söndag, april 17, 2011

SOPPA, SOL och LÄNKAR

Tjoho. En solig, men lite blåsig söndag. Vågade inte chansa med helt bara ben och utan jacka eller tröja, så drog på jeansjackan när jag traskade bort till oasen tidigt i eftermiddags. Och tur var väl det, för det blåste som sagt och när man kom i skugga var det nästan kallt. Nu står mitt hopp till morgondagen. Att jag ska kunna sola lite då. Ute alltså. Inte bara sitta och huka på balkongen och följa vart solstrålarna befinner sig. 

Men det går ju iallafall åt rätt håll och jag tror att det varit varmare på andra håll i landet. Bara att se solen blir man ju glad av. Kul var det även att återse dagens kund efter minst tre år. Att det blev just en söndag finns det förstås en naturlig orsak till, då jag normalt aldrig bokar in hobbybesök under helger. Men nu är jag hemma igen och sitter och funderar på om jag ska resa mig och vinkla persiennen så jag inte har solen mitt på mig. Låter det vara så länge. 

Det är konstigt vad tiden bara flyter iväg och nästan förbi. Fast inte på så sätt att jag är en åskådare som står bredvid, utan mer att jag inte hinner greppa den när den virvlar förbi. I onsdags kändes det så skönt att ha tre dagar framför mig att göra ingenting. Att bara låta det ske som skedde. Att bara vara.  Men visst fanns en tanke långt därinne att jag naturligtvis skulle få tillfälle och lust att sätta mig och skriva på dessa dagar. Jag har inte  närmat mig skrivdatorn, inte ens suttit vid köksbordet. En tur till skogen för lite filosoferande vid "mitt" berg var också något jag räknade att göra och har ett sug och längtan till.  Men så långt har jag alltså inte heller kommit. Tre dagar låter mycket, men är en droppe i havet.

Läst lite har jag gjort. Lade mig i soffan i fredagskväll innan tv-n och började med Coelhos bok " Segraren står inte ensam" . Jag hann inte många sidor förrän jag försvann bort i sömnens värld och vaknade efter nio. Lade mig sedan strax före tolv i sängen och somnade förvånande nog bums. Det resulterade förstås i att jag också vaknade skapligt i lördags. En promenad innan frukosten, som jag sedan intog framför tv-n, tittandes på reprisen av Så ska det låta, eftersom jag missade det kvällen innan. 

Började efter det att plocka fram ingredienserna till soppan och skala och skära.

Jag hann precis att slänga i allt i grytan och städa undan innan det ringde på dörren. Vi slopade balkongen, för igår var det inte alls balkongväder så dags, utan intog kaffe och pepparkaksflarn till tänt ljus i vardagsrumssoffan, pratandes smörja helt enkelt. Ibland kan det vara befriande att prata "väder", men det beror lite på hur det pratas och med vem. Men de här dagarna skulle jag ju bara vara och följa med i det som skedde. Så det var ändå positivt och meningen med hela var ju att jag fick tillbaka det som var mitt.

Sent omsider, när soppan varit klar länge och jag sagt hej och stängt dörren, så började jag med lite "skönhetsvård". Nagelklippning, (det tråkiga, obligatoriska)...ögonbrynsplock, peeling, ansiktsmask och när den verkade så kletade jag på hårborttagningsmedel på benen. Något jag gör varje år så här dags, istället för att raka benen som många gör, bla mina egna ungar. Vore jag ung så skulle jag nog testa metoden som tar bort håren för alltid. Men nu är det liksom ingen mening. Sedan dusch, hårtvätt och hårinpackning. Har en hårtoning som står här, men det är så jäkla bökigt och jobbigt. Jag inbillar mig att ingen mer än jag ser de små gråa håren vid luggen *ler*. 

Innan jag klev in i duschen lade jag i blöt lite handtvätt, bh, dukar och kuddöverdrag, som jag sedan sköljde och hängde upp direkt efter jag var klar. Det här är ju en sådan otroligt trist sysselsättning som lätt kan bli liggande i månader. Därför kändes det så himla skönt att bli kvitt den här högen.


Funderade sedan på om jag skulle äta, eller vänta med det till Kennedyprogrammet började på tv. Men när jag lyfte locket och inandades doften så fyllde jag en skål direkt. Så jäkla gott. Jag tror det är rotsellerin som gör det. Slurp sa det, så var skålen tom och så fyllde jag den på nytt. Sedan blev det faktiskt ytterligare en skål lite senare fastän att jag var mätt. Åt lite idag också innan jag gick iväg och nu finns det en portion kvar tills imorgon. I kväll blir det färska harikorts verts med vitlök till Renees nya program " Det blir bättre".

Testade faktiskt rosevinet igen nu när jag kom hem ikväll, för att se om det var bättre efter att ha stått i kylen några dagar. Smakade ännu mer blaskigt faktiskt och bismaken fanns kvar så det kastas. Efter lite överväganden så avstod jag från att öppna ett vanligt rödvin. Det funkar bra med citronvatten också vid datorn, trots att det är söndag *ler*. Tänker inte sitta här så länge.


Innan Kennedy började igår så hann jag lägga grunden på min tänkta tavla. Nu när den torkat till så vill jag skissa upp motivet innan jag bänkar mig vid tv-n med mina harikorts verts. Motivet är de sakerna som kom till mig i en avslappning för en tid sedan om ni minns. Fyr, telefonledning och jag själv i en svängdörr. Sedan blir säkert den här stående en månad , om jag känner mig själv, innan jag tar tag i den igen.

Vaknade skapligt även idag. Pigg och utvilad. Men idag struntade jag i morgonpromenad eftersom jag ändå skulle iväg till oasen senare. Så det blev frukost vid datorn, med lite nyhetskoll, bloggläsning och annat surfande. Lite kul med tanke på vad jag själv skrev häromdagen om det kontantlösa samhället, så har Oscar Swartz skrivit på Newsmill om det kontantlösa samhället.

Kollade runt lite om något nytt bloggats om brottsoffer eller annat intressant. Hittade en blogg av advokat Jörgen Frisk, som i ett inlägg frågar om ditt rättsmedvetande stämmer med gällande rätt.  Ganska intressant. Han tar även upp sexköpslagen. "Jag anser inte att den lagstiftningen ska utformas av män i kostym på Regeringskansliet utan insyn i verkligheten. För sexköplagen har knappast hjälpt någon utsatt kvinna." Gå in och läs för det är tänkvärda ord.

Samlagskontrakt kanske ni redan har sett att det skrivits om. Något förslag från vår kära Ask igen. Jag upptäckte det när jag kikade in hos torskbloggaren. Han har i sitt inlägg citat från en annan blogg och det är riktigt kul. Ironi, men inte långt från sanningen. Rekommenderas varmt att läsas. 

Slutligen Expressens artikel av RFSL och RFSL ungdom som även tidigare kritiserat både sexköpslagen och den statliga utvärderingen av densamma. Några citat:

"Majoriteten av de unga hbt-personerna i vår undersökning har förgäves försökt ta upp sex mot ersättning med ungdoms- eller barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar. Men ungdomsmottagningarna hänvisar vidare till civilsamhällets stödinsatser, och barn- och ungdomspsyk saknar kompetensen. Resultatet blir förstärkt utanförskap ."

"Många uppger ekonomiska skäl som den huvudsakliga anledningen till att sälja sex. Men behovet av pengar kan se mycket olika ut. För några är sexsäljandet skillnaden mellan att bo kvar eller att bli vräkta. För andra ger pengarna en "guldkant på tillvaron"."

Viktiga frågor båda och fler finns förstås. Men kunskap, förståelse och empati är nödvändigt hos myndigheter, så inte personen blir mer skuld och skambelagd än den redan är.  Att pengar är drivkraften i det mesta vi gör är inget konstigt. Så inte heller i sexsäljandet. Men att drivkraften kan se olika ut är väldigt svårt för motståndarna att förstå. En del försörjer sig på det. Andra gör det för att slippa försaka vissa bitar i sitt liv, som tex jag. Sedan finns det faktiskt de som gör det enbart för spänningen och kicken och där betalningen är en del av spänningen. 

Så....nu är det slut för idag *ler*. Nu håller jag tummarna att solen skiner imorgon från en molnfri himmel och att blåsten har bedarrat. Då kan det kanske bli några bilder på en cykelpumpande Greta. Vi får se. 

4 kommentarer:

Benny sa...

Jätte trevlig söndags läsning ,när jag ska nu lägga mig,så jag orkar gå upp halv 5 nåndag morgon,fina bilder,tack för allt du delar med dig i ditt vardagliga liv,varma kramar,Benny

Svenne sa...

Den vackra bilden på dig när du hänger tvätt, på den kan jag nog aldrig se mig mätt ;-)

Gretas Svammel sa...

tack själv...Benny

Gretas Svammel sa...

Ja...Svenne...ibland kan de vardagliga bilderna vara de mest tilltalande. Kul att du gillar den.