söndag, maj 01, 2011

VITA SYRENER, BARN/VUXNA, VALBORG MED NYA KAMERAN

Vita syrener. Visst sjutton är det väl det? Fullt utslagna första maj. Är det inte rätt tidigt? Av olika orsaker så vet jag att 1986 var det också ganska tidigt. 8 maj det året var jag riktigt brun och ginsten stod i full blom bla. Det gör den även i år såg jag idag. Ändå hade jag så sent som i april samma år skottat snö på garageuppfarten. Snö som visserligen försvann snabbt, men när den föll var det mycket. 

12 grader varmt var det bara när jag steg upp idag. Sedan sjönk det till tio. Jag startade iallafall dagen med en rask stavpromenad för att få fart på kroppen och för att jag visste att jag sedan skulle sitta vid datorn  hela dagen. Syrenerna kantade en del av sträckan jag gick och kortet tog jag när jag kom hem. Med nya kameran. Det kommer fler kort senare i inlägget tagna också med nya kameran. Höll på igår och testade.

Nog tycker jag att det är bra mycket mer omständigt och bökigt med den nya. Jag höjde kvaliten ett pinnhål, men blev ingen skillnad så ska ändra tillbaka. Nackdelar: 1. att hålla på och peka på skärmen för diverse inställningar, 2. på grund av föregående krävs glasögon och att det tar längre tid, 3.batteriet laddas direkt i kameran vilket gör att åker jag iväg måste jag dra med laddaren och veta att jag har tillgång till el. 4. tio sek för självutlösaren är i kortaste laget. 5. vid självutlösning räknas det ner i siffror på displayen ( på min andra tickar det och snabbare tickning precis innan kortet tas). 6. tycker bilderna blir en aning, aning sämre. Annars är den bra ha,ha. Man kan ju redigera bilderna direkt i kameran, men det är inget för mig. Jag vill se dem på en större skärm för ibland kan de se bra ut i kameran men förskräckliga när jag ser dem på datorn och tvärtom. Enda fördelen är att den är smidigare.

På min gamla kamera är det bara att vrida en knapp för inställningar och vid självutlösning trycker jag bara på en knapp, riktar kameran och trycker ned avtryckaren och intar pose medan den tickar ned. Skulle testa serietagningar igår, men det gäller inte för självutlösningen insåg jag. Utan det är när man tar som vanligt och trycker ned avtryckningsknappen. Håller man den nedtryckt så tar kameran bilder hela tiden. Kan ju vara bra om man tar på en slalomåkare eller på barn. Ja,ja, sämre köp kunde jag ju ha gjort för att få ha kvar krediten *ler*. Men stativet är kanon. Det var ett av mina bästa köp på länge. 

Dagen fram till nu har jag ägnat åt bildfix dels gårdagens dels de till hemsidan, bloggläsning, nyhetsläsning, beställt biljetter till huvudstaden och att kika in på några forum. Läser att det varit en stökig valborg över lag i landet. Ibland och speciellt vid helger som valborg eller skolavslutningar, kan jag drabbas av dåligt samvete. Förr såg jag det som en plikt att som vuxen finnas där ungdomen fanns. Jag var även med att i mitt område anordna nattvandringar. Nu när mina barn är vuxna så häckar jag inne i mitt trygga bo istället för att vara ute och prata med "vilsna" ungar. Ett beteende av mig själv som jag stundtals har svårt att fördra faktiskt. 

Vi kan snacka, debattera och diskutera hur mycket som helst om oprovocerat våld, skadegörelser, misshandel, våldtäkter, fyllor, drogproblem, dåliga skolresultat etc, etc. Det lär inte bli någon ändring så länge de unga inte tas på allvar, inte respekteras, inte behandlas som den unge just den är och det inte finns några vuxna att prata med. Alltså vuxna som lyssnar, som bryr sig, som försöker förstå, som vill hjälpa, som vill stötta. Det finns eldsjälar, men de är allt för få. 

Det är så lätt att jag drar iväg när något engagerar mig, så nu försöker jag stoppa mig själv. Men ju mer jag skriver ju mer ploppar upp i skallen. Såg Rapport för ett tag sedan där de tog upp lärarlönerna. Regeringen tycker kommunerna är dåliga på att höja lönerna, medan kommunerna tycker staten är dåliga på att ge tillräckliga resurser. Ett status que. Så fanns där en dam som jag inte minns nu vilken myndighet hon representerade. Som vanligt pratar sådana där "ingenting". Rapporttanten stod på sig i sin utfrågning..BRA...så kläcker damen att det finns exempel på skolor där personal kunde gå och därmed ge underlag för högre löner. Med ett sådant förhållningssätt kommer vi ingenstans. Problemet är inte att det är för mycket personal, för många vuxna. Problemet är ju det motsatta!

Nu skulle jag kunna fortsätta med barn/vuxna och dra paralleller till Patrik Sjöberg bla. Men med tanke på  alla bilder jag har kvar att delge er från gårdagen, så länkar jag bara till Schulmans blogg och hans krönika. Vi vet inte ett dugg oftast om våra medmänniskor eftersom de flesta av oss bär på "hemligheter". Ändå är vi ganska så snabba att spekulera i andras göranden och tyckanden. Läs den.  Jag länkar också till Ingrid Carlqvist vars sista inlägg handlar om hur de utsatta upplever sin situation och hur man gärna vill förmedla något helt annat. Ungefär som vid prostitution. Återigen som man frågar får man svar. Istället för att vända sig till olika instanser så vände sig författarinnan till den bok Carlqvist nämner direkt till de utsatta genom en annons. 


Jag har förstås mer i skallen, som jag tycker saker om.  SOS alarm, Libyen, Syrien. Men nu låtsas vi att det blir ett nytt inlägg *ler*. Ett inlägg om gårdagen, om lördagen, om valborg, om kungens födelsedag. Allt i ett. Men det handlar bara om mig ha,ha.

En väldigt kreativ dag måste jag säga, där jag hann med en hel del. Först den vanliga frustrationen med solen som sken för att i nästa stund försvinna. Jag tog på bikini och var på väg ut vid ett- halv två tiden. Då kom det största molnet och bara förmörkade, inte bara världen utanför mitt hem utan också mitt sinne där bilden av solbelyst hud just permanentats. Då och där lovade jag mig själv att om solen kom tillbaka och hur mycket den än sken så skulle jag skita i det just då, igår.

Jag förberedde på balkongen för målning av min hallstol. Min sitta ta på och av skor stol. Min morfarminnestol. Den har målats många gånger oj, oj, oj. Nu var den så avskavd så jag har länge tänkt att att dra över den i någon kul färg. Mörkgrå var tanken. Inte så kul kanske, men det fastnade när jag visualiserade en lägenhet jag inte fick, där jag tänkte mig ljusgrått i hallen. Svart var första tanken, men ändrade snabbt till mörkgrått. Oturligt nog var mörkgrått slut i fredags när jag inhandlade färgen, så det blev ljusgrått som i slutresultatet ser vitt ut. Precis som innan alltså.

När första lagret torkade så tog jag en promenad. Regnet hängde i luften, men jag klarade mig. Det kom en skur senare ( tror jag). Drog över ett nytt lager och testade nya kameran. Förstås.

Förbarmade mig sedan över skott från en döende krukväxt, där rötterna för länge sedan växt till sig. Totalt i vinter har sju (7) krukväxter dött. Två av förfrysning, fem helt oförklarligt. Har aldrig varit med om något liknande faktiskt. Den sista flyttade jag vid vårstädningen från datorrummet till vardagsrummet. En vecka senare var den död. Det jag planterade igår var alltså skott jag försökte rädda från en annan numera död växt. Den står nu i mitt sovrum. Törs sjutton placera någon ny växt i vardagsrummet.

Stod sedan en stund i duschen och fick ide till en ny tavla. Nu vill jag inte börja med något nytt förrän jag är klar med den jag håller på med. Finns en historia här med ramar och dukar, som jag inte ska dra nu. Åt sallad med dillstuvad potatis i korv. Maxi har grejer som inte finns här *ler*. Stuvad spenat i korv ligger också i kylen. Kanske det blir i morgon måndag. Idag ska jag äta sallad med champinjoner, grädde och paprika. Hur som helst så ställde jag mig efter duschen framför staffliet och gjorde klar tavlan med bilderna som kom till mig i en avslappning.

Lite närmare bild om någon är nyfiken på motivet. Fyr, telefonledning och jag själv i en svängdörr. Varför det är viktigt att dokumentera det i en målning vet jag inte. Men det är mycket man inte vet. Nästa motiv är en större tavla med mycket färg. Känner att jag vill ha en färgklick på väggen i vardagsrummet.

När jag var klar var klockan ungefär halv åtta på kvällen och stolen på balkongen var torr. Inne som jag var med oljefärger så klippte jag till en mall i papp från en tallrik och målade en sol på stolen. Det hade ju blivit mycket bättre om stolen varit mörkgrå. Men som jag brukar säga...man kan inte få allt. 

Såg ganska blekt ut så fyllde i med lite svarta konturer. Misslyckades med ögonen, men vaddå? Idag när jag kom hem från stavgången blev jag faktiskt glad av att se stolen som med sin sol välkomnade mig hem. Vågade inte sätta mig på den ifall den inte var helt torr. Oljefärg tar ju sin tid att torka. Men då den kändes lite "skrovlig", solen alltså, den andra färgen är lackfärg, så letade jag fram någon sorts varnich man kan lägga på tavlor och testade att lägga på. Det blir nog bra. Väntar väl några dagar innan jag vågar sätta mig på den.

Avslutade gårdagkvällen, tillika valborgsmässoafton, med lite, lite glass och Kennedys på Tv. Sista delen. Ja jag hann med sista delen av smartare än en femteklassare också och Big C efter Kennedy. Någon bokläsning var liksom inte aktuellt efter det. Lägger jag mig efter tolv-halv ett så somnar jag oftast bums numera. Undrar om det är något fel på mig och mitt sömnbehov *ler*? Med andra ord är alltså inte boken utläst ännu. 

Det här inlägget kanske slår rekord i längd vad gäller mig. Tja, bra eller dåligt. Det avgör ni som plågar er igenom det. Nu står ändring av blogghuvud på tur, sedan uppdatering hemsidan, sedan mailen. Ska få iväg ett mail, tänkte jag, till konsumentverket i kväll. Nästa vecka ser väldigt behändig ut. Inget vanligt jobb. Det ligger på sparlåga så länge. Ett återbud från hobbykund, men såg att personen vill komma en annan av veckans dagar. Ja, egentligen spelar det väl ingen roll vilken dag jag är ledig om jag inte bestämt annat den dagen. Så det kan ändå bli en ordinär vecka med tre hobbybesök. Veckan efter är också den redan planerad, så jag fattar egentligen inte varför jag tycker intressenterna skulle vara fler.

Man ska ju leva i nuet...hm. I vissa saker är jag väldigt bra på det. I andra inte och då handlar det om att ha kontroll. Ha kontroll över planering, över ekonomin, över aktiviteter, över kundbesök.

4 kommentarer:

Gunnar sa...

He he.. det virker som at det er samme sak i både Sverige og Norge når det gjelder stat/kommune -
Barn/unge - vold og narkotika.
Politikere og byråkrater prater og prater, men minimalt blir gjort for å løse problemene. Men staten strammer hele tiden inn på alle områder, det skal spares penger.
Og folk blir ikke hørt. Merkelig at det skal være slik.

Gretas Svammel sa...

Jadu...Gunnar..det är nog så i många länder. Kortsiktiga lösningar som bara snuddar problemen vid ytan. Naturligtvis också utan att det ska kosta något. Pengarna behövs till alla fallskärmar, bonusar och politikerlöner.

Svenne sa...

Solen på stolen!
Bara så himla fin.

Gretas Svammel sa...

Man blir glad av den iallafall...Svenne