tisdag, juli 06, 2010

INGET SVAR FRÅN EXPRESSEN


Ja nu är jag lätt stressad igen *ler*. Tänkte se Allsången herregud. Men vill kolla Sade och Playtones. Sedan var det någon debatt fråm Almedalen med Schyman och Ohly. Kan ju faktiskt bli intressant. Så på tjugo minuter ska jag skriva det här inlägget, kopiera ett till Expressenbloggen och skriva ett vanligt svammelinlägg här.

Jestanes det går inte. Jag tror det händer en del vad gäller kritiken av utvärderingen, både här och i Almedalen. Var inne en snabbis på Flaschback, de är lite mer engagerade där än på sexwork där ingen bryr sig så värst. Så jag återkommer med några länkar senare. Skrev ju ett inlägg efter att jag läst Anna Dahlbergs ledarartikel i Expressen. Satt uppe länge om ni minns. Skickade iväg det till sidan fyra debatt natten till igår.

Hej
Angående utvärderingen av sexköpslagen och ledarskribentens Anna Dahlbergs artikel vill jag delge mina åsikter. Jag vore tacksam om jag som berörs av lagen får denna artikel publicerad.

Jag är en frivillig sexsäljare som kallar mig Greta Garbo i hobbyn. April i år gav jag ut min bok "Att Sälja Sex".

Linnea Evertsdotter


Förstod ju egentligen att ingen skulle bemöda sig med något svar, inte ens automatsvar. Så använder bloggen och delger läsarna här vad jag skrev. Satt även i natt och skrev inlägg på Newsmill, men det blev inget där heller. Man får inte kritisera utvärderingen. Iallafall inte jag som sexsäljare. Tack och lov finns andra som kan göra det. Här är det jag skickade in.


Oavsett om man är för eller emot kriminalisering av sexköp bör en sådan här statlig utvärdering göras med objektiva och neutrala, nollställda ögon. Det var också kravet från de påtryckande instanserna exempelvis FN.
Alla som tagit del av direktiven innan och sedan läst resultatet kan inte ha undgått att se hur hela utvärderingen har gjorts med ett färgat filter, vilket Anna S även säger i den direktsända pressinformationen Redan inledningsvis informerar Anna Skarhed, ansvarig för utvärderingen, att hennes moral motsätter att kalla oss frivilliga sexsäljare för just sexsäljare. Istället benämner hon oss för utnyttjade, vilket jag inte kan se annat än som ett omyndigförklarande gentemot oss.


Nu läser många som inte är insatta i prostitutionens komplexitet utifrån sin egen karta och tolkar så som de anser passar deras egna syften. Alltså okritiskt. Vilket även Anna Dahlberg gjort. Det går inte någonstans i utvärderingen att hitta något nytt, något vi inte redan visste och ingenting som faktamässigt stärker att lagen haft effekt. På sid 145 står som rubrik att gatuprostitutionen ökat i Norge och Danmark men inte i Sverige. Ändå kunde man för exakt ett år sedan läsa i DN att gatuprostitutionen ökade. Polisen i Malmö, Göteborg och Stockholm bedömde det som lika många nu som innan lagens införande.


Opinionsmätningarna som Anna D är så glad över i sin artikel, ser jag inte som mer trovärdiga än de senaste årens röstningar i media. Anna S refererar till en SIFO undersökning 2002 där 1000 personer via telefonintervju svarade på frågan om "sexköp ska vara olagligt". 76 % svarade ja. Detta jämför hon med en enkätundersökning 2008 som projektet Prostitution i Norden gjorde. Drygt 1100 personer svarade på frågan "ska vi behålla sexköpslagen"? 71 % svarade då ja.. Detta tolkas då som att lagen haft en normaliserande och attitydförändrande effekt?
September 2007 hade SvD som dagens fråga "bör prostitution vara kriminaliserat". Av 6.499 personer svarade 31.4 % nej och 37 % nej, men koppleri. December samma år ställde Expressen frågan "vad tycker du om sexköpslagen"? 920 personer svarade och 71.8 % ansåg att den skulle tas bort. Oktober 2009 frågade Aftonbladet "bör sexköpslagen skrotas"? Av 57.315 svarande svarade 63.2 % ja.


Om prostitutionen ökat efter lagens införande är det fortfarande ingen som vet, trots denna gedigna utvärdering. På s153 står att 1980-1990 fanns 2-3000 prostituerade i Sverige. Sedan har ingen undersökning gjorts. Det finns inte heller (s154) några uppgifter vad gäller människohandel för sexuellt syfte gällande vårt land.


Oavsett vad man anser om prostitutionens vara eller icke vara, finns det ännu ingenting att hoppa jämfota och jubla över som Anna D symboliskt gör i sin ledarartikel.


Linnea Evertsdotter skribent aka Greta Garbo glädjeflicka

9 kommentarer:

Svenne sa...

Ta det lugnt min vän!
Din tid kommer, var så säker!
Sov så sött i natt

Anonym sa...

Har läst din bok färdigt den var bra.ger dig en dikt.ängel.du vaknade på morgonen solen lyste genom ditt fönster på morgonen när du vaknade.du har mycket energi när du vaknar.går o duschar.äter frukost.går en promenad i skogen i den fridfulla skogen. Kram benny

Anonym sa...

Elin Nordegren fick halv miljard av sin f.d. sex-partner. Hon är dotter av en f.d. socialdemokratisk kvinnominister.

Varför svenska kvinnor tror, att det är rätt att sälja sex i äktenskap, men fel att sälja tillfälligt sex?

Tror ni att i äktenskap en man köper kärlek, inte sex. Tror ni att man kan köpa kärlek?

Gretas Svammel sa...

Jodå..Svenne.. den har nog både kommit och gått flera gånger om *ler*

Gretas Svammel sa...

Vad bra...Benny...nu tycker jag att du ska ha semester och strunta i datorn.

Gretas Svammel sa...

Hej...Anonym..nej man kan inte köpa kärlek. Inte äkta kärlek. Men man kan köpa tystnad som Tiger Woods gör och sex och närhet.

Anonym sa...

Sista jag skriver i dag .kram benny

Unknown sa...

Tjena sötnos jag undrar hur kan man få tag på dej glädjeflickan är lite intresserad mvh per

Gretas Svammel sa...

Hej..Rolando..nu kan man undra varför du kommenterar i dec i ett inlägg skrivit i juni??

Är du intresserad är google ett fantastiskt verktyg.