onsdag, maj 18, 2011

VAD HAR JAG OCH CATHARINA KÖNIG GEMENSAMT?

Halloj igen. Då kör jag lite igen innan det är dags för tv-n. Idag var jag uppe med tuppen. Nästan exakt. Om nu tuppen går upp klockan sju. Tyckte vädret såg ut att bli skapligt så tog knälånga shorts idag. Det var väl skapligt också, när solen var framme. Men annars har det varit moln och lätt blåst. Frös när jag kom hem så drog på mig mysbyxor, tröja och varma sockor. Tyckte nästan att jag var lite knäpp när termometern visade 19 grader. Därför tog jag ett kort. 

Nu försöker jag även värma mig med ett glas vin och saltgurka. Tidigare åt jag ett helt knippe rädisor, halverade med salt på. Fick en flaska Riojavin idag. Som tack för lång och trogen tjänst *ler* och kanske för att jag klivit upp i ottan vid våra möten. Men nu har situationen ändrats så troligtvis var det sista gången vi sågs idag. Fast det är inte det vinet jag dricker nu. Så här till vardags vid datorn kör jag med enliters tetravin. 

Innan jag kommer till artikeln som lustigt nog uppmärksammats lite varstans, så vill jag länka till ett inlägg hos Liberaldemokraterna som där puffar för Petra Östergrens och Susanne Dodillets rapport  i vilken de kritiserar prostitutionsmotståndarnas argument. Rapporten är på engelska, vilket naturligtvis är logiskt, men som då inte är intressant för mig eftersom jag inte förstår så mycket av den. Bortser man från det så är det ändå en viktig rapport i och med att det är en motpol till de många gånger osanna påståendena som lagivrarna svänger sig med.

I kommentarer, i mail, på forum och i diverse bloggar skrivs det idag om artikeln i SvD. Jag är lite förvånad att den skönjer så stort intresse. Visst är det jättebra att SvD upplåter plats för att berätta hur andra länder ser på sex. Det är kanon och en slags kontrast till vårt lands medeltida syn. Men det är ju inget nytt. Alla vet att Tyskland och även vårt grannland Danmark har en mycket mer öppen och liberal inställning till sexualitetens variabler.

I den här artikeln skriver Tomas Lundin om tyska Catharina König 52 år, som blev arbetslös och utbildade sig till sexualassistent hos Institutet för självbestämmande för funktionshindrade, ISBB, i nordtyska Trebel. Nu hjälper hon mot ersättning, äldre och funktionshindrade män att i möjligaste mån bejaka sitt sexliv. För mig är det helt naturligt att de som önskar det ska ha möjligheten och det är tur att det finns de som är villiga att hjälpa till.

Hos oss skulle dessa män betecknas som kriminella och sexualassistenten som prostituerad och offer, utan sociala förmåner som alla andra löntagare har. Det är som sagt jättebra att sådana här skillnader kommer fram i svensk media. För mig är det även lite lugnande. Jag har svårt att tänka mig att svenska sexköpslobbyister inom ex EU, når någon framgång i länder med en sådan annorlunda och öppnare syn.

Juristen Jakob Heidbrink nämner artikeln i sin blogg, liksom Motpol och Jasmine och flera andra. 
Nu är vinet slut i glaset och det är dags att kolla vad som står på menyn hos stjärnorna i fyran.   

4 kommentarer:

Anonym sa...

Namnet på länken är fel. Det är INTE Liberalmoderaterna utan Liberaldemokraterna.

Hans-Eriks funderingar sa...

Greta, I Tyskland och Danmark ingår sexhandel och prostitution som en del av ett fungerande civiliserat samhälle. Majoriteten har fått genomslag, till skillnad från Sverige, att detta är en aktivitet som har finnits och kommer att finnas berende på att dett finns ett behov och människorna kan hantera detta. Notera att den tyska motsvarigheten till äldrevården och LSS förenklade mötet och ibland beställde den prostituerade till brukaren, dvs sexköparen

Gretas Svammel sa...

Ha,ha..Anonym...slarv av mig. Finns det ens liberala moderater?
Tack för att du uppmärksammade fadäsen.

Gretas Svammel sa...

Visst...Hans-E...lustigt att det kan skilja så på synsätt inom Europa.
För mig helt naturligt att viss vård och assistenter samarbetar. Även sexassistenter.