måndag, september 10, 2012

FAS 3 TRAMSET

Slog mig när jag stod och skalade Ahlströmers upptäckt att jag ju lovat att berätta vad jag utförde för meningslösheter på sista fas3 tramset. Ja, just det stället kallade jag tramset. De andra ställena kallade jag för slaverier. Rastlös som är just nu så kan jag lika gärna göra det istället för att ta ett vil. Men först det glädjande som jag precis läste, att journalisterna i Etiopien är fria. Bildt visste tydligen om det redan i mars påstår han. Ja,ja...kanske, kanske inte.

Tramset då. För att ta det från början så minns ni kanhända att jag till slut mot min vilja blev tvungen att välja någon på listan. Trots att där inte fanns någon i mitt tycke seriös företagare som kunde ha som syfte och behov att anställa någon. Ett coachämne på AF tipsade mig om ett ställe som jobbade med ungdomar. Vid kontakt med ansvarig där ger han mig två namn och en adress för att kolla in platsen. Väl där visar det sig att det är något helt annat. Alltså inte det ställe som den jag först kontaktade ansvarar för. Själv fattar jag ingenting.Och den jag pratar med vid besöket är egentligen inte den som håller i det, utan han hjälper bara till. Kan ju lägga till, fast egentligen är det väl oväsentligt...att hottentotter är de allihopa.

Nåväl, det hela går ut på att skriva och det gillar ju jag i och för sig. Jag börjar med en veckas semester i en stuga och sedan äntrar jag då scenen. På plats finns då anordnaren (den riktiga) plus den som hjälper till, plus sex andra som visar sig vara Fas3-are också. Ytterligare en fas3-are susar förbi då och då, tydligen någon allti allo som jag såg städa två gånger på två månader. Ännu en finns men hon har tydligen semester. Av dessa åtta är det två som skriver, en som sitter vid datorn och gör något...skriver mail oftast till sina utländska väninnor och två som visar sig ibland och sedan försvinner, alltiallon då och mannen till den som har semester och honom pratade jag bara med två gånger.

Den som hjälper till som han sa, har eget företag också  i samma hus, men inga fas-are, men är polare till min anordnare. Förutom dessa finns också en fd Fas-are som avancerat till nystartsjobb och vars uppgift är att lägga in det vi skriver på en hemsida som knappast ingen känner till och ingen läser. Väldigt betungande jobb då det handlar om en artikel per dag. Anordnaren är ytterst sällan där, mer än när nystartaren har semester eller är sjuk.

Alla fas3-arna som finns där har varit där över ett år, några längre och en över två år. Hon hade fått dispens för två år är max på ett och samma ställe. Alla betedde sig typ som vålnader som bara fanns där dag ut och dag in, utan någon gajst och utan minsta chans till att få en riktig anställning. Jag blev som framgått av tidigare inlägg både förfärad, förbannad och frustrerad, vilket ledde till bråk i början. De två som skrev tyckte ändå att de gjorde något meningsfullt och det får väl stå för dem. Var de nöjda så fine.

Anordnaren bad som jag nämnt i inlägg om ett samtal för att antagligen få reda på min inställning och för att redogöra för att han hade alla papper i ordning och kanske även för att få bort mig. Han sa nämligen att han skulle prata med Af så jag kunde få ny plats.  Jag struntade ju i hans papper, men kunde och kan inte förstå hur han kan tycka att han gjorde en god gärning genom att förvara dessa människor och därtill också få bidrag för det. Helt horribelt i mina ögon. Men tydligen inte i hans och inte i Af:s, för efter en månad kom ytterligare en person, trots att jag kontaktat dem och sagt att platsen är under all kritik.

Nåväl det vi gjorde, vi tre och sedan även den nya, var att hitta på något lokalt med anknytning till området vi befann oss i och skriva artiklar om det, som sedan publicerades av nystartaren och som inte lästes av någon. Alltså enligt mig totalt meningslöst. Jag passade förstås på att via det här försöka ta mig in lite här och var och kanske få se baksidan av saker eller ställa någon till svars. För att på något sätt göra det åtminstone lite meningsfullt för mig själv. 

Tre datorer fanns bara i början, sedan tillkom ytterligare en, så sista veckorna behövde jag inte använda min egen lilla,lilla. 

Gott om tid blev det ju att bara sitta av eller prata skit eller bråka eller som jag ofta gjorde gå iväg därifrån. Nu var det inte alls något fel på de övriga Fas3-arna. Helt vanliga, trevliga människor som resingerat och funnit sig i sitt öde. Att sedan tre stycken lyckades ta sig därifrån under min tid där, gör mig bara så jätte, jätte glad. 

Naturligtvis kunde jag inte låta bli att luska lite i den här platsen. Hon som varit där i två år hade varit med från start, för det startade för två år sedan. Vad det nu är som startade *ler*. Hjälparen, den med egna företaget och F-skattsedel spekulerar jag i. Märk väl nu, jag bara spekulerar och tror. Jag tror alltså att han och polaren kom på en dag att polaren, som då var arbetslös och det vet jag att han var ,kunde ta några av hans lokaler  och erbjuda sig på AF att ta hand om Fas3-are. Det vissste de kunde vara lönsamt. Företagaren hade ju ett namn på sin verksamhet och blev troligtvis den juridiska personen. AF nappade och för att hitta på någon form av uppgifter så fick de första, bla nystartaren, göra en hemsida och sedan lade de in då och då lite lokalt trams. 

Sedan tog de sig an fler och fler arbetslösa och det blev som det är nu. Jag kan redan nu säga att när den här nystartarens tid är ute och han ska anställas på riktigt då får han gå ut i arbetslöshet igen. Då är han inte lönande längre eftersom nystartsbidraget då försvinner. Det här är faktiskt praxis på alla sådana här hittepå ställen har jag förstått genom att läsa på nätet.

Den här allra första snubben jag kontaktade är även han tjenis med de här två, men med en helt annan form av verksamhet, en ungdomsverksamhet med kommunalt stöd och som jag vet har han ingen fas3-are. Jag var nämligen där och pratade med honom efteråt för jag förstod inte riktigt kopplingen. Att han bara hänvisade mig utan att jag förstod det, till de här två skojarna. men han ville väl göra dem en tjänst eftersom han då redan hade mig på tråden. Kanske trodde han även att han gjorde mig en tjänst.

Om ni klickade er in på första länken till Helga i förra inlägget så såg ni en typisk anordnarlista. Sådana här som jag kallar Fas3 verksamheter som tillkommit endast för att förvara arbertslösa är nästintill praxis jämsides med ideella föreningar och hjälporganisationer. Ställen som alltså ger noll chans till anställning. Och senast igårkväll/natt var jag inne och läste att syftet med en anordnarplats ska vara att få kontakter, referenser och göra det lättare att få anställning. Hur detta rimmar med de anordnarställen som finns förstår jag inte. Aldrig någonsin kommer jag att förstå den ekvationen.     

2 kommentarer:

Svenne sa...

Alströmer, finns det nån godare "potäta" på denna jord???

Gretas Svammel sa...

ha,ha...Svenne...jag menade potatis överhuvudtaget.