tisdag, maj 10, 2011

ÅTERBUD och SEXKÖPSDISKUSSION I RIKSDAGEN

Just nu är det varmare ute än inne och solen strålar mot oss så generöst. Egentligen borde man ligga vid en badstrand idag. Efter vad jag hört och läst så ska det bli sämre väder. Skit. Jag åker bort i helgen och vill förstås ha fortsatt sol och värme.

Idag hade jag garderat med två besök, kända sedan tidigare och när jag kollade mailen så fanns ett återbud på den första. Ett helt legitimt skäl som går hästlängder före ett besök hos mig. Men eftermiddagens inbokade kommer. Är liksom ingen mening med att påbörja vare sig solning eller annat, så därför bloggar jag i väntan på att jag ska gå. Hade även ett återbud på torsdagens bokning. Få se om jag slänger in den tiden på hemsidan. Jag behöver åka ner till stan i veckan och det passar bättre att göra det på torsdag än på fredag då jag även har tvättstugan. Jag har även blivit erbjuden ytterligare en lägenhet. Med två uteplatser. Sista dag för att tacka ja eller nej är på söndag, så behöver tid till att åka och titta på den också. Om det nu ens är värt att ta sig det besväret. Jag ska ringa i morgon och höra hur stor chansen är och även hur jag ligger till på den andra. 

Det här samtyckeförslaget väcker inte så stor uppslutning, vilket jag förstår. Rolf Hillegren ger en replik idag

På torsdag ska de diskutera sexköpslagen i riksdagen. Läste någonstans att Federley avråddes att närvara. Hur det egentligen ligger till, vet jag inte. Då kommer de ( utifrån den vedervärdiga statliga utvärderingens förslag ) att klubba igenom höjt maxstraff för sexköp till ett års fängelse, som ska börja gälla 1 Juli i år.

" Att, såsom Lagrådet förordat, hellre än att höja straffskalan för köp av sexuell tjänst, ändra i gärningsbeskrivningarna för andra sexualbrott för att kunna täcka in det särskilt straffvärda i exempelvis nu angivna fall av köp av sexuell tjänst, ser regeringen varken som nödvändigt eller lämpligt. En sådan ordning skulle sannolikt inte bara förutsätta en större omarbetning av befintligt regelverk i 6 kap. brottsbalken utan också till stor del kräva andra analyser och överväganden än vad som är föranledda av detta lagstiftningsärende."

Ja se det går ju inte. Att ändra sitt tankesätt och analysera utifrån verkligheten. Det här är en ren principsak, inget annat. Man tänker inte heller lägga in någon gradbeteckning vad och vilka fall som bör ge det högre straffet. Sexköp av barn är ett sådant fall iallafall och där våld och hot förekommit. Tar man bort köp, så finns det redan lagar för det.  


Men dubbel straffbarhet som varit på tapeten kommer inte att klubbas igenom. Alltså att svenskar som köper sex utomlands ska straffas.

"De brott som i dag enligt svensk rätt är undantagna från kravet på dubbel straffbarhet avser i stor utsträckning brott som är straffbelagda även utomlands och kring vilka det råder en internationell samsyn. Vad däremot gäller det svenska förbudet mot köp av sexuell tjänst kan konstateras att de flesta länder inte har något sådant motsvarande förbud. Det finns inte heller någon internationell samsyn när det gäller frågan om på vilket sätt prostitution bäst bör bekämpas. Dessa omständigheter talar starkt emot ett undantag från kravet på dubbel straffbarhet. Till detta ska också läggas att en lagföring av sådana brott begångna utomlands kan, beroende bl.a. på vilket land brottet är begånget i, vara förenad med svårigheter.
Sammanfattningsvis anser regeringen därför, i likhet med utredningen och flertalet remissinstanser, att tillräckliga skäl saknas för att undanta brottet från kravet på dubbel straffbarhet."

Brottsoffersnacket blir det inte heller något med. Men vem trodde det? Mer än Schyman och hennes polare.

"Frågan om målsägandestatus i brottmålsprocessen. Regeringens bedömning: Det finns inte behov av att ändra reglerna om målsägande eller vittnen i rättegångsbalken. Utredningens bedömning överensstämmer med regeringens bedömning."

Vidare så diskuteras det sociala arbetet med hjälp och förebyggande och smittskydd och samarbete och trafficking mm. Om någon är intresserad så hittar ni propositionen här.

Hur lustigt som helst och näst intill otroligt så hamnade jag tidigare idag på en sida med en artikel med mina åsikter. Jag klickade av otålighet på en blogg jag var inne och läste, som var så himla seg och då ploppade den här sidan upp. Nej då, det fanns ingen länk dit på bloggen och sidan är väl inte så jättekänd. Inte av mig iallafall. Artikeln är från 2008 och jag har inget minne av att jag läst den förut, fast minnet är ju kort ibland. Men jag vet att jag svarat på liknande frågor flera gånger och jag tycker likadant fortfarande. Lustigt var det iallafall. Det är inte jag på bilden ha,ha.

Nu ska jag äta några skorpor och fixa lite innan det är dags att kliva ut i solen och möta en förhoppningsvis kåt man. Är han inte kåt så lär han nog bli. Och jag med kanske. Avslutar med en insändare från dagens lokaltidning. Ett par som skulle köpa en vedkap för 1800 kr. De skulle få den för halva priset eftersom det var den sista i lager. När killen kollade på datorn så var det även den sista som fanns överhuvudtaget ( om jag fattade rätt ). Då tyckte paret att de kunde få den för 500, men det gick inte killen med på. Inte heller 600. Men de kunde få 75 %. Okej sa paret glatt och gick till kassan och betalade 450 kr. Apropå vad man lär sig i skolan nuförtiden *ler*.

4 kommentarer:

Gunnar sa...

Jeg synes faktisk det er merkelig at fanatiske Sverige ikke kriminaliserer sexkjøp i ulandet.

I Norge ble all form for sexkjøp kriminalisert ved innføringen av loven i 2009. Sexkjøp er forbudt for norske statsborgere uansett hvor i verden man befinner seg.

Norge kan sakene sine, ser du! Ha ha ha!!

Gretas Svammel sa...

Det där resonemanget är det nog ingen som förstår...Gunnar..inte ens de som föreslog det *ler*.

Gunnar sa...

Det var en norsk politiker (Kristelig Folkeparti) som var så skuffet over at ingen ble straffet for sexkjøp i utlandet. Han mente innsatsen må økes på det her.

Men hvordan skal norsk politi kontrollere sexhandel i for eksempel Nederland og Tyskland?

Man kan ikke annet enn riste på hodet av det hele. Den her sexkjøpsloven er helt gal.

Gretas Svammel sa...

Det är ju märkligt...Gunnar...att folk köpte det där och klubbade igenom det i lagen. Undrar när det ska utvärderas ha,ha.

Men även hos oss finns ju hur tokiga förslag som helst, även detta.

Visst är sexköpslagen galen. Men varför ser vi det och inte dom?