tisdag, april 26, 2016

JAG TROR DET DRAR IHOP SIG

Det är natt, men jag tycker jag måste skriva lite om det senaste, som även kan bli det sista. Ingen som vet, men då har ni iallafall ett hum om läget. Har även skrivit mail till mina syskon som också de vet nu.

Blir inte mycket och tar med några bilder också.

Lördagmorgon, som vilken morgon som helst här. Om jag minns rätt. Blev ingen tömning på fredagen, tiden drog väl i väg. De har fullt upp och mer till på avdelningarna här.

På lördagen vid två tiden hämtades jag för att kolla med ultraljud och det bedömdes att buken tskulle tömmas. det görs av läkare på röntgen och det var nästan helt smärtfritt. Var bara själva bedövningen jag kände.

Eftersom jag är uttorkad höll jag själv koll och det kom en halvliter ganska snabbt. Nu har det totalt kommit ca 3.700 ml. Ska ha det kvar i natt är det sagt.

Vid 10 i går söndag tappade jag andan och fick panik. Otäckt som sjutton. Fick ta lugnande och snabbverkande morfinet och slemlösande i spruta. Det lugnande blev jag lustig av. Ungarna här på kvällen och tyckte det var lite otäckt att se mig.

Hur som helst lugnade det sig och jag sov i natt. Dagen varit dåsig och allt har tagit evigheter. Haft en avkomma här hela dagen och 08-dottern åkte ner med sina barn eftersom mannen är på jobbresa. De sover i min lägenhet.

Kläder fick jag inte på mig förrän halv fyra.

Vid 23 i natt var det samma och det lugnade sig. Tycker det börjar igen lite smått, men det är rosslingarna som stör mest. Ska larma och se om jag kan ta en snabbverkande morfin igen och sprutan för slemmet.
I kväll ville jag inte ha det lugnande eftersom jag ville skriva en del först. Men nu får de mosa i mig vad de vill, även sömnmedel.

Ja nu vet ni läget också.

morfinet och det slemtorkande i spruta. Rosslade även och kunde förstås inte få upp slem på grund av kraftlöshet.

fredag, april 22, 2016

LITE ÄNDRINGAR

Dottern tog kort på pelargonen igår. Trodde inte den skulle blomma om i år, så lite lattjo att den gör det tycker jag. Nu är det väl ingen som vill ha den sedan. Jag har poängterat att de inte ska spara en massa skit som de inte har någon nytta av eller inte vill ha. Det blir bara att man till slut sitter där med skuldkänslor över saker man egentligen inte vill ha, men inte heller vill kasta eftersom det är efter mamma. Bättre att göra rent hus direkt.

Över till dagen lite snabbt. De kan komma när som helst och hämta mig. Nä, inte mina vänner "ovan där ", utan röntgen. De ska kolla med ultraljud om jag behöver tömmas. Den försämrade andningen som även fanns där i morse, kan ju bero på vätskan. Bättre då att fixa det idag ifall det skulle bli sämre i helgen.

Lite läskigt när luften tar slut, även fast jag är van sedan månader tillbaka. I morse försvann den när jag satt på toa vid sjusnåret. Jag har nytta av mina andningsverktyg, så tog mig till sängen, inhalerade och tog det snabbverkande morfinet. Tjugo minuter senare kändes det mycket bättre. Även rosslandet har jag haft idag, vilket inte heller är så kul att höra på.

Satt här sedan och filosoferade medan dottern sov och snusade så gott. Pratade med läkaren under dagen och bestämde att vi ökar morfinet till två långtidsverkande även på morgon. Robynol för att torka ut slemmet väntar jag med. Slemmet är just nu ,det lilla som kommer upp, lättlösligt.
Jag hoppas kroppen vant sig mer nu vid morfin så jag slipper synerna, Tror nästan det. Även fast vi höjer dosen långtidsverkande, så kan jag vid behov ta snabbverkande och det är ju bra.

På måndag flyttar jag till korttidsboende. Spelar ju ingen roll nu om ni vet vart. Vallastaden hette det. Ingen aning hur det är. Det kan ju bli bra med bättre utsikt och större rum kanske. Det kan också bli sämre och mer otryggt. Det märks. Men som ni vet vill jag ju helst stanna här sista tiden som jag inte tror blir så länge nu.

Yes, jag hann skriva ner de viktigaste ändringarna. Snart dyker sonen upp, han ska ha stafettpinnen i helgen. 08-ungen åkte hem vid tolvsnåret idag och kommer inte tillbaka förän om cirkus en vecka. Om inget händer förstås. Sonens sambo kommer också ikväll. Vattenmelon har jag beställt och persika och päron på burk. Hoppas något är sådär gott som jag längtar efter.

Även minsta ungen kommer senare. Det fixar sig på bästa sätt så nu börjar jag få okänd hjälp, som jag ofta får vid behov. Känns tryggt och bra. Bara att hänga med.
Det hänger inte bara på mig nu om avkomman får den helg som de planerat för sedan ett år. Kompisen har varit sjuk men är på bättringsvägen och de åker inte i kväll utan i morgonbittti. Sedan hoppas jag de får en toppenhelg. Det kommer inte att hända något med mig under helgen ( har jag bestämt ).

Få se om jag skriver något i morgon här när ungarna är hemma hos mig och fixar räkningarna. Beror på när de är där. Annars blir det på söndag eller måndag.
Till dess önskar jag alla en TREVLIG HELG och hoppas att Wassberg åker ur lets dance i kväll.

torsdag, april 21, 2016

MER ROSSLIG och TUNGANDAD PÅ MORGON. ANNARS OKEJ.

Nää, det var blaskiga och smaklösa jordgubbar, men det var man lite beredd på också så här års. Vi petade i oss några iallafall till gårdagens Maria Wern. Jag lär avkomman se på tv haha. Med jobb, familj och små barn sätter man sig inte normalt och ser en deckarserie klockan nio på kvällen.  Men här kan man göra det och man kan sova gott och länge på morgon.

Inte heller hallonen föll mig i smaken. Det är mig det är fel på. Smaken ändras framåt dagen, kan bero på svamp, men nu har jag ju avslutat den kuren. Ja,ja något är det.

Såg i gårdagens inlägg att jag missat ord med mera. Jag ändrar inte, men ska försöka skärpa mig. Förändringen i dag är att jag rosslade och var tungandad redan när jag vaknade vid femtiden i morse. Vaknade tidigare, men somnade om. Inhalerade och tog snabbverkande morfin. Blev betydligt bättre, fast det återkom senare ihop med klumpen i strupen, så lunchen var lite svår att få i sig. Nu brukar  jag ju inte annars heller äta upp den lilla portion jag får.

Någon form av grönsakssoppa med bönor var det idag. Lite starkt men jag vågade inte dricka  vatten för att förvärra klumpen. Åt väl hälften.
Dottern varit hemma i lägenheten nu i eftermiddags och kört en maskin tvätt och tagit hit lite mer kläder. Men nu får det nog räcka med att dra hit kläder. Jag tror det rör sig om max två veckor nu, men vad vet jag. Då är det just Kristi flygare.

Satt i morse och skrev ner mina eventuella klädbyten framöver här. Något ska man ju roa sig med.

Testade en pepparkaka efter soppan, innan jag satte mig tillrätta i sängen med datorn. Syftet var också att visa dagens kläder haha. Allt utom t-shirten som är ren har jag haft två dagar tidigare, så kör det här nu i två dagar och sedan åker det i tvätten. Orkar jag blir det dusch på lördag, om personalen har tid att hjälpa mig på helgen.

Har varit prat med sköterska om att testa att ha så kallad grimma i näsan när jag duschar. Masken ska jag inte ha i vatten, men grimma gick visst. Nu måste någon hela tiden stå beredd med masken när luften tar slut. Med grimma kan jag duscha mer avslappnat och andas syrgas hela tiden.
Vi får se om det blir mer än prat.

onsdag, april 20, 2016

LITE SNABBT BARA.

Tycker inte textfärgerna är som de brukar vara på den hemma. Igår hade jag mörkgrön färg, men ser ut som svart. Idag grå. Inte för att dagen är grå, utan bara för att.

Ett litet inlägg bara idag. Jag ska få in maten nu, men beställt fel. Beställde sallad med matvete och fetaost. Men det är kött i salladen, jag missade det, så tjejen är ute och kollar om allt är ihopblandat eller om man kan peta bort. Det är alltid något med maten.

Dottern är nere på stan, ska köpa Bisolvon åt mig, slemlösande och hallon tänkte jag testa. Färska, kan kanske vara lite läskande, samt persikomos barnmat. Frukosten är fortfarande guddomlig så är jätteglad att jag kan njuta av den och kaffet.

Känt mig lite exra dåsig idag, fast just nu när jag varit stlla och tyst är det okej.
En annan läkare som också är bra var inne på förmiddagen och kollade läget. Jag vill klara mig över helgen så avkommam får sin helg. Då sa han att man kommer in i ett stadie som heter något som jag inte minns nu och då brukar det vara typ en vecka kvar. Men dit har jag inte kommit ännu. Sedan kan ju vad som helst slå till som en blixt, så garantier finns ju aldrig. Fast jag klarar helgen, det har bestämt.

Kom på i arla morgonstund idag att minstingen hade nyckeln till lägenheten, så hon kommer ikväll en snabbis och lämnar den. Har inte sovit så långa stunder i morse som igår morse. I morgon får 08-ungen ta en tur och hämta lite mer kläder och duschmedel och sätta på en maskin tvätt. Hon är kvar medan maskin blir klar, ska ta långpromenad och duscha etc och sedan hänger hon upp tvätten.

Sedan får grabben ta hand om räkningar i helgen eller när det passar honom. Efter det kan jag nog helt koppla av och invänta lugnet.

Nu har dottern kommit tillbaka med både hallon och spanska gubbar. Blir nog en bra kväll *ler*. Maten löste vi med en varma koppen soppa, ost och broccoli, så nu är det ätdags.

tisdag, april 19, 2016

BEGRAVNINGSMUSIK BL.A.

Svart långkjol, svart t-shirt och grön tröja blev dagens outfit. Klarade av en dusch i dag.  Fyra dagar sedan så kändes uppfriskande och skönt och renbäddad säng på det.
Fick sällskap till maten av kvinnan som även var i går. Hon kommer tillbaka igen senare i veckan, sa hon. Jag vet inte vad det här handlar om, men försöker att inte bry mig. På något sätt måste det gynna henne och jag tänker absolut inte hindra henne. Hon är bara korta stunder och jag har väl egentligen inget emot en pratstund då och då.

Igår kväll dök exet upp efter sitt jobb igen. Det är mer naturligt och vi har ju tack vare barnen haft / har en ständig relation i många år. Sedan tror jag att det kan finnas både medvetna och omedvetna frågor från oss båda som eventellt reds ut under våra pratstunder.
Ena avkommam med sambo kom också och de tycker det är lite kul när vi pratar om när ungarna var små och när vi köpte huset osv. Speciellt som de ju själva nu är husägare.

Från det ena till det andra. Förutom förmiddagens dusch har jag varit stilla och tyst idag och mår relativt okej. Inte varit så mycket ompyssling med mig idag som igår. Så det går nog ett tag till. Vill gärna klara kommande helg, så att minsta skitungen får sin sedan ett år tillbaka planerade helg. Utan att oroa sig för mig allt för mycket. Tänker nu att Kristi flygare kunde vara en bra dag *ler*.

Sovit ovanligt mycket i natt. Vaknade som vanligt vid 2-2.30.  Åt och drack lite, sov till typ 4 och åt då rånen jag fått in. Sov igen någon timma och tänkte sedan ta fram boken, men lutade mig bakåt och sov till 7. Fantastiskt. Men då läste jag sedan fram till frukost och morgonmedicin. Slumrat har jag ju gjort förut också men då bara korta stunder. Och nu vid datorn dåsar jag ju till titt som tätt några minuter då och då.

I morgon blir det Stockholmsbesök igen. Dyker upp på förmiddagen.Vet inte om det blir en eller två dagar. Behöver ha lite hjälp så får se hur jag tänker. Tycker det är lite synd att köra med barnen alltför mycket, men det behövs ett besök i lägenheten och egentligen borde man köra igång en maskin tvätt innan alla trosor är slut i lådan. Snart använder jag kanske Landstinget trosor men inte än. Vill vara så vanlig som möjligt så långt det går. Tror man känner sig i allafall lite friskare då. Jag tror ju så mycket.

08-ungen hade en annan gång hon var här hittat en låt av Lundell som kunde platsa på min begravning. Jag har ju två som de gärna får ta, sedan får de ta vad de vill som passar in på mig och mitt tänk. Allt behöver jag ju inte bestämma.
Mina val är Ovan där och Ted Gärdestads För kärlekens skull. Lundelllåten hon hittat är Gå upp på klippan Lyrics. Jag minns inte att jag hört den förut. Nu har jag, men det är lite svårt att höra orden och de är ju viktigast, så en ackustisk version och med textkopia på låten krävs nog. Sista versen kan man skippa. Fast visst ja, nu bestämde ju inte jag längre.

Första två verserna:

Det står en man på en klippa.
Han har fjädrar och örter i handen.
Se hur han sträcker sina armar.
Upp mot molnen, ut över landen.
Han behöver ingen död kyrka.
Han behöver inga stickor och plån.
Han kan sin sak.
Han känner sin styrka.
Och han vet var den kommer ifrån.

Han har kropp, han har själ, han har ande.
Och han tar hand om alla tre.
Han kan jaga, han kan känna.
Han kan gå upp på klippan och be.
Han behöver inga katedraler.
Han har sitt tempel där han står.
Han behöver inga kardinaler.
Han behöver bara vinden i sitt hår.

Vore ju coolt att ha både Lundell och passande text på sin begravning.

Nu ska jag plocka ihop inhalatorn som jag fick hjälp att skölja förut och ladda den, så det blir plats för matbrickan sedan. Fick precis sms från ungdomskopisen, som kommer om en stund. Det blir bra, vill hon träffa mig igen så är det bättre nu innan jag blir alltför dålig. Hon är väl den som tar det här hårdast, vi är ju olika och alla har vi olika sätt. Bara för att jag är som jag är så är jag ändå väldigt lyhörd för de som inte är det. Döden är fortfarande skrämmande för många.