fredag, april 15, 2011

TUMMEN UPP FÖR ALICE TEODORESCU

Bilden är en av de jag tog förra veckan. Kanske kan den symbolisera att man ska hålla alla dörrar öppna. I prostitutionsdebatten framförallt, eftersom den nu är aktuell igen. Inget jag förstås tänkte när jag höll på att knäppa mina bilder. Då hade inte den här debatten startat.

Tummen upp för Alice Teodorescu. Ja verkligen. Berättar snart varför. Men först min dag så här långt. Det går fort för har inte kommit så långt *ler*. Startade med en kortare, rask stavpromenad. 13 grader varmt och en himmel täckt av moln. Frös faktiskt nästan om fingrarna. Sedan in i värmen, på med kaffet och frukost ( kanske mer brunch)  vid datorn. Den vanliga rutinen med Corren, bloggar....ja längre har jag således inte kommit.

Någonstans länkas det till Hagwalls senaste inlägg. Rubriken "Läser Schyman vad hon skriver" gör mig av naturliga skäl nyfiken. Tur det, för han länkar i sin tur till  Alice Teodorescu som i sin tur länkar till Hasse Aros radioprogram  igår där de diskuterade sexköpslagen. Jag trodde ju inte att det gick att lyssna på det efteråt på nätet, så blev förstås lite smått eskalterad. Vill ni höra en bra diskussion i ämnet sexköp rekommenderar jag er starkt att klicka på länken och lyssna. Men se till så ni har ganska gott om tid. Nu är det inga problem att forcera, vilket jag alltid gör då mitt tålamod i sådana här fall är begränsat. 

Alice (jurist) är med i studion, liksom Lena Ohlsson (v). Oavsett hur jag skulle stått i frågan så är det utan tvekan Alice som tar hem de flesta poängerna. Ja, alla faktiskt. Lena kör med det vanliga köret..ingen gör det frivilligt, jämför med organhandel och surrogatmödrar, säger att alla undersökningar visar ( utan att säga vilka), pratar modern slavhandel osv. Medan Alice är påläst och har sin åsikt helt klar, poängterar skillnaden mellan tvång och frivilliga val och att personers individuella moral inte kan göras till lag som ska gälla alla. Helt självklara saker för de flesta. Eller?
Vi får bara välja rätt när vi väljer det som staten bestämt...citat Alice.

På telefon finns en sexköpare med som åkt fast och även en av de sexsäljare han träffade. Jag måste säga att de fått till konstellationen väldigt bra, för den visar verkligen det komplexa i ämnet. Hade de haft med en frivillig sexsäljare typ som jag, eller en som blivit tvingad så hade det blivit vinklat åt ena eller andra hållet. Lisa som hon kallar sig är en ung tjej, som när hon träffade köparen befann sig i en utsatt situation. Mikael som köparen kallar sig, uppfattade henne inte alls som en tjej med problem. Vi vet alla att det inte alltid syns utanpå och speciellt inte om det handlar om att ge ett bra intryck som inkluderar pengar i plånboken.

För Lisas del blev det här uppdagandet vägen ut. Men och detta är verkligen en viktig fråga. Är det sexköpslagens förtjänst? Borde inte Lisa ha fått hjälp innan? Är det rätt att lägga skulden på Mikael? Mina svar blir förstås i rätt ordning..Nej, Ja, Nej. Lisa berättar även om bemötandet hon fick. Precis som jag och andra påpekat i evighet så skam och skuldbeläggdes hon. Hon fick bla ingen målsägare, hon betraktades som ett vittne som tjänade staten (hennes egna ord).

Alice har också skrivit sina synpunkter i en ledarartikel i Barometern. Jag hittade även en artikel i Skånskan från i söndags där skribenten undrar vart de prostituerade är i debatten. Det var alltså innan jag skrev min replik och svaret på den.  
Jag har som sagt långt tidigare skrivit om komplexiteten och viktigheten att se alla palettens färger. Inte bara den svarta. 2007 skrev jag om destruktivitet. 2008 om trauma utifrån Ann Wilkens uppsats.

Oj, oj, vilken tid det tog att skriva det här inlägget och leta länkar bla. Nu är det kanske dags att ta tag i dagen. Om jag nu vill och känner för det. Jag trodde solen skulle visa sig idag, men icke. Hade fundering på att pumpa cyklarna och gå bort med den ena till meken för att fixa framhjulet. Hade då också tänkt att roa grannarna med att ta lite kort på pumpandet. Men just nu har jag ingen lust att gå ut och frysa om fingrarna igen. I morgon är det lördag och då låter jag datorn få vara ifred som vanligt. Kanske tillbringar jag dagen vid staffliet. Kanske är det solväder. En bekant skulle komma förbi med grejer hon lånat så kanske kan det bli en fika på balkongen. På söndag blir det som det var preliminärt bestämt ett hobbybesök. En tidigare återkommande person, som det nu är 3-4 år sedan jag träffade. Det ska bli kul. Nu återstår bara att önska er en trevlig fredag och en skön helg.

2 kommentarer:

Benny sa...

Hej Greta,hoppas du har haft en fin helg,kram Benny

Gretas Svammel sa...

Jodå...Benny...hoppas även du haft det