torsdag, mars 24, 2011

DET ÄR SYND OM KUNDERNA

Kom hem tidigare än jag trodde. Hade annars tänkt att ta en datorfri kväll även i kväll och slopat bloggandet. Första tanken var att jag skulle hunnit med att blogga innan jag åkte till stan. Men jag började styra med lite annat efter frukostsessionen så hann med näppe bara att svara på några mail innan jag var tvungen att stänga av och rusa till bussen. Jag hade planerat in en privat sak också innan mässan, när jag nu ändå var i stan igen. 

Den här mässan, rekryteringsmässa, kändes lite bortkastad. Om man nu ska säga att något i jobbjakten är bortkastad. Smockat med folk iallafall och det tog över en timma att gå igenom alla. Ja, jag stannade naturligtvis inte vid alla men på grund av folkmassan blev det stopp ändå lite här och nu. Slank in på systemet på vägen tillbaka för att köpa några enliterstetra vin. De två före mig i kön fick båda visa leg, så när det blev min tur frågade jag om jag också skulle göra det. Då flinade hon och sa - var sak har sin tid. Ja, jag bara skoja, sa jag. Då kläcker hon helt allvarligt - nja, jag tror nog att du gärna velat visat ditt leg. Ha,ha. 

Sedan fick busschauffören spatt. När vi efter lång väntan ( var tydligen något knas på bussen) lämnade resecentrum så åker han åt fel håll. Alltså åt samma håll som han kommit ifrån. Någon gick fram och påpekade fadäsen och då svängde han in på någon smågata och kryssade för att komma ut på den gata han egentligen borde befunnit sig på. Nu kunde han ju inte svänga åt mer än ett håll när han väl kom dit, så han fick åka tillbaka mot resecentrum och börja om. Men som ni ser så kom jag ju hem till slut och kan väl tycka lite synd om chauffören. 

Andra det är synd om är sexkunderna. Jag har nog aldrig riktigt förstått vilken skada jag gör. De allra flesta verkar ju må otroligt dåligt efter det att de besökt en sexsäljare. Det borde vara lag på att ingen skulle få utsätta en man för den här frestelsen. Jag skriver man eftersom jag inte sett någon kvinnlig sexköpare beskriva sin ångest...ännu. Ett förbud vore på sin plats snarast, då flera gör gällande att hela deras liv är förstört och de allra flesta ångrar och förbannar att de kunde vara så dumma. ( Ironi )

Eller. Är det verkligen själva besöket och vi sexsäljare som är boven? Eller är det allt runtomkring? Vem och vad är det egentligen som gör att deras liv blir förstört? Varför måste sex mot ersättning vara ett brott? Varför anser en stor kvällstidning att det är viktigt att ägna plats åt att beskriva dessa män med både namn, yrke, boendeort och ålder? Alltså de män som figurerade i gårdagens Uppdrag Granskning. Hur i helvete tänker den journalisten och hur tänker tidningen? När media agerar så här så tappar jag hoppet igen.

Nu. Här och nu vill jag ha en omedelbar avkriminalisering för frivilligt köp av sexuella tjänster. Då skulle de här kåta, frustrerade och närhetstörstande männen slippa att bli uthängda i media och då slapp de att behöva stå till svars inför rättsväsendet och de slapp att behöva ljuga och vara "tvingade" att dra på sig offerkappan. 

Om själva programmet tycker jag si och så. Det är ett grävande program och jag tycker det är bra att saker kommer upp till ytan. Jag har inget emot Janne Josefsson. Men jag har förstått att han är bra bufflig ibland och vinklar saker så att det ska verka värre än det är. Det vore väldigt lustigt om inte hans egen moral och tyckande skulle lysa igenom i hans grävande. Det är svårt att vara neutral om man gräver i något som berör ens inre, även om man skulle önska att en sådan reporter vore nollställd. Gårdagens program är inget undantag. De sexköpande männen är hemska och de säljande kvinnorna är det synd om. Trots att en av dem framträdde i programmet och gav en helt odramatisk bild av det hela.

Jag har förstått och även skrivit om det tidigare, att det blir mer och mer vanligt att sexarbetare tar hjälp av en utomstående som då blir hallick. Orsaken till att det ökar är flera och jag kan inte påstå att mina teorier är sanna. Men jag tror, att yngre oerfarna ser det som en slags trygghet, att vissa ser det som positivt att slippa stå för lokal själv, att en del är glada över att slippa ta tid med annonsering, hemsida och bokningar och att utländska gästspelare tacksamt tar emot hjälp då de inte kan vare sig språket eller tillvägagångsättet i vårt land. 

Naturligtvis önskar jag av hela mitt hjärta att de som väljer att sälja sex av olika orsaker blir sin egen chef. Bokar sina egna kunder, bestämmer själv om och när de vill träffa någon, bestämmer själv vilka de vill träffa och bestämmer själv vad de vill erbjuda. Att någon tredje person ska tjäna pengar och ställa krav är för mig så oerhört motbjudande, även om de gör det av god gärning. Fast gör man det för att vara snäll, då kräver man ingenting tillbaka som i den här så kallade kopplerihärvan, så den goda gärningen kan vi ta bort direkt. 

Motpol, Blogge och Radikalen är några av de som bloggar om det. Jag lämnar det nu för att istället länka till gårdagens möte i Karlstad som jag skrev om igår.

" Att få fram bevis för att det pågår sexhandel på klubbar som Afrodite är oerhört svårt, enligt polisen.

– Ingen som är delaktig i det här är intresserad av att ställa upp och berätta. Oavsett om du är den som säljer, köper eller är hallick – ingen, säger Dan Persson.
Polisen får heller inte provocera fram brott.
– Att sälja sex är inte straffbart, bara att köpa. Och då måste du ha bevisning som håller i rätten. Pratar du med någon som kommer ut från en lokal så ska de i så fall erkänna, det är svåra brott att få bevis för. Vi kan inte gå in i det rum de befinner sig och filma eller göra någon annan upptagning, säger Rolf Sandberg."


Vad är det för mening med att ha en lag som inte kan efterlevas och som inte heller många bryr sig om att efterleva? En lag som faktiskt gör mer skada än nytta i många fall. Varför den gör skada har jag skrivit om så många gånger så det ska jag inte ta plats till nu. Ni som vill veta kan söka på Expressenbloggen.


Ni som inte har, men vill, se Louise in action kan kika på det här. I tisdags var hon med i Nyhetsbyrån på tv, i panelen. Jag är försiktig med att lämna ut folk om jag inte har fått godkännande, men hon länkar själv till klippet så då bör det väl vara okej. Hon är klok och sansad med vettiga åsikter. Inte bara i drog och sexköpsfrågor.


Innan jag började skriva tog jag en glutt på det nya programmet Jobbjägaren som började åtta. Men det var inte riktigt som jag förväntat mig. Liknade lyxfällan lite. Inget för mig, men kanske kan det vara bra för någon. Vad vet jag.


Bilden är tagen häromdagen. Inte direkt för bloggen, men kom plötsligt på den där sidan Fotoflexer  jag har bland mina länkar, så trixade lite där så det är nog ofarligt att pryda dagens inlägg med den. Lite förskönad.   

4 kommentarer:

Gunnar sa...

Sexhandel blir nesten alltid framstilt negativt i media.

Hallikvirksomhet:
Dersom man ser på hallik-saker i Danmark, så viser det seg ofte at den såkalte halliken er en annen sexarbeider. Det har det også vært mye av i Norge. Loven forbyr samarbeid om arbeidslokaler og utgifter/inntekter. Slik får man en masse unødvendige halliksaker.

Loven burde heller konsentrere seg om det som virkelig er hallikvirksomhet og tvang. Etter min mening så bør lovgivningen omkring prostitusjon utbedres. Det er galt slik det er i dag.

Gretas Svammel sa...

Håller med dig...Gunnar...håller med och håller med *ler*.

Svenne sa...

Trodde först bilden föreställde Mona-Lisa men sen såg jag ju att det var du ;-)

Gretas Svammel sa...

Ha,ha, vad kul du är...Svenne