söndag, juli 31, 2011

BAD och DATOR

Ska försöka med ett normallångt inlägg idag. Vi får se. Det blev ingen cykeltur till avkomman. Det blev något mycket, mycket bättre. Runt halv elva, när mitt frukostkaffe precis höll på att rinna ner i bryggaren och jag inte ens kollat ut på vädret, så ringer personen och undrar om jag inte vill åka och bada. Alltså jag är inte precis nödbedd när det gäller det, vilket den här lilla individen mycket väl är medveten om. Men det måste vara väder för det. Ut på balkongen och kollade läget. Jodå, molnfritt. Frågan var hur länge det skulle vara det. Det har liksom hänt mer än en gång att jag vaknat till sol som sedan efter någon timma gått och gömt sig. Eller tvärtom...dåligt hela dagen och sol på kvällen. Vi avvaktar, tyckte jag, tills jag ätit frukost och duschat.

45 minuter senare står jag på balkongen igen och spejar mot skyn. Jag ser en enda liten vit molntuss, annars blå himmel. Ringer min lilla skitunge och säger att det är klart vi ska åka och bada. Sambon jobbade, men hade lämnat bilen hemma, så jag blev både hämtad, körd till badet och avlämnad igen nu i eftermiddags. Tog med kameran (förstås), men tog ett kort innan jag gick, vilket ni ser här. Det var inget konstigt med kameran alls då. Den betedde sig precis som vanligt.

Jag vet inte vem som var lyckligast. Jag eller avkomman, att få en baddag tillsammans även i år. Det känns så sorgligt att tänka så som jag gör...att kanske blev det här sista badet för i år. Överhuvudtaget. Men vattnet var nog sjutton kallare idag än någon av de andra gångerna jag badat i år, vilket är alltför få gånger faktiskt. Men vi är ju inga veklingar någon av oss och framförallt inte inför varandra *ler*, så vi var i några gånger. Jag till och med simmade lite när andningen blivit normal efter första doppet. Det var verkligen kallt. Men solen tog visst mer än vad jag trodde, upptäckte jag när jag kommit hem och såg mina röda kinder i spegeln.

Kameran åkte förstås fram till sist. Inte i badet men på filten. Då funkar plötsligt inte displayen. Ja först trodde jag kameran lagt av helt, men avkomman kom på att man kunde titta i det lilla fönstret och ta. Sedan funkade det att titta på de tagna bilderna på displayen. Hur mysko som helst. Kortet ovan är ett av de som togs för att testa. När ungen testat klart får jag veta att mitt bröst håller på att trilla ut. Men då! Varför hålla på och knäppa då utan att säga något? Men det var kanske bra för då fick jag ett att lägga ut här på bloggen, visserligen beskuret och lätt kontraständrad. Vad felet är med kameran har jag ingen aning om. 

Annat jag inte har en aning om är denna jäkla dator. Skittråkigt kan jag tänka mig för er, att läsa om mitt flyttstyr och mina datorproblem. Men ibland är mitt svamlande här även ett slags dagboksskrivande, som det kan vara kul att gå tillbaka till om något/några år. För mig alltså.  Typ om sist jag flyttade, som jag inte har läst ännu just nu, men ska när jag är klar med denna flytt. Eller annat, som jag kanske vill jämföra mm. Så bloggen fyller flera funktioner. Den finns för er och för mig och för oss tillsammans. Sedan skriver jag naturligtvis då och då i mitt block också vissa saker, som bara är för mig.

Åter till datorn, som gick igång så fint och så snabbt. Yes...så stolt jag faktiskt är. Säkert skitlöjligt för  de som kan datorer. Men för mig är det rätt stort. Att utan minsta vägledning, utan tips, inga råd, bara får ett infall,  trycker på knappar, håller andan och fixar inloggningsproblemet. Nu visade det sig att med denna så kallade omformatering som det heter, följde andra problem. 

1. Ikonerna på skrivbordet är i mina ögon stora som hus. Jag vill bara ha ett litet, litet antal. Har  fyra nu och dessa vill jag ha i mindre storlek än de är i nuläget. Jag har suttit nu i kväll och letat och sökt vart jag ska kunna ändra. Men hittar ingenting. Jag vänjer mig säkert med tiden, men det stör mig just nu. Mest stör det att jag inte kan ändra.

2. Mina pågående dokument. Inte de som är sparade i works, men de som är sparade i office. Jag installerade ju i natt open office igen. Idag klickade jag upp ett dokument och ännu ett och ännu ett. Det är en ram runt alla, vilket stör mig oerhört. Öppnade ett nytt dokument och ser att det även på det är en ram. Skriver ut ett tomt dokument för att testa och ramen finns alltså inte på det utskrivna. Men jag sänder ju nästan alltid mina dokument via mail och jag vill helt enkelt inte ha den förbannade ramen. Men det verkar omöjligt att få bort den.

3. Det allra värsta och som inte fanns i natt. Jag fattar inget, alltså varför det plötsligt är så idag. Mina bilder. Normalt när jag har öppnat upp mina bilder på datorn så kan jag se vad det är för motiv på dem. En nödvändighet anser jag. Inatt kunde jag det. Idag kan jag det inte. Jag har gått igenom varenda inställning, varenda egenskap, vartenda alternativ, utan att hitta vart eller vad jag ska åtgärda. Jag kan hoppas på ett mirakel att jag i morgon när jag startar datorn, de visas som vanligt. På windows fotogalleri syns de och där hamnar de ju alltid när jag fört över från kameran. Men jag går ju liksom inte in där när jag tex nu ska lägga in bilderna här, eller när jag är på photoshop. Då öppnas automatiskt mappen mina bilder och där syns bara blå ikoner. Så kan jag bara inte ha det.

Tänk när jag ska uppdatera hemsidan tex och inte ser vilka bilder jag kan välja mellan. Oavsett om jag har namn på dem så har jag inte dessa namn i huvudet vad de föreställer. För att inte tala om alla min webbilder som jag har i en särskild mapp. Det är helt omöjligt. Men jag tror att lösningen är enkel, bara jag kommer på den. Om någon vet så maila. Då blir jag oerhört tacksam.

En annan sak som jag letade efter inatt och fann idag, var klickandet med musen. Jag är van vid att klicka en gång. Efter formateringen var det ett evinnerligt klickande, tyckte jag och jag höll på att bli galen. Jag letade i natt på kontrollpanelen och överallt, utan att hitta hur jag skulle ändra. Men det visste jag att det fanns, så idag hittade jag det på kontrollpanelen. Men jag skulle inte hitta det nu igen, för jag har glömt var. Jag gick in någonstans för att sedan gå vidare därifrån. 

Kanske blev det inte så väldigt kort inlägg ändå ha, ha. Men så mycket längre blir det inte. Jag ska försöka hitta lite ätbart nu och smörja in mina röda kinder för andra gången. Något packande lär det inte bli idag och det behövs inte heller. Det enda som pockar på uppmärksamhet är mailen och den har jag inte ens varit inne på ännu. Men det blir vad det lider.  

12 kommentarer:

BC sa...

Höger klicka på start knappen så ska du se att du hittar lite inställningar ..Om jag inte minns fel så har du undet mapp alternativ visa miniatyrer ..

Hans-Eriks funderingar sa...

Greta, Trevligt misstag med bilden på stranden. Jag gillar att se bröst!

Gretas Svammel sa...

Tack..BC..för att du fick mig att inse mitt feltänk *ler*

Förklarar i dagens inlägg.

Gretas Svammel sa...

Du är nog inte ensam..Hans-E..

Svenne sa...

Låt brösten trilla ut, så vi får se dom till slut ;-)

Gretas Svammel sa...

Undrar jag...Svenne...om du faktiskt inte sett dem på någon bild.

Svenne sa...

Kanske sett dom förut men ju mer du visar, desto läckrare blir dom ;-)

Gretas Svammel sa...

Njaa, det undrar jag..Svenne..

Anonym sa...

släng ut vista och kör windows 7 istället
bekymmerslöst

Gretas Svammel sa...

Jag hänger inte med..Anonym...jag har windows 7 och får ständigt tjatmeddelande att jag ska uppdatera till 8 eller ännu hellre 9.

Vista följde med datorn och gör nog så till alla nya datorer numer. Helst vill jag ha mitt gamla XP *ler* och jag vet att man kan ändra operatörsystem själv, men det vågar jag inte ge mig på. Då kanske jag inte skulle komma in alls i mina dokument och inte känna igen något av det jag är van vid.

Anonym sa...

Tyckte du skrev om windows vista i ditt föregående blogginlägg därför mitt påpekande om windows 7 som är lika stabilt som xp var förutom att det ser ut som vista.
Vista är ett riktigt dåligt operativ

Gretas Svammel sa...

Ja, jag håller med om att Vista är skit...Anonym...men som sagt jag vågar inte ge mig in och ändra på något eftersom jag har noll koll på datorer.