tisdag, april 05, 2011

LAX och FÖRTVIVLAN. MEN NU NÖJD.

Nejdå, det här håller inte på att övergå i någon matblogg *ler*. Men jag har inte så många bilder att slösa med och den här är iallafall från idag. Jag har ju sedan någon halvår, kanske mer, även tagit mer och mer avstånd från fisk och skaldjur. Kött och kyckling slutade jag äta för över 20 år sedan. Det bara blev så, men jag tog väldigt illa vid mig av nyhetsbilder på djur som fraktades, vet jag och strax efter det kom första alarmet om galna kosjukan. Så det påverkade säkert undermedvetet.

Igår natt drömde jag en massa olika. Men jag minns bla tydligt att min avlidna far och jag höll på och lagade mat. Något vi aldrig gjorde i verkligheten. Men i drömmen talade han om för mig att vi skulle laga lax. Jag rynkade väl pannan, men han sa bestämt att du måste äta lax. Jag har två gamla laxfileer i frysen sedan i höstas, för minsta ungen gillar lax. Blotta tanken på dem gjorde mig nästan illamående. Jag är alltså inte minsta sugen på att äta fisk överhuvudtaget.

Men så när jag handlade idag efter besöket och plockade ner mjölk och fil och ägg, så låg även rökt lax där på en hylla. Oftast brukar sådana var torra och inte speciellt goda. Men jag slängde ner ett paket, eller om pappa var med och slängde ner det *ler*. Hur som helst var det rätt gott och färskt. Fettigt förstås som lax är, men jag åt halva med god aptit. Den andra halvan tar jag i morgon. Därav bilden.

Jag ska inte skriva så väldigt mycket ikväll. Dels är jag så jäkla trött i ögonen och huvudet och dels vill jag hinna med så mycket som möjligt innan 21.00 och Veckans Brott. Hade egentligen tänkt att se programmet om Hemlösa kl.20.00, men kände inte att jag kunde gå ifrån. Gå ifrån vad, tänker ni?

När jag kommit hem i eftermiddag och packat upp mm, så tog jag min lax och mitt vatten, satte mig här och klickade upp dokumentet med projektet till eftervärlden. Jag kunde inte släppa det ordentligt igårkväll, så efter tv-n gick jag in och började ändra dokumentet. Jag kan inte fatta att den lilla ändringen med sidnumren kunde påverka styckeavstånd, bildplaceringar och textstorlek på vissa ställen. Dessutom var de flesta rubrikerna understrukna. Jag gjorde allt utom släkttavlan klart och det var det jag skulle göra nu ieftermiddag, så jag kunde skicka in det på nytt.

Kan lätt säga att jag blev ganska förtvivlad när jag klickade upp dokumentet. Jodå, jag sparade ständigt när jag höll på och däremellan sparar det av det självt. Men jag fattar inte. Är det annorlunda när det är i A5 format? Är det något jag inte vet, som jag borde veta? Dokumentet såg exakt likadant ut som innan jag ändrade inatt. Nästan iallafall. Inte så många ställen med mindre text. Men understrukna rubriker och bilderna hej svejs och några var till och med helt borta. Långa mellanrum mellan rubrikerna på vissa ställen och en del stycken började mitt på en sida osv. Bor det måntro någon i min dator? 

Det är inte svårt att ge upp i det läget. Skriva till tryckeriet att jag ska ändra när jag har tid och att jag återkommer. Det var alltså första tanken. Men medan jag satt och tittade på bedrövelsen och petade i mig min flottiga lax och hinkade i mig mitt citronvatten, så växte en annan tanke fram. Gör det nu så du blir av med det. Så det har jag alltså gjort nu i några timmar och därför är jag trött i huvud och ögon. Turligt nog hade jag sparat dokumentet innan jag ändrade till A5 format, så därifrån kopierade jag över de bilder som fattades.

Det lustiga är att när jag höll på med det sista alltså släkttavlan, så fick hela dokumentet spel. Mellanrummen ökades plötsligt och bilder flyttades, så jag fick gå igenom alltihop ännu en gång när jag gjort släkttavlan klar. 340 sidor ungefär och det är också konstigt, för sidantalen ändrades också. Helmysko. Men det är säkert något jag inte är insatt i. Vore jag det skulle det hela kanske gått på halva tiden. Direkt när jag gjort en sista koll med förhandgranskningen och allt verkade bra så gjorde jag det till pdf fil. Sedan var det med andan i halsen jag klickade upp den pdf filen. Men det var okej, så ikväll sedan ska jag skicka in det igen och den här gången kan det inte bli fel.

Så nu är förtvivlan bytt till förnöjdhet och nu börjar veckans brott. Tjingeling.

2 kommentarer:

Benny sa...

Hej Greta jag tittade faktiskt på pogrammet Hemlösa,det var väldigt bra pogram,jag kände en tjej för många år sedan,hon hadde problem med spriten,så hon bodde hos olika vänner ,hon har nu varit nykter 10 år,o fått ett fint förhållande med en underbar kille,vi ses i bland,vi skickar mail till varandra.Veckans brott missade jag,går i repris det är ett bra pogram annars,ute regnar det var är solen.Ha en bra dag,Kram Benny

Gretas Svammel sa...

Jag tror...Benny.. att de flesta av oss inte riktigt kan ta in hur det är för de hemlösa och hur lätt det kan ändra sig från välbärgad till ingenting.
Jag ser det nog på nätet när jag har gott om tid.