 

Dit jag vill komma är att på kunskapskanalen pågick ett intressant program som jag tyvärr bara hann se det sista på. Även om jag läst tv tablån så hade jag inte ansett det som något i mitt intresse. Bara för att jag inte visste vad det handlade om. Epigenitik. Men det handlar om hur maten påverkar kroppen och det var verkligen något som intresserade mig, upptäckte jag. Det forskas en hel del kring det här. Bla har de upptäckt att nappflaskor gjorda av syntetplast ( tror det var så ) innehåller ett ämne Biosol-A (osäker på om det är helt rätt namn) som frisätts vid upphettning. Så när man kokar nappflaskorna, vilket väl alla gör för att få de helt rena, så blandas detta Biosol-A med vällingen/ ersättningen och barnet får i sig det. Det är inte cancerogent, men vid undersökningar har de kommit fram till att barn som fått i sig detta ämne ofta har allergi och att det även stör ämnesomsättningen så dessa barn lider ofta av fetma. Glasflaskor rekommenderas alltså. Det här ämnet finns även i konservburkar, mobiler och mycket annat.

Med tanke på min sallad så pratades det även om gröna grönsaker och dess nytta för kroppen, vilket jag väl egentligen visste. Men det var mycket annat också. Resultatet blev iallafall att jag efteråt blandade ihop lite av det jag hade i kylskåpet. Sedan kände jag mig så nyttig och så frisk *ler*. Och pigg, men det är ju vanligt att jag gör framåt midnatt. Satt och förde över nästan alla Expresseninläggen i pauserna och en stund efter "mitt" program. Tror bara det är 5-6 stycken kvar nu. Fullt hanterbart med andra ord.

Idag intog jag frukosten i soffan. Knäpper på tv-n för att kolla lite på nyhetsmorgon i fyran. Det hade nog varit bättre om jag fortsatt läsa i min bok istället. Var ett reportage från Afrika och om torkan, konflikterna och flyktingarna och svälten. Det är så jäkla orättvist här på jorden. Vissa saker kan man aldrig, aldrig förstå och aldrig kunna sätta sig in i. Det här är en, Norges massmord en annan. Kuwait på sin tid var också något jag tog illa vid mig av. Alltså så illa, så det skär i hjärtat och man vet inte vad man ska göra för att lindra för de det gäller. Nu kan man ju inget göra, vilket gör det ännu svårare. Lite ur spår kom jag, men för att inte bli sittande med mina funderingar och gräva ner mig, så gick jag en runda i lägenheten för att se vad jag skulle kunna ta itu med.

Det slutade med att jag förpassade mitt förråd av glödlampor i en banankartong, då jag inte har några tomma flyttkartonger kvar och cykelpumpar och cykellysen och sådant krafs. Sedan tog jag mig an vinterhalsdukar, mössor och vantar. Sorterade, kasserade och packade ner i en plastback med lock. Den kan jag sedan, om jag vill, ställa ner i en flyttkartong för att undvika en massa små packningar när det är dags för flyttbilen. 

Jag har två nu  tomma, vanliga förvaringslådor, varav jag tog den ena med mig in i datorrummet för att riva ur skrivbordskåp och lådor. Innan jag gjorde det så rensade jag uppe på skrivbordet, satte in i pärmar osv och då kom tanken att knäppa på datorn. Stängde av den på riktigt inatt eftersom jag inte skulle ha den idag, men var nyfiken ifall den kanske plötsligt skulle hoppa igång som vanligt. Vilket den naturligtvis inte gjorde. Under sker inte alltid *ler*. 


När jag tryckt F11 har jag två alternativ att välja på och jag har valt Vista bla bla någonting, vilket fungerat jättebra.  Första gången testade jag med det första recovery bla bla och då blev det bara en svart skärm. Idag när jag inte behövde in och hade gått om tid mm, så fick jag bara iden att köra det där recovery igen. Och idag var det inte bara svart, utan det kom upp frågan om jag ville formatera om hårddisken. Något jag aldrig tidigare vågat mig på och inte heller vetat hur man gör. Våga och vinn, tänkte jag och klickade ja. 

Snacka om tid. Nu var jag ju ändå här inne och styrde med innehållet i skrivbordet så det gick ju bra. Datorn fick stå där och jobba medan jag sorterade och kastade en jäkla massa skit som jag sparat på.

Jag anser inte att jag är någon samlare. Men vad ska jag tex med alla dessa telefonkataloger till?

Och vad har jag för nytta av gamla bokföringsbrochyrer, skatte och momspapper och andra infopapper angående eget företagande. För att inte tala om alla pennor jag hade i en låda. Jag testade varenda en och kastade över hälften. Jag fick i stort sett plats med allt av det jag bestämde att spara i den här förvaringslådan. Jag har skrivit det förr, men skriver det igen. Det är så skön känsla att rensa bort gammalt skit, som jag inte förrän nu anser vara skit.

Nu blev ju även datorn rensad in på bara kroppen. Jag hade nog inte fattat det där riktigt, eftersom jag inte förstår mig på datorer så värst mycket. Jag vill bara att de ska fungera. Under tiden jag plockade med mina papper, pennor, pärmar och allt vad det var, så höll jag förstås ett öga på datorn.

Så var det slutligen klart och dags för om/nystart. En helt tom dator blev det. Det kändes lite ledsamt faktiskt och jag nästan ångrade att jag gett mig in det här. Jag hade ju häromdagen fört över allt av värde till ett särskilt usb-minne och datorn idag tog säkerhetskopia som jag förde över på den externa. Så jag var, kan man säga, garderad till 110 %. Nu gick ändå inte säkerhetskopian att öppna av någon anledning, så jag har nu hela kvällen suttit och fört över från usb. Länkarna på "mina favoriter" är inte bara att föra över, utan de måste jag öppna upp och sedan lägga till igen på datorn. Det tar sin tid och alla bryr jag mig förstås inte om. De finns ju ändå kvar om och när jag vill in på just dessa.

Bilder och dokument gick snabbt att återställa. Men sedan för att kunna öppna dessa dokument som inte är sparade i works, var jag tvungen att installera open office igen. Plus virusprogram, plus photoshop, plus lite annat. Allt tar sådan himla tid och för att inte störa till det mer än nödvändigt så har jag hela tiden skjutit upp omstarterna efter installationerna. Så jag vet inte än om det har blivit någon skillnad vad gäller att komma in i datorn. Men det måste jag testa innan jag lägger mig. Annars kan jag inte sova *ler*.

Nu som först börjar datorn likna min gamla vanliga igen. Jag tog en paus förut och kollade på Lotta Brome och Sommarkväll. Det känns faktiskt skönt nu att inte ha hundra länkar att bläddra genom. Fast snart är det nog lika många igen ha,ha.  Lite stolt är jag också, att jag gjort något jag aldrig gjort. Även om resultatet visar sig bli plusminusnoll.

Trots att inget av det jag gjort idag har varit fysiskt krävande, så känner jag mig ändå lite småtrött. Trött och väldigt nöjd. I morgon ska jag cykla bort till den avkomma som finns kvar i stan. Man får passa på när hon för en gångs skull är ledig. Hoppas det inte regnar bara. Jag har stoppat ner alla Celsius som jag har kvar (tio stycken) i ryggsäcken. Jag dricker dem inte längre, efter programmet jag såg då forskning visade att man förbränner mer ett dygn efter träning, än under träning. Jag drack dem ju för att öka förbränningen. Men tror nu att det är helt onödigt. Avkomman däremot dricker dem för att öka orken och jämfört med andra sportdrycker så är Celsius att föredra, eftersom de inte innehåller en massa lustiga, okända ämnen. Inte ens socker eller andra kolhydrater.

Har jag sedan ork och lust så tänker jag ta itu med datorprylarna och packa ner i den andra förvaringslådan. Finns säkert en massa gammalt skräp även där som bara är att kasta. Jag som tycker att jag har rensat, kastat och sorterat så mycket tidigare. Men jag var väl inte tillräckligt hård då. Nu ska jag göra som igår, fara runt bland tvkanalerna en omgång. Men först måste jag nog surfa runt lite, när jag ändå sitter här. Sedan blir den stora frågan. Är en halv dags jobb med datorn förgäves, eller inte. Spännande.   
   

2 kommentarer:

Hans-Eriks funderingar sa...

Grets, Bra att flytta, bra att rensa. Jag skulle behöva det också. Hoppas du trivs i nya lägenheten/HE

Gretas Svammel sa...

Detär nyttigt..Hans-E..att rensa. Det blir lite av mental rensning också på köpet.