lördag, juni 23, 2012

ÄSCH DÅ! EXHIBIONISTEN GJORDE SIG PÅMIND (bilder)

En midsommarbild från 1970. 16 år och totalt ovetande om livets kommande vedermödor och glädjeämnen. Liftade ihop med en kompis till Västervik utan annan packning än bikini, handduk, cigg och det vi stod och gick i. Visst förekom våldtäkter och övergrepp även då, men inte alls i samma utsträckning som idag. Ena natten låg vi hos ett par okända killar i deras tält och jag kan inte minnas att de ens tänkte på sex ( jag gjorde det säkert ).  Jag tror de var alldeles för berusade och oerfarna. Andra natten sov vi på toaletterna. Sedan liftade vi hem igen.

20 år och i Västervik även då. Den här gången åkte vi i min egen bil ihop med de lite tuffare amerikanarna och troligtvis med lite mer packning och mer sex.

Jag skötte om mina medmänniskor även då *ler*.

Samma midsommar där festen fortsatte lite smått på klipporna dagen efter. Men ganska lugnt ( vill jag tro iallafall ) för på söndagen skulle man ju vara kapabel att sätta sig i bilen och köra hem. Väldigt mycket denim var det på den tiden. Jag hade till och med en jeansoverall. Rätt snygg i och för sig, men så jäkla obekvämt det måste varit när man skulle på toa.  Fast nu är ju de där onepiece overallerna omåttligt populära.

Lördag och då ska det ju vara datorfritt hos Greta. Men som rubriken säger...äsch då. Jag har automatsvar till mailen från och med i morgon, så bättre att knäppa på den nu ikväll än imorgonbitti, fast jag kanske ändå tar en snabb koll då, på skrivdatorn till frukosten. Jag fick en impuls att fota lite idag och bestämde redan under förmiddagen att köra ett blogginlägg med bilderna och dagen. Om ni nu tycker det är kul att se ha,ha. Fast vissa tycker det iallafall. Det vet jag.  Jag tog på ett par string för att göra bilderna lite mer intressanta, men det var faktiskt så himla skönt att steka, baka, fixa och dona nästan naken, så jag tog sedan bara på ett förkläde och körde allt i den klädseln.

När jag skulle ut i förrådet för att hämta täcken och resväska kände jag mig tvungen att vara lite mer anständig så drog då på ett par shorts och ett linne. Det var då jag fick iden till att kolla efter kort från gamla midsomrar och scanna in några till inlägget. Innan dagens bilder måste jag ju bara skriva lite om vädret *ler*. Igår var det kanonväder hela dagen. Jag var ju lite rädd att molnen skulle dra in. Men jag solade i några timmar utan problem för det fläktade ju också. Senare på kvällen kände jag mig otroligt trött i ögonen och när jag kollade in mig i spegeln upptäckte jag att nog hade solat ansiktet lite för länge. Så jag smörjde med min superba lotion om och om igen hela kvällen. Det var mest kinderna och ögonlocken som nästan var svullna. Det hettar lite i kinderna även idag, men det börjar lägga sig. Även idag har det ju varit skapligt väder, om än några enstaka moln. Men det har varit varmt ....åtminstone i köket.

Startade med att vispa ihop pannkakssmeten som fick stå och svälla lite medan jag rörde ihop limpdegen. Det är bikarbonat i den så inget jäsande, utan skjuts in i ugnen.

Sedan pannkaksgräddning. Finns det något tråkigare? Men ungarna gillar det. Kan bli frukost eller lunch en av dagarna och passar både köttätare och vegetarianer.

Potatisplättar likaså. Hävde i massor av riven ost och stekte på ganska svag värme.

Blandar till vegetariska biffar med palsternacka, morötter, fetaost och lite allt möjligt. Jag har hittat på dem själv.

Förstå att det var skönt med minimalt med kläder och sovrumsfönster och balkongdörr på vid gavel så det blev lite gendrag. För det blev ganska varmt efter ett tag. Avslutade det hela med att också göra pannbiff  till den köttätande ungen som ofta tjattrar om protein när jag bjuder på vegetariskt. Har även köpt och ska ta med ägg och tonfisk just av den anledningen. Snål som jag är så kan jag inte bara steka tio pannbiff typ och kasta resten av smeten så jag stekte och stekte och frös sedan in de jag inte tar med. Har jag tur kommer de till användning vad det lider, annars får jag väl kasta dem när de legat för länge.

När allt var klart och det var undanstädat i köket var det dags  att hämta in resväskan och börja packa. Vi ska alltså bara vara i skogen i en stuga några dagar, ändå blir det så mycket. Svårt att veta hur vädret blir för jag litar inte på förståsigpåarna, alltså meterologerna. Bikini, handdukar, träningskläder, träningsskor, jeans, shorts, linnen, tröjor, slappbyxor och så något skapligt när man åker in till byn för att proviantera och skor för sol och skor för regn. Reskläderna får vara samma både dit och hem. Fick ta ytterligare en liten väska för lotion (ifall det blir solväder) shampo, balsam, mousse så man kan dra av håret i sjön innan hemresan, tvål, plåster, myggspray, allergitabletter ( ifall ungen glömt sina egna) block, pennor, böcker. Ja, ni vet. Helt sanslöst. Man kan tro att jag ska vara borta 14 dagar minst. Plus då nyladdade kameror och nyladdad mobil. Den är bara på när vi åker dit och hem, för där finns ingen täckning ändå. Och så två kassar med mat och vin. 

Slog mig när jag höll på att alla förberedelser med planering och inköp och matlagning och packning och bilhämtning och inlastning nästan tar fler dagar än vi ska vara borta. Önskar ibland att jag vore 16 igen och bara satte upp tummen i vädret och for.

När jag tyckte att jag hade allt under kontroll, så var det mig själv som stod på tur med peeling, plock av ögonbryn, ansiktsmask, fotvård....ja allt det som jag brukar köra på söndagkvällar. Insmord och kletig tyckte jag sedan  (belöningssystemet igen ) att jag kunde unna mig en öl och fetaosten som blev över. Så det gjorde jag. Inga problem att få i sig ölen idag. Brukar ju oftast annars kasta sista skvätten. Öl är som glass. Jag kan bli sugen och de första klunkarna, de första tuggorna är gott, men sedan vill jag inte ha mer. Rött vin däremot... och ost kanske...då slinker det lätt ner både ett och två glas, till och med tre ibland. Och en hel vitlösksost, som det gjorde i torsdags.

Nu har jag bara att skära limpan i skivor och paketera och att måla tånaglarna kvar. Kollade tv-tidningen förut och inget idag heller att se. Igår fanns heller inget , men for runt och hamnade vid ett program om en 84-årig tant som tog med en lika gammal väninna och åkte till Dublin för att campa några dagar i en hästvagn. En gammal dröm hon hade. Märker ni hur ofta på sistone som jag sett och som det visats på tv om just äldre? Funderade faktiskt på det igår. Jag är inte 60 än, men när jag är 80-90 år vill jag också vara vital och göra det jag inte hunnit med göra.

Nästa vecka då jag inte har möjlighet att se på tv, då startar gulliga Måns upp sin Allsång. Ett program jag sällan sett tidigare, men när Måns tog över förra året satte jag gärna på tv-n även om jag inte alltid satt klistrad i soffan. Mord i Midsommar är ett annat program jag gärna slötittar lite på och även det startar upp med nya avsnitt nästa vecka. Fast å andra sidan finns inget tv-program som är viktigare än mina ungar och mitt eget välbefinnande.

Nu kan jag till hundra procent lova att det inte blir något mer inlägg förrän tidigast fredag eller lördag. Må väl.  

2 kommentarer:

Svenne sa...

Du är ju lika snygg nu som då;-)

Gretas Svammel sa...

Eller tvärtom...Svenne..ha,ha