måndag, oktober 13, 2014

GIFTERNA och GRANATÄPPLE

En två år gammal bild som många sett förut. Men den får duga denna grådassiga måndag. Funderade på om jag skulle gå iväg till Ica innan jag bloggade, men bestämde mig för att göra klart datorstyret när jag ändå satt här. Idag är jag inte lika energisk. Men för mig är det ofta så, att sätter jag mig vid datorn så blir jag lätt sittande ett tag och har sedan ingen lust att ta tag i saker. Om jag inte är tvungen förstås. Idag kan jag gott ta det lite lugnt inför morgondagens giftinvasioner.

Jag var inne och läste på Carolines blogg, den unga tjejen som drabbades av hjärntumör som jag har nämnt tidigare. Hon opererades, men tyvärr fick de inte bort allt och det tror jag kan vara svårt att få om tumören sitter illa till. Idag påbörjar hon strålning och cellgifter. Behandlingarna är ju olika beroende på vilken cancersort man har. Det verkar bli en tuff period som den här glada, positiva tjejen har framför sig. Men jag är övertygad om att hon fixar det, för det gör man oftast oavsett hur jäkligt det är mellan varven. 

Hon berättar i ett inlägg vilka gifter hon ska få och det slog mig att det har jag nog inte nämnt alls. Alltså vilka gifter jag får. Jag fick infopapper innan jag startade som fortfarande ligger i mappen med diverse info. Ögnade igenom dem då, men var för mig ganska ointressant... då. En jäkla massa biverkningar var uppradade, men eftersom vi alla är olika och reagerar olika så kunde jag inte ta till mig det. Jag visste ju inte innan vad som skulle ske med just mig, förutom håravfall som drabbar alla som får de just de här gifterna. Det jag var mest rädd för var domningar i händer och fötter men det har jag ju sluppit. Jag förberedde mig på att drabbas av allt *ler* och det jag slapp fick bli en bonus.

Idag när jag är i slutet på resan ( förhoppningsvis ) så vet jag mer. Så jag satt nyss och googlade mina gifter och det lustiga är att det ingen vet vad det beror på.... magvärken....och som inte står bland biverkningarna på infopapperet, det anges som mycket vanligt förekommande för båda gifterna som jag får. Jag borde skriva ut det och ta med till onkologen i morgon *ler*. Jag kommer i vilket fall att påpeka det.

Största dosen gift jag får är  paklitaxel och det är det som jag nu får uppdelat varje vecka istället för allt på en gång var tredje vecka som de första tre omgångarna. Sidan jag länkar till är ämnad för vårdpersonal så det är en del svåra ord. Hudutslag är mycket vanligt och jag har ett fåtal fläckar  i bl.a.ansiktet som jag har trott berott på att jag var i solen när jag åt Kortison. Depression och sömnproblem är vanliga. Trombos ( propp i benet ) är mindre vanliga. Magsmärtor är mycket vanligt. Liksom illamående och kräkningar. Smärtor i benvävnad och myasteni är vanligt. Det sista slog jag upp och det är muskelsvaghet.  Hypotension ( lågt blodtryck ) är mycket vanligt och ihop med blodbristen så är det säkert orsaken till att jag varit yrslig stundom. Jag har ju lågt blodtryck i grunden. Ska be dem ta blodtrycket i morgon för att det kan vara kul att se vad jag har nu.

Det här är alltså de biverkningar jag haft, plus håravfall, trötthet och lågt HB värde som säkert drabbar de allra flesta och förstås trög mage i några dagar.

Det andra giftet som jag bara får var tredje vecka är Carboplatin. Mycket vanlig biverkan är Asteni ( kraftlöshet ) och buksmärtor även här.

Lite kuriosa: Ursprunget till det första cytostatikumet var upptäckten av senapsgasens effekter på människor under första världskriget. Men det dröjde ända till 1940-talet innan den första behandlingen av en cancersjuk patient genomfördes, då i USA. Redan året därpå behandlades den första svenska patienten på Radiumhemmet i Stockholm. 

Någonstans läste jag även att det kan ge större effekt av behandlingen om man som jag nu, får varje vecka. Det låter ju bra. Nu lämnar vi det. Jag kopierade över det jag skrivit till ett worddokument nu för det kan vara bra att ha med info om gifterna i sjukresepärmen.

Gårdagens granatäpple. Jaha tänker ni, vad vill hon visa med det? *ler*. Egentligen ingenting visade det sig. Men jag trodde när jag tog bilden att jag kommit på en sak. Det är lite olika med de här nyttiga frukterna. Ibland är kärnorna/fröna lite lätt sura och ibland riktigt söta. De söta är förstås godare och sist jag fick sådana kärnor var de mer gula och frukten var mer gul. Som den på bilden. De lite surare kärnorna är röda och då har frukten också varit rödare och faktiskt lite mindre.

Jag har googlat för att se om det finns olika sorters granatäpple eller om man kan se hur mogen den är, men hittade inget av värde. Man kan ju då tycka att en röd frukt borde vara mer mogen, men så är det inte.

Igår var jag säker på att kärnorna skulle vara mer gula och söta, med tanke på fruktens utseende. Men min teori stämde inte ha ha. De var röda och syrliga.
Vad det nyttiga är? Den innehåller massor av C-vitamin och antioxidanter och den har visat sig ge skydd mot prostatacancer. Cancer som cancer tänker jag och det är ett gott och lätt sätt att få i sig nyttigheter. Ett granatäpple i veckan äter jag, uppdelat på två gånger eftersom jag bara tar halva åt gången. Inte speciellt dyrt heller, i pris som en apelsin.

Ser att klockan blev rätt mycket. Det kom lite annat i vägen medan jag skrev typ telefon. Jag har ingen lust alls längre att gå ut, så struntar i det. Jag klarar mig utan sallad några dagar till. Det skulle vara grejen att röra på mig och få frisk luft som blir åsidosatt, men vad sjutton. Jag ska gå och sätta på några sprön med tunna spagetti och fixa till en sås på grädde, ost och tomatpure. Det blir dagens mat. Lite gurka också kanske, skuren i små bitar. Men först ska jag kopiera det här med buksmärtor och magvärk och lågt blodtryck på ett dokument ihop med sidoadresserna och printa ut och ta med imorgon. Så de blir ännu tröttare på mig *ler*.  

2 kommentarer:

Hans-Eriks funderingar sa...

Greta

Det är trevligt att läsa att du är på så bra humör trots den tuffa behandlingen. Biverkningar har varit hanterbara verkar det som.

Bra tips om nyttigheter för män.

Fin ryggbild!

Gretas Svammel sa...

Det är ju inte alltid humöret är bra...Hans-E... Men för tillfället är det inga större besvär och då är det lättare att vara glad och tänka positivt.