torsdag, februari 20, 2014

VÅR, GODHET och FAS 3 ÖKAR

Blaskig, skitig snö, sörjiga gator och grått, grått, grått. Så är denna torsdag hos mig. Men jag har sovit gott och länge. Det blev inget vin igår kväll och onsdagar är det för tillfället inget att se på tv. Kände mig allmänt risig hela dagen igår med hugg i sidan och ömmande rygg, samt tung och klumpig som en flodhäst. Så satt och planerade lite i skenet av mina värmeljus och funderade lite och skrev lite. Satte på tv-n klockan 21 för att se Aktuellt, men första halvtimmen försvann i telefonprat och med avslaget ljud. Men kulturnyheterna och lokala nyheter fick jag mig till livs och en nyhetssammanfattning. Och det räcker ju egentligen. Stängde sedan av för att via kök och badrum så sakteliga förflytta mig till sängen. Men istället för att resa mig upp så rullade jag över till rygg en stund och försvann i tankar.
 
Vaknade sedan vid två i natt. Värmeljusen hade brunnit ut, men det var ju tänt i hall och kök. Första tanken var att hoppa tandborstningen och snabbt som ögat ta mig till sängen för att sova vidare. Men när jag väl stod på benen och ändå var tvungen att gå runt och släcka så kunde jag lika gärna dra över tänderna. Väl i säng så somnade jag bums igen och sov i ett streck tills klockalarmet det irriterande, väckte mig klockan sex. Efter lugn frukost bestående av som vanligt kaffe och två husman med ost och paprika och med lokalblaskan på nätet och efter det en uppfriskande, varm dusch så känns det ganska bra idag. Ryggen känner jag knappt av och huggen inte alls lika intensiva som igår. Dessutom åker jag ju snart hem. Jobbsök i eftermiddag, men ingen oas, utan jag tar det lugnt hemma i stället. Inte alls omöjligt att det blir lite vin till datorn då. Dels ska jag leta recept och sedan funderar jag på att i stora drag skriva ner vad den roman som jag vill skriva, ska innehålla. Allt finns ju i huvudet. Längtar lite efter att skriva direkt ur fantasin. Och i morgon är jag ledig. Gud, vad skönt. Då blir det en tur till oasen på förmiddagen och sedan första inköpet till den kommande invaderingen av barn.
 
Informerade fångvaktarna i morse om min planering för nästa vecka där även nästkommande veckas måndag inberäknades och då blev det lite problem.... de hade inte närvarolista till den veckan. Så kan det va!. Skriv på en postit lapp sa jag. Nej, de bara försvinner sa killen. Men skriv då med blyerts en liten notering längst ner på nästa fredagsblad, tyckte jag. Jag skriver inte det här för att vara dum *ler*, men så att ni kanske kan tänka er kompetensen. För mig är det viktigt att det är noterat för står det inte att jag har ledig dag den måndagen, när kanhända en annan fångvaktare är här, så räknas det som skolk eller vad sjutton det kallas i det här sammanhanget.
 
Ur fas 3 synpunkt så blir nästa vecka en jättebra vecka. Börjar med jobbsök förmiddag på måndag då det blir en sväng till oasen och efter det tandhygienisten på eftermiddagen. Ingen förvaring alls då. Tisdag ledig dag, då jag först hade tänkt vara i ettan, men har ju tänkt om som ni läst. Onsdag mässa i AF:s regi hela eftermiddagen. Rekryteringsmässa. Kan vara lite kul att se vilka företag som är där. Ska skriva ut cv utifall. Inte fel att gardera sig. Torsdag jobbsök eftermiddagen och då åker jag direkt hem för då står nog 08-folket och väntar vid dörren. Tänker gå ifrån förvaringen under förmiddagen då för att handla det sista. Fredag ledig med enskild angelägenhet och sedan då ledig måndag efter det. Sedan är vi inne i mars, min sista månad här och förutom det så kan man, hoppas jag, börja skönja ljusare tider även vädermässigt.
 
Bild från Expressen som jag förstås inte kunde blunda för. Men det verkade visst inte gälla där jag bor. Fast man kan ju ändå hoppas att det blir sol och flera plusgrader och ingen blåst. Om så blir fallet så ska jag med min "gravidmage" lunka upp till skogen. Börjar längta efter träd och skogsdoft och lugnet som det ger.

Att det fortfarande finns godhet på vår planet vittnar den här norska artikeln om. Står även i någon av kvällsblaskorna. SOS barnbyar satte upp dolda kameror vid en busshållplats och sedan fick en kille utan ytterkläder sitta där. Två dagar spelade de in och under den tiden var det bara tre stycken som INTE lånade ut sin jacka till den frysande pojken. SOS informationschef säger:  – Det er mye godhet i luften i dag. Videoen har tydelig vært en nyttig og god påminnelse om at vi noen ganger må rekke ut hånda. Nå må vi rekke den ut til barn som fryser i Syria, sier Rønning.
I går kväll hade 11 000 människor visat sitt stöd och kampanjen hade då gett över en miljon att köpa jackor för till barnen i Syrien.

Även här i vårt "välbeställda" land finns ju som vi vet ekonomiskt utsatta personer, som inte har råd att köpa jacka till sina barn eller mat. Med tanke på vår socialförsäkring så borde det inte vara så, men tyvärr. Nu börjar ideella föreningar att hjälpa. Eller börjar, det har väl alltid funnits och gjorts. Men behoven har väl inte varit lika vanligt och utpräglat som nu. Giving people är en sådan organisation.
– Allt fler hamnar i dag i en situation där de måste välja mellan räkningar och mat. Det enda socialen säger är att de ska skjuta upp sina räkningar, och vad är det för råd? Det enda som händer är att man skjuter upp problemet, säger Linda Hellquist, grundare av Giving People.

Så nog finns det lite godhet kvar i alla fall, vilket förstås gläder mig. Borg däremot gladde nog inte studenterna , när han informerade om att han tänkte sänka studiebidraget. Inte pensionärerna heller som får sänkt avdrag för pensionsparandet och sedan helt slopat avdrag.
 



 


Lite Fas 3 som avslutning innan jag lättar. Börjar också bli jättekissnödig. Personer i Fas 3 ökar i alla fall. Här i Östergötland. Jag har inte sett videon, men ska göra när jag kommer hem. Vill inte ha ljud på här och störa de andra. Nu måste jag sluta innan jag kissar på mig.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Greta

Har du druckit cironjuice nu igen! Spännande att läsa kampen mellan att bli klar med blogg och knipa. För oss gubbar inträffar sådant då vi tittar på ishockey med öl. Hålla sig till pausen? Eller pinka och riskera missa ett mål?

Gretas Svammel sa...

Dricker alltid vatten med citron på förvaringen... Hans-E... ja hemma också för den delen.

Känner igen jämförelsen ha ha. Kan vara så vid vilket intressant program som helst. Man vill inte missa något utan SKA hålla sig.

Svenne sa...

Det är ju inte bara att hålla sig, man kan ju bli hungrig också. Secken värld vi lever i!!!

Gretas Svammel sa...

Ja men hungern...Svenne... står man väl ut med tills pausen?