måndag, juni 20, 2011

INTERVJU IGEN

Vilket väder det blev idag då. Kul att få lite sol på sig igen, även fast jag inte kunde ta vara på strålarna fullt ut. Den lilla färg jag fick i början på sommaren försvinner mer och mer för varje dag och jag gråter mig till sömns om kvällarna. Nää...det sista var skoj. Men klart som sjutton att jag vill ha sol igen. Helst när jag är ledig och kan ligga vid badet eller på en filt här. 

Intervju idag igen och idag blev det således tvärtom mot sist. Vid förra veckans pratande satt jag ute och frös för att jag trodde det var varmare än det var. Idag såg det grått och kallt ut och regnet hängde i luften, så jag tog jeans och kort kavaj på mig när jag tog bussen ner till stan och denna gångens mötesplats. Och idag satt vi inne. Lite över två timmar höll jag låda även denna gång. Jag tror att jag är ett väldigt bra intervjuobjekt ha,ha. Nu är det inte så mycket intervju över det hela, utan jag får en ingångsfråga och så babblar jag på och kommer in på det ena och det andra och till slut vet jag varken ut eller in. Det vet nog inte den som intervjuar heller.

Även den här pratstunden spelades in, men det kommer att sättas på pränt någon gång framöver och jag ska godkänna det innan.  Men det dröjer länge. Vi ska ses en gång till. Jag hoppas att det här blir något bra som förhoppningsvis kan visa upp det komplexa och de många gånger svåra aspekterna inom prostitutionen och där (hoppas jag) inte fokus läggs på att allt bara är svart. Utan på hur verkligheten verkligen är. Jag kan tycka att jag glamouriserar stundtals, men så är ju min verklighet och mångas med mig. Alla vet vi att min verklighet delas med andras, inte lika glamouriserande verklighet. Men ska man prata prostitution så kan man inte undanhålla vissa bitar med undanflykten att jag bara utgör en promille av det stora hela. Så är det inte. När jag skrev mina teorier på Expressenbloggen hur jag trodde det var, för några år sedan, så visste jag inte. Nu vet jag att jag långt ifrån är ensam om att bedriva sexhobbyn som jag gör och jag vet att nyanserna mellan det svarta och mitt vita är många.

Nu vet jag ju inte alls hur just det här kommer att presenteras när allt är klart, vilket som sagt kommer att dröja länge. Men jag hoppas det blir något som slår Skarheds statliga utredning med hästlängder *ler*. Förra veckans intervju var av ett annat slag, med annat syfte. Fast syftet med båda är väl att visa upp komplexiteten, men på olika sätt. Förra veckans var på så sätt lite roligare. Frågorna och pratet var ungefär samma, men utgångspunkten och publiceringen är helt skilda. Två helt olika intervjuare, där jag försöker känna in vad jag ska trycka på mest och vilka fördomar som dominerar hos dem. Båda var, helt ärligt , jättetrevliga personer som det var kul att få möta och prata med. Med risk att bli halshuggen av dagens *ler* ifall personen läser min blogg, så var nog förra veckans mer fördomsfri. Då går jag endast på min känsla för båda var och ska också vara neutrala under mötet.

Hur som helst. Jag hoppas att andra sexsäljare inte drar sig för att ställa upp om de blir tillfrågade och viktigt, om projektet känns okej för dem. Naturligtvis gäller det också köpare när det är aktuellt. Vi lär aldrig komma någonstans om vi inte vågar berätta vår historia, vår bakgrund, vår upplevelse. Oavsett om det är bra eller dåligt, mörkt eller ljust. Allas berättelser och upppevelser vad gäller säljande eller köpande av sex är viktigt. Vi lär aldrig få veta hur många som trivs och hur många som mår dåligt, om vi inte berättar. Jag tycker inte vi ska låta politiker och prostitutionsmotståndare få fortsätta påstå saker som de egentligen inte vet och fortsätta mata medier och gemene man med spekulationer och egen tro. 

Ibland kan jag få tanken att ingen vill ställa upp för att de egentligen skäms över det de gör. Och då faller ju min önskan och tro, att det bara är en bråkdel som inte står upp för sin sysselsättning och sitt beteende. Om det är så, vilket jag inte alls vet, (jag gör som prostituionsivrarna just nu, spekulerar *ler*), så är det enligt mig hemskt vad en pådyvlad norm kan ställa till med. Vem har bestämt vad vi ska skämmas för? Och varför? Vem har rätten att som ett påbud tala om för folket vad som är rätt och fel i ens egen sexualitet, så länge ingen kommer till skada?  Att kunderna drar sig för att ställa upp och berätta sin historia, sin upplevelse är lättare att förstå. På grund av denna pådyvlade norm betraktas de ju i dag som kriminella om de vill ge sin tillfälliga eller återkommande sexpartner en gåva.

Men som jag sa till dagens intervjuare, jag har känslan av att vi närmar oss ett öppnare och mer tillåtande samhälle. Det är långt kvar. Rom byggdes inte på en dag. Men för varje seriös intervju, varje nyanserad undersökning, varje upprepning, varje sann information, så läggs pusselbit till pusselbit och kunskapen ökar. När kunskapen ökar försvinner förhoppningsvis och troligtvis skygglapparna och man ser inte bara problem utan klart och tydligt framträder de lösningar som behövs vid situationer där andras och eget inre tvång gör sig gällande. Lösningar som inte inkränktar på mitt eller ditt liv.  

2 kommentarer:

Gunnar sa...

Ja, det er viktig at alle sider av en sak kommer fram. Og veldig viktig at også det som er positivt ved sexarbeide kommer fram i lyset. Media, politi og politikere fokuserer for det meste på det som er negativt.

Gretas Svammel sa...

Ja tyvärr gör de det...Gunnar...det finns inget positivt för dem. Så håller helt med om att det därför är viktigt att alla sidor kommer fram.