söndag, juni 03, 2012

FEL TID, ÖL och NY BOK OM DET SVENSKA SEXET


Gud vad det känns som att det var länge sedan jag var här och skrev. Fast det är det ju inte. Bilden är den jag tog i torsdags och som jag ansåg misslyckad först. Det är tur att jag inte raderar förrän jag fört över bilderna till datorn. Efter att ha reducerat bort golvlisterna och dörren som jag har bakom mig så blev den ju en av de bättre. Enligt mig alltså. Kanske för att det är liv i den. Men hade utlösaren löst ut en sekund senare, då hade bilden säkert blivit kass.

Om någon tycker det är intressant att veta så fick jag till ett litet inlägg på Bloggplatsen i fredags och jag hann gott med allt jag tänkt hinna med innan Lets Dance.

Det här var tilltugget till dansen. Stora, frysta blåbär, fast de fick ju tina förstås och så en skvätt  ovispad grädde över hela härligheten. Ni som följt mig genom åren vet att jag stundtals kan få dille och oerhört sug efter de vitt skilda sakerna. Från ättiksgurka och feferoni till kål i alla dess former. Då äter jag det som en besatt i några veckor. Före blåbär var det inlagda rödbetor. En normal burk försvann i ett nafs vid diskbänken så fort jag kom hem från affären. Kånkade sedan hem större burkar tills kroppen ansåg sig nöjd. Har en halv burk kvar i kylen och ingen längtan efter det längre. Jordgubbar då? kanske ni tänker. Fast det är mer en sak jag tycker om och alltid har gjort och det tröttnar jag sedan lätt på efter ett tag om jag äter det för ofta. Det äter jag för att det är gott, inte för att kroppen skriker efter det. Jag tror också det har med sommarkänslan/längtan att göra. Såg när jag handlade i torsdags att de nu hade svenska. Men jag tyckte att 49.90 var snudd på ockerpris, så jag avstod.

Den här helgen har varit " inne i min egen bubbla" helg. Än så länge har jag inte varit utanför dörren på två dagar. Långt därinne gapar någon att....du måste ut och röra på dig.  Jag får väl se hur det blir med det. Klockan är ju inte så mycket ännu. Men det ger ju inget resultat ändå *ler*. Fast jag vet, kroppen mår bra oavsett och jag tror ( är nästintill övertygad ) att regelbunden motion i någon form, fortsätter att stärka skelettet även när man kommit upp i åren. Det är bara så synd att det ska vara så himla tråkigt när man känner det inre tvånget. Jag gillar inte att tvinga mig till saker. Jag vill promenera/cykla när jag längtar efter naturen och friden, simma när det är en vacker sommardag, dansa när benen spritter och älska när lusten pockar. Och jobba när det känns meningsfullt ( och nödvändigt ) , skapa när kreativiteten är på topp och skriva när fantasin flödar. Dricka vin när sinnet behöver det och bara äta det kroppen vill ha och när den vill ha det och sova när man blir trött.  

Inget av detta funkar i dagens samhälle och jag tror att min manliga avkomma hade helt rätt när han för ganska länge sedan sa...- Du lever i fel tid, mamma. Ingen känner mig så väl som mina barn ( tror jag ). Sedan vet man ju inte om jag, istället för att vara en hönsig flerbarnsmor tillika sexsäljande Greta som stundtals känner sig inträngd i ett hörn,  skulle ha varit polare med Bellman eller om min tid ligger i framtiden.

Återigen vet jag inte varför jag skriver det jag gör. Någon mening finns det alla gånger, men man behöver inte veta allt. Det jag däremot vet, är att jag plötsligt kände mig så glad. Glad och fri... jag skiter i allt typ. Jag gillar inte öl, men nu gick jag och hämtade en " lejon"  som stått i kylen sedan i mars eller kanske till och med sedan i julas.. Jag har bara en flaska vin kvar i mitt vinställ och jag vill inte bara ta den sista. Mitt vinställ, som på det sätt det står nu, rymmer nio flaskor, ska alltid vara fullt. Näst intill iallafall. Nu har jag förstås inte stjälpt i mig dessa åtta flaskor alldeles själv. Ett par- tre gånger har jag haft barn här och i torsdags gick en flaska. Tror att jag skrev här i bloggen när jag sist fyllde på och i morgon är det hög tid igen att fylla ryggsäcken och med böjd nacke och krum rygg sedan stappla till bussen för vidare färd hem till vinstället för att lasta av. Ska även leta efter en ärmlös snygg långklänning för att ha fler alternativ att slafsa i,  i sommar än de två jag redan har. Jag kanske utvecklar det här en annan gång.   

Ett tips.  Ett väldigt bra tips ifall ni gillar mjuka röda viner. Det var min ena dotter  som bjöd på det här en gång och jag blev helt lycksalig. Jag skrev upp det och om jag skrev rätt, vilket jag tror, så heter det Intimo och jag tror att det ligger precis under 100 kronorsklassen. Tyvärr har det inte skruvkork vilket jag värdesätter då jag oftast bara vill ha ett par glas till datorn. Men gillar man rött snackvin ska man ha det här hemma. Det är som bomull i gommen och då överdriver jag inte. Gissa vad jag ska bjuda kompisen på i veckan? Ett annat gott vin, med skruvkork och lite billigare är Palazzo.  

Skriva när fantasin flödar, nämnde jag här ovan. Det var väl det jag ägnade gårdagen åt till viss del. Fast mer kvällen och natten. Började framåt eftermiddagen och vid halv åtta tog jag paus för att kolla tv-tidning och kylskåp. Inget, med betoning på inget i min smak som visades på tv. Då var det ändå en lördagkväll? Återgick till köksbordet och skrivdatorn och det bara strömmade ur mig. Fast av någon anledning gör det jag skriver mig lite låg. Jag har märkt det en gång tidigare.  Jag färdas bakåt i tiden och återupplever vissa saker som egentligen inte är något speciellt, men sett ur en backspegel så sätts det i ett annat sammanhang. Jag lät det flöda och strax efter två inatt stängde jag av datorn och vid halv tre släckte jag sänglampan.

Man kan skriva med en viss kontoll som jag till exempel gör här och med en ännu mer kontroll som jag gör när jag skriver artiklar eller inlägg till Bloggplatsen och så kan man (jag) bara skriva ner det som kommer upp i huvudet utan att tänka på stavning, tempus eller meningsuppbygnad. Det var som det sista jag skrev igår, vilket i slutänden kan betyda att en tredjedel raderas. Det kan också betyda att det som blir kvar är bättre än bäst *ler*.

Det verkar som att det här skrivflödet finns kvar även idag...hm. Eller är det för att det är så länge sedan jag bloggade ( en dag ), eller är det ölets fel ( en öl )?

Så här såg jag ut idag innan jag började blogga och gör väl fortfarande antar jag. Jag tänkte boka hyrbil idag, men det är lite skilda meningar om resdagen så avvaktar en - två dagar till. Däremot borde jag se till att skaffa lite fler böcker att läsa. Jag har nu bara en liten pocketbok som är oläst, förutom de som är pågående..."Frekvenser" och "Maria Werndeckaren". Den sistnämnda är rätt seg. Som jag skrivit tidigare så gillar jag filmerna, men i bokform blir dessa tillbakablickar så störande och sättet de övergår från nutid till dåtid är ännu mer störande. Inte alls professionellt litterärt. En duktig gymnasieelev skulle göra det betydligt mycket bättre.

Jag har ett par böcker noterade på en liten lista som kan vara värda att åtminstone testa. Dels Ninni Schulman och så Läckberg som jag faktiskt inte gör mig någon förhoppning om alls. Men man kan inte utala sig och tycka saker utan att först bilda sig en egen uppfattning. Och det är det jag tänker göra.

När jag nu är inne på böcker så måste jag även nämna Oscar Swartz. Bloggaren ni vet som jag länkat till ett par gånger. Han har nu skrivit en bok även han. På engelska så det är inte aktuellt för mig att införskaffa den *ler*.  Om jag fattat rätt så skriver han om den svenska sexualiteten och den svenska attityden och det är förstås så himla bra. Ni som klickat er in och läst mitt inlägg på Bloggplatsen eller ännu bättre läst hela BRÅ:s rapport vet att staten gav massor av miljoner för att internationellt sprida den svenska synen på prostitution. Därför är det så viktigt att det även sprids en kontrast till denna statliga syn. Det är faktiskt oerhört viktigt om inte osanningar och falsk statistik ska få fäste. Jag väntar också med spänning på Petra Östergrens nya avhandling som väl kommer snart någongång.

Oscar Swartz bok hittar ni här och här.  Det är så lugnt och stilla nu inom sex och prostitutionsdebatten så när jag skriver om det känns det nästan som ett gammalt positiv som vevar runt samma visa om igen och om igen. Därför blir jag så glad när engagemanget finns och lever kvar hos likasinnade. Det är som med Fas 3...man kan inte bara lägga sig innan något radikalt har skett. Sedan må man slå huvudet mot samma vägg hur många gånger som helst. Rätt vad det är ger väggen vika.

Det blev långt det här och det är bara att acceptera. Jag hade faktiskt mer jag ville skriva om, men tar det i morgonkväll ( om det blir utrymme för det då ). Tro det eller ej, men  nu tittar solen fram och jag tycker att det ser ut som att trädkronorna inte svajar lika mycket som tidigare längre. Men jag tror ändå att jag struntar i den påträngande rösten inom mig och fortsätter att ta det lugnt. Jag rev bort sängkläderna när jag gick upp i morse/ förmiddags, så jag ska lägga i rent nu och sedan blir det som vanligt på söndagar (eller ibland måndagskvällar )  en tvagningsprocedur med allehanda moment. Aktuellt och Agenda är det vanliga att se på tv på söndagarna, men ska snart kolla om det finns något mer att se. Ett nytt paket med blåbär ska jag ta upp som får tina till sig medans jag står i duschen och njuter. Det är skit bara att de inte är lite billigare än vad de är. Men jag hade ju fyra rätt på Lotto så varför klaga *ler*.   

2 kommentarer:

Hans-Eriks funderingar sa...

Greta, Du var verkligen inspererad och skrivarhumör! Oskar Swartz bok verkar skriva om svensks sexsynen från ett annat perspektiv än det politiskt korrekta.

Bilden är verkligen bra. Svårt att ta enstaka med självutlösare. Fin lv i den. Sen är du härligt kurvig!

Gretas Svammel sa...

Ja...Hans-E..det gick av bara farten att pränta ner meningar. Kanske i längsta laget *ler*.