söndag, juli 24, 2011

MÄNNISKOHANDEL och MASSMORD


Nu undrar ni väl om jag drabbats av hybris, eller någon form av nostalgi ha,ha. Ja, vem vet?  Men inte medvetet iallafall. Jag läste igenom förra inlägget nu, vilket jag inte hann och inte vågade i fredags när det var klart, för det var mycket riktigt ett nytt åskväder som pågick då. Fick nu för mig att se efter om tv inslaget från april förra året låg kvar på nätet och om så var fallet kunde det vara ide att länka till det. Eftersom jag nämnde det i texten. 

Det finns kvar och det tycker jag är jättebra. Jag har inte sett det själv sedan i höstas och bortsett från att jag trycker ner huvudet och stundtals filmas underifrån, så är jag himla nöjd med min insats. Tycker att jag får sagt rätt mycket, men långt ifrån allt, på relativt kort tid. Så istället för att lägga länken i fredagens inlägg så lägger jag den i dagens. För er som vill se om det och för er som aldrig sett det. Ni andra kan ju helt enkelt strunta i att klicka på länken. 

Kollade även lite på den efterföljande debatten igen. Nyamko säger en hel del märkliga saker. Det har jag ju även  upptäckt de tidigare gångerna jag tittat på den. Idag fastnade jag vid en mening hon sa, som jag inte reflekterat så mycket vid tidigare. "Att det är förekomsten av prostitution som leder till människohandel." Det där kan man fundera på en del om man vill. Det är egentligen ingen osanning och det är ett typiskt politiskt resonemang. Idag hajade jag till en smula och kände spontant att det argumentet håller ju inte. Om man tänker efter. Något som " vanliga " människor utan kunskap och utan att vara insatta i problematiken troligtvis inte gör just då. Eftersom debatten handlar om prostitution så är det lätt att svälja det argumentet, utan att fundera på begreppet människohandel överlag.  

Det vore lika sant att påstå att det är förekomsten av fattigdom som leder till människohandel. Eller att det är förekomsten av svartjobb som leder till människohandel. Eller att det är förekomsten av asfaltläggning som leder till människohandel, eller förekomsten av bärplockning, förekomsten av byggnadsarbeten, förekomsten av städarbeten osv osv. Just när jag skrev nu kom en annan tanke till mig. Den är alltså inte alls genomtänkt, utan ploppade bara upp i tanken precis nu. Som vi vet läggs ju all skuld på mannen...att han inte kan tygla sin lust, att han vill ha makt, att han är ett svin mm. Men är det inte lite så, att det är förekomsten av sexaktiva, öppna, kåta, i viss mån pengakåta kvinnor som leder till att prostitution överhuvudtaget finns? Ta bort dessa kvinnor så är problemet löst. Då är det dags att äntligen uppmärksamma männen som säljer sex. Vad skulle det bli för argument då? 

Människohandel är allvarligt. Sextrafficking är allvarligt. Sex mot sin vilja, oavsett ersättning eller inte, är allvarligt. Att medvetet skada eller döda någon är allvarligt. Jag, liksom säkert många med mig, funderar över vad som får en person att planera och urskiljningslöst meja ner oskyldiga omkring sig. Idag heter  han Anders Breivik, men kan lika gärna heta Khadaffi, Hitler, Hussein, Stalin etc. Det är bara tillvägagångssätten som är olika.

För de flesta av oss är det ofattbart att ta in liknande dåd. Jag undviker den mesta mediala informationen, för det hela blir inte mer fattbart bara för att jag hör om det flera gånger. Tvärtom, så sänker det mig bara mer och mer för varje gång. Men igårkväll när jag tänkte mig se Sommarkväll, så var det bortaget för ett förlängt Rapport, Aktuellt eller vad det heter på ettan. Så satt kvar och såg på det, vilket naturligtvis fick mig att fundera och fundera och fundera. Lördagkvällar nuförtiden lyser med program som inte passar mig, så för att inte helt gå under i funderingar började jag till slut riva ut ett skåp i rummet och fylla den nästsista flyttkartongen.

Idag kunde jag inte undgå att se rubriken på nätet om hans dagbok.  Skulle han genomgå en psykriatrisk undersökning skulle den säkert visa att han inte är psykiskt sjuk. Men naturligtvis är han "sjuk" och störd.  Inte bara av medikamenterna han satte i sig, utan i tanken från allra första början. I stort sett de flesta mord har en bakomvarande orsak, så ock detta. Jag tror att de flesta mord begås i stundens hetta på grund av hat, svartsjuka, rädsla, självförsvar, hämnd. Jag har själv i min omgivning en person som fick en black out, dödade en nära vän och mindes inget efteråt. En person som aldrig någonsin skulle kunna göra ens en fluga förnär. Men planerar man i flera år, då kan jag inte annat än se det som att något är fel i den personens psyke. 

Helt klart en farlig person, speciellt då han inte visar minsta ånger och vill ha öppna dörrar och förklara varför han gjorde som han gjorde. Alltså anser han fortfarande att det han gjorde var rätt. Rätt att döda massor av oskyldiga unga männsikor som stod för något som han själv avskydde. I mitt huvud finns aldrig en sådan rätt. Varken rätten att skada, döda eller göra livet svårt för de som står i vägen för ens eget mål. Ändå tror sig vissa makthavare också ha den rätten. Även i Sverige. Inte att döda, men att försvåra och göra livet till ett helvete för oskyldiga. 

En del kan se mitt resonemang som långsökt, men för mig är det inte det minsta långsökt. Reinfeldt dödar inte med ett fysiskt vapen, men på lång sikt dödar han långt fler än hundra människors livsglöd med andra vapen. Syftet är alltså likvärdigt. Att nå sitt mål på bekostnad av andra människors välbefinnande/liv.

Den här händelsen är snart borta ur media. Det som kommer att finnas kvar för alltid är de överlevandes trauma och de anhörigas sorg. Jag hoppas verkligen att det inte snålas nu med proffessionell hjälp lång, lång tid framöver. Ungdomarna hoppade i stort sett rakt in i en skräckfilm, med olyckligt slut. Med den skillnaden att filmen var på riktigt. 

Det värsta är, att det vore osannolikt om det bara funnes en enda människa med dessa sjuka tankar. Det finns fler och för dessa är denna Anders nu en hjälte och förebild, vilket han alldeles säkert gläder sig mycket åt. Och det allra mest skrämmande är, att är man fanatisk och har en "störd/sjuk" idol så vill man gärna efterlikna denna. 

Det jag är mest nyfiken på, eller frågan jag vill ha svar på för att lugna mina egna tankar är, vad som från början utlöste de här otäcka, fanatiska tankarna. I sin dagbok svarar han sig själv med orden..."den norska regeringens inblandning i Natos bombningar i Serbien 1999".  Men själva fröet måste ha satts innan dess, på grund av något vi inte vet...ännu. Förstå kommer jag nog aldrig riktigt att göra ändå.    

2 kommentarer:

Gunnar sa...

Jeg er meget enig i det du skriver, det låter riktig så bra i mitt hode :)

Ellers så er det en tragisk tid i Norge, forferdelige bilder og historier som kommer på tv 24 timer i døgnet.
Så mye hat og ondskap.

Gretas Svammel sa...

Ja du...Gunnar..det är ofattbart att det finns människor så helt utan känslor och empati, som kan begå sådana här vansinnesdåd.

Men att fylla sitt eget sinne med hat och kanske hämnd hjälper varken andra eller en själv.

För att flumma till det lite *ler*, så tror jag på att fylla universum med goda och stärkande tankar. Någon gång måste det goda ta överhanden över det onda.