onsdag, april 08, 2015

BÖNDER, FAS 3 och FRÖ

Snacka om att komma upp snabbt. Är ju bara några dagar sedan jag petade ner fröna. Ska bli kul att se vad det blir av det. Det här är ju blomsterfrön som ska sås ute på friland med ca 2 cm mellanrum enligt påsen. Lite svårt med sådant avstånd i de här små krukorna, men jag tänkte se (om det funkar) vad som kommer upp och sedan plantera isär i andra krukor.

Fick en ide när jag åt soppa här om dagen, att den skålen är bättre att så i. Ska testa när jag sår de resterande fröna fram i maj någon gång. Varför inte så hela påsen på en gång, kan man ju undra. Men jag vill dra ut lite på det. Dessutom dumt att slösa jord och krukor om det inte hade funkat att så inomhus.

Jag vet inte om det bara är hos mig som det är dis och kalla vindilar. Visserligen verkar solen ha trängt igenom diset nu, men jag struntar i balkongen. Jag satt igår från halv fyra till fem och då får man tänka.... om man är som jag... att solen inte är så sen. Jag tänker normaltid hela sommaren, när det gäller solen. Är alltså inte så förtjust i denna sommartid som vi ska envisas med varje år.
Hur som helst var solen riktigt varm, så var jätteskönt. Trots att det även då blåste kallt mellan varven, men då drog jag upp huvan över öronen. Hoppas det varken är dis eller moln eller kall blåst i morgon så jag kan lapa sol hela eftermiddagen.

Idag tog jag den numera sedvanliga veckopromenaden ner till vårdcentralen för provtagning. Hade ju en tid att passa idag för blodtrycket. Men när jag gått typ en tredjedel av sträckan kom jag på..... jäklar, urinprovet ligger kvar hemma. Kort dividerande med mig själv. Gå tillbaka och hämta det och komma lite för sent, eller gå ner med det i morgon. Jag valde att gå tillbaka och då ökade jag verkligen takten över min förmåga. Men det kanske är bra för att få upp konditionen.
Det var ingen fara att jag kom lite sent. Jag fick vila på en brits i ca tio minuter, innan hon tog det. 110/72 hade jag och det oroar mig inte nämnvärt. Däremot pulsen oroar mig, den låg på 96.

Jag vet inte om ni uppmärksammat att bönderna gjorde ett bondeuppror långfredagen. En tjej på Face book som uppmanade landets bönder att samlas och det blev tydligen ganska stor uppslutning. Även tv nyheterna rapporterade om det. Det är säkert bra. Jag är inte så väldigt insatt i deras situation, fast man borde nog vara det. Men det som slog mig var vilken skillnad det är på engagemang från de berörda. För något, kanske några år sedan gick solrosuppropet ut med en uppmaning till sjukskrivna och Fas 3:are i hela landet att samlas och protestera mot de regler vi har vad gäller det. Många hejade på via nätet, men inte många samlades. På vissa platser fanns bara de som var samordnare i den staden. Minns inte heller att media ens nämnde det.
Ni som vill sätta er in lite mer i böndernas situation kan läsa det här.

Fas 3 var ett tag sedan jag orerade om och det är överhuvudtaget lite tyst om det nu. Inte bra. Det ska gapas och protesteras tills det är borta. Det är ett så ovärdigt system så man fattar inte att det ens får förekomma. Det har ju hetat att regeringen inte kan göra något åt det så länge de står under Alliansens budget. Bullskit anser jag. Då undrar man ju hur de kan höja a-kassan, trots att de står under Alliansens budget?

Hittade en artikel i GT, om hur Emigranternas hus i Göteborg har tre anställda och 40 Fas 3:are. Ägaren tycker inte att det är något fel. Hur dan människosyn har man om man inte anser det fel att 40 gratisarbetare (slavar) ska dra runt verksamheten? Och man dessutom får betalt för att ha dem där.
   
"Chef för museet är förre stadsdirektören Roger Bodin och han är nöjd med lösningen och skriver i årsredovisningen "ekonomiska läget förbättrats, framför allt genom en omfattande insats med personer involverade i så kallad Fas 3-sysselsättning"."

Han säger även detta:
"Vi har inte full finansiering till vår verksamhet. Att ta in Fas 3-personer för att dryga ut ekonomin kan man ju ha synpunkter på, men en variant är ju att vi lägger ner verksamheten i stället."

Har man inte ekonomi att driva verksamhet utan gratisarbetare, då ska man inte ha någon verksamhet. Det är min åsikt. 5000kr för var arbetslös gör 5000x40 = 200 000 kr/mån, plus att han får arbete utfört helt gratis. Jag kan inte se det på annat sätt än att han skor sig på andras olycka.

Nog om det. Jag kom plötsligt ihåg den här scannade bilden från när jag var sju. Tycker frisyren är påfallande lik den jag har nu *ler*. Försökte mig på i morse att ta ett kort i ungefär samma vinkel som den scannade. 54 år mellan bilderna och livet har satt sina spår, men visst ser man likheten? Fast det kanske bara är jag som ser.  

2 kommentarer:

Hans-Eriks funderingar sa...

Greta
Du har gröna fingrar som får det att gro snabbt!

Gretas Svammel sa...

Det är nog just det jag INTE har...Hans-E... gröna fingrar alltså.
Men jag har väl en längtan att se nytt liv frodas, som en symbolik till mig själv.