söndag, maj 02, 2010

DISKUSSION OM MIG, ÄLDRE REKLAM och MOLNFRI HIMMEL

Trots att jag lätt blir lite halvhispig så här, så kör jag ett blogginlägg nu, så jag slipper tänka på det sedan. Det är alltså den ännu så länge molnfria himlen som gör mig lite halvhispig. Hur länge är den molnfri liksom? Senast två ska jag vara ute har jag bestämt, då är solen 13.00. Om det fortfarande är blå himmel då förstås.

Gårdagen blev en riktig ladda batteriernadag. Medan de Valborgsfirande nattgästerna ännu varken vaknat eller nyktrat till, så gick jag upp strax efter nio och fixade kaffe och mackor. Tog med det och kröp ner i sängen igen. Läste lite, men sedan kom den ena funderingen efter den andra så bytte boken mot blocket och pennan. Senare på kvällen framför tv-n, lyssnandes på "Jakten på Julia" satte jag ihop en del av det till ett inlägg till Expressenbloggen. Det är inte klart och publicerat ännu. Det tar jag ikväll. Då kanske det också blir uppdateringar här och på hemsidan (om det inte blir för sent).

Framåt ett gick jag upp. Nattgästerna hoppade frukost och hämtade pizza istället. Jag avstod det, istället gjorde jag en gryta kålsoppa, som jag varit sugen på en längre tid. Passade bra nu när jag inte ska vara intim med någon förrän på onsdag. Jag har fått för mig att kroppen avdunstar kållukt. Om det verkligen är så, vet jag inte. Fixade det återstående från vårstädningen, mitt sovrumsfönster och kablar bla. Kånkade upp kistan från källarfärrådet. Tog sedan en lång promenad utan stavar, medan soppan svalnade. Tomt i lägenheten när jag återvände. Blev sittandes i soffan sedan. Hade tänkt att fixa håren på benen och lite andra skönhetsbestyr. Men det kommer fler dagar.


Funderar så det knakar på hur jag ska fortsätta marknadsföringen av boken. I Juni ska både jag och boken vara med på Brukarföreningens seminarie i Stockholm. Dels får jag lära mig lite mer inom drogpolitiken och dels marknadsföra boken. Men kanske är det bara en viss sorts människor som besöker en sådan tillställning. Människor som redan är öppna och tillåtande.

Innan jag stängde av datorn i fredags var jag inne en sväng på fyrans hemsida. Kan inte annat än påstå att jag hade en otrolig tur. Dels att jag blev tipsad om Malous bokklubb, dels att jag slängde iväg ett mail direkt, dels att hon sedan ville ha mig med och vilket jag då i fredags upptäckte att det var i det nästnäst sista programmet för säsongen. Jag var med på onsdagen, på fredagen sändes det sista programmet.

Gick in för att läsa diskussionerna som finns efter programmen och såg ett inlägg med överskriften "funderingar". "Förstod Malou ingenting av sin intervju med kvinnan som tog betalt för sex?I dag diskuterar hon det med tre andra kvinnor. De har absolut ingen klar åsikt alls utan snackar om att det är ok om det sker på ett, för dom, acceptabelt sätt. Annars tar alltid någon skada. De verkar alltså vara otroligt insatta i ämnet. En undran var också varför hon inte tog bättre betalt!? Om hon nu vill ha ett bättre liv....?"

Om skribenten var fundersam, var det inget mot vad jag blev. Kollade fredagens program 23/4 och tydligen måste jag ha gjort ett visst intryck hos Malou och gjort henne lite nyfiken, för där tar hon plötsligt upp intervjun med mig där hon sitter med Kristina Doctare, Anna Sahlene och en annan kvinna Monika någonting. Ni får spola fram till ca 30 min in i programmet. Mycket märklig känsla att sitta där och lyssna på hur de diskuterar mig. Men också oerhört intressant. Jag önskade bara att jag hade kunnat flika in lite ibland för de har inte riktigt förstått allt. Vart de fick att jag inte tog så mycket betalt ifrån, det vet jag inte och Malou gissade bara på dotterns ålder, för den hade hon ju ingen aning om och den var förresten fel. Men annars var det inget större fel på deras åsikter, tyckte jag. Jag kan inte annat än erkänna att jag är väldigt glad för att jag kunnat rört omkring lite i tankebanorna. Förhoppningsvis inte bara hos Malou.


Under promenaden igår gick jag förbi en solkig Metro, som låg slängd vid vägkanten. Hajade till en smula när jag såg " Han sålde hundratals (kanske stod det tusentals) kvinnor på sin websida". Något i den stilen stod det iallafall. Idag kollade jag Metros hemsida och läste artikeln. Om man är helt oinsatt vad gäller sexhandel så låter ju det här förskräckligt och hemskt. Antagligen är det medvetet att det så också ska göra. Inte ens jag vet hur det egentligen förhåller sig med den här sidan, trots att jag läst artikeln.

Det som framgår är att en man haft en websida där sexsäljare har kunnat annonsera ut sina tjänster. Det är inte samma sak som att han sålt kvinnorna. Tvärtom kanske. Han har gjort sexsäljarna en tjänst så att de kunnat marknadsföra sig och på så sätt fått kunder. Det här är ett typiskt dilemma när det gäller lagen. Det är inte förbjudet att sälja sex, vilket även borde betyda att det inte heller är förbjudet att marknadsföra sina tjänster. Men ingen får upplåta vare sig tidningsplats eller internetplats för dylika annonser. Då gör de sig skyldiga till koppleri. Sedan påstår politiker att lagen inte förstör för oss? Det låter ju så himla ihåligt när de säger så, men för gemene man låter det säkert väldigt bra. Men det säger sig ju självt att förbjuder man köp av en viss vara/tjänst så förbjuder man ju indirekt även försäljning av varan/tjänsten.

Attans att mina inlägg blir så långa jämnt. Fortfarande blå, molnfri himmel. Men innan jag avslutar blir det reklam *ler. Söndagar innebär oftast lång, lugn frukost vid datorn och har jag då lust brukar jag ibland kolla och läsa lite bloggar. Hellre det än nyheter. Var inne på Lailas blogg idag och läste ett inlägg där hon hittat gamla reklambilder. Idag är sexistisk reklam förbjudet, tror jag. Men förr, typ femtiotalet kunde de tex marknadföra en skokräm med en bikinitjej.


För att inte tala om hur lågt kvinnan stod i förhållande till mannen. På en bild gör de reklam för hans skor ( tror det är skorna, min engelska ni vet...) genom att en kvinna ligger under en matta och han står med foten på hennes huvud. Tänk er en sådan reklam idag ha,ha. ROKs skulle få hjärnblödning på stubben. Så visst har det väl ändå gått framåt på ett sätt, men ja,ja det är mycket kvar och nu är det ju snudd på det omvända. Kanske skulle en bild på en kvinna som står på med sin stilettklack på en mans huvud få passera censuren idag.

5 kommentarer:

Svenne sa...

En stilla undran bara, sover du aldrig???

spinglover sa...

underbar bild som ger lagom nyfikenhet

Gretas Svammel sa...

Jodå...Svenne...jag behöver mycket sömn. Men den blir inte helt regelbunden *ler*

Gretas Svammel sa...

Kul att du tycker det...Spinglover

spinglover sa...

......ja, det finns massor av känslor i den bilden