onsdag, mars 05, 2014

BIDRAGSSYSTEM, FÖRSÖRJNINGSSTÖD och ÖKADE KLYFTOR

Bild från igår när jag kom till ettan. Försökte kamouflera magen som vanligt och lyckades väl rätt bra. I alla fall i vissa vinklar. Men det blir mer och mer jobbigt och mer och mer otympligt. Ibland har jag ju känt av hugg, igår var det istället som nålstick på vänstra sidan. Korta stick som verkligen kändes. Fattar inte heller varför prickarna aldrig försvinner, som jag trodde ett tag att de skulle. På bussen hem i går kväll började jag tänka på vattusot. Ett ord som aldrig används idag, men var en vanlig dödsorsak förr. Satt och funderade på vad det egentligen var, så googlade idag utan att bli så jätteklok. Vätskefylld buk, eller ben vars orsak kunde vara hjärt eller njursvikt.

Hjärtsvikt kan jag utesluta, det skulle jag nog känna om det vore. Njuren däremot tror jag nästan har ett finger med i magspöket eftersom det buktar ut på vänstra sidan vid njurområdet och hugg och stick känns mest där. Men grundorsaken tror jag är ett annat och den orsaken har sedan gjort att njuren blivit belastad. Så är min teori. Ska bli spännande på fredag och höra om läkaren överhuvudtaget har någon teori alls. Det ska ändå bli skönt att få visa upp eländet och framförallt ta prover som kanske kan ge något svar.

Förmiddagens möte igår tyckte jag kändes bra, men man kommer ju på efteråt vad mycket mer man ville ha sagt. Vi pratade en halvtimma och av det ska det mesta skalas bort så bara ca 1½ minut återstår. Jag hoppas bokreklamen får vara kvar. Helst vill jag ha med allt, vilket jag även sa till killen. När jag sett resultatet så ska jag länka här.... en del kanske hinner se det innan. Vad vet jag *ler*.  Någon gång nästa vecka får ni veta.

Gick ju naturligtvis inte tillbaka till förvaringen efteråt utan åkte upp till min oas. Mycket gott om tid innan jag behövde förbereda mig inför besöket, som inte alls skrämdes av min mage som jag mailade och förvarnade för. Jag tog plats i min specialfåtölj, somnade och sov över 1½ timma. Jag har nästan vant mig vid den här ständiga tröttheten, men när den är borta ( vilket jag förstås hoppas ska ske ) så lär jag nog märka skillnaden.
Besöket blev så bra som jag hoppats och det tror jag den besökande också tycker. Jättekul att ses igen och magen glömde jag bort för stunden.

I dag sitter jag här i källarlokalen igen och far runt på nätet. Förde över blogghuvud och bilder till usb i morse för att kunna uppdatera bloggen, vilket jag också nu har gjort som ni ser. Mycket prat med syndrommannen har det varit. Vid halv tolv gick jag ut på toa och blev sedan sittandes därute i ett par timmar och höll föreläsning o m Fas 3 ha ha. Folk som är inne i systemet och borde vara lite insatta vet inte ett dugg. Det förvånar mig lite faktiskt. De sitter vid en dator klippt hela dagarna fem dagar i veckan och vet ändå inte vad som händer och sker. Antingen har man kapitulerat, eller så är de fullständigt likgiltig inför sin situation trots att de klagar. Eller så är de rädda.

Rädda är även en del handläggare på AF läste jag. Det är ju inte första gången jag läst om det. Nu handlade det om AF i Arlöv och Staffanstorp. Arlöv bl.a. har ju i tio års tid siffertrixat med statistiken som jag länkat till tidigare. " – Om du uttrycker din vilja eller ställer en fråga så blir det repressalier av olika slag, säger en arbetsförmedlare " 

" Vi har fått kontakt med ett antal arbetsförmedlare från kontoren i Arlöv och Staffanstorp. De berättar alla liknande historier om hot och trakasserier från chefen. Flera av dem har sagt ifrån, men då blivit utsatta för repressalier. Det har handlat om omplaceringar, att bli skickad till företagshälsovården eller ha hotats att bli utan referenser om de slutar. De av arbetsförmedlarna som valt att bli intervjuade vill vara helt anonyma av rädsla för den egna myndighetens chefer."

Om detta är sant och varför skulle det inte vara det, så är det ta mig sjutton inte klokt
Ehsan Fadakar Aftonbladskrönikör skriver att något är ruttet med arbetsförmedlingen och tar i sin krönika upp hur företagare och bemanningsföretag skor sig genom alla lönebidrag de kan åtnjuta. Ja visst är det ruttet. Hela systemet med lönebidrag och fas 3 är ruttet och används på helt fel sätt.

Går man som arbetsgivare in på AF:s hemsida så är detta det första som möter en.

Sedan är det bara att räkna ut vad man kan tjäna på att anställa någon med till exempel Särskilt anställningsstöd, som är det sämsta för den arbetslösa men mest lönande för arbetsgivaren. En månadslön på 23 000 ger dem 19 580 i bidrag. De behöver alltså bara betala 3 500 för en heltidsanställd. Är detta rimligt? Efter ett år är det bara att byta till nästa arbetslösa person och personen som blir utbytt är tillbaka på ruta ett igen.

Vid Nystartsjobb är bidraget lite mindre och här har den arbetslösa rätt till pensionspoäng och inkomsten är både a-kassegrundande och sjukpenninggrundande. En klar fördel för den arbetslösa alltså.

I min lokalblaska läste jag idag om hur försörjningsstödet numera inte används såsom tanken egentligen är. Något jag själv påpekat då och då, för jag tycker det hela är så jäkla snett. Jag tog även upp det vid mötet igår förmiddags. Men det är inte säkert det kommer med.
" Akademikerförbundet kräver nu flera åtgärder för att människor inte ska behöva söka försörjningsstöd för att överleva. Några av SSR:s krav är att taket i arbetslöshetsförsäkringen höjs för dem som inte uppfyller medlems- eller arbetsvillkoren. Att den som har läkarintyg för sjukdom har ekonomisk trygghet via sin sjukförsäkring, samt att grundnivån i föräldraförsäkringen höjs."

Det är enligt mig ganska cyniskt och barockt när Reinfeldt och hans polare anklagar oppositionen för att vara bidragsparti, när det väl aldrig varit så mycket bidrag hit och dit som nu under alliansens tid. Ändå ökar klyftorna.

Nu har ni lite att fundera på *ler*. Själv ska jag packa ihop och åka hem och ha friskvård hemma. I soffan.


2 kommentarer:

Svenne sa...

Läst men inte förstått;-)

Gretas Svammel sa...

Det hänger nog på viljan...Svenne... om man förstår eller inte. Tycker det var ganska tydligt.