onsdag, juli 07, 2010

VEM I HELA VÄRLDEN KAN MAN LITA PÅ

Det finns så mycket jag vill skriva om, så det slår knut på sig själv nästan när jag väl sitter här med det vita bloggarket. Var börjar jag? Vad ska jag hoppa över? Vad vill jag själv dela med mig av? Vad är mest intressant för läsaren att ta del av?
Ja jag delar ju gärna med mig om det mesta, utom det allra mest privata och det sista är svårt eftersom jag har olika typer av läsare. En del vill veta vad som sker i sexköpsdebatten, andra om min dag, vissa läser gärna mina funderingar kring aktuella ämnen i media och andra vill mest läsa om hobbybiten och sex. En del går nog även in hit bara för att kolla bilderna, fast det är bara något jag tror *ler* och några slukar allt.


Bilden som är tagen i kväll får symbolisera att jag vänder ändan åt okritiska journalister. Det är ju egentligen inget nytt. Vi har sett både i tv och i intervjuer hur reportrar ställt frågor och sedan snällt svalt allt vad som sägs, utan att vara minsta insatta i ämnet och komma med följdfrågor eller kolla fakta och källhänvisning. En annan journalist, en annan tidning snappar upp och återger samma svar som en sanning utan att veta om det verkligen är så. Sedan rullar det på. Det är väl i huvudsak bara i sportjournalistiken som reportrarna är insatta i ämnet.

Det här kan få ganska skrämmande följder. Eftersom jag inte själv är insatt i allt som sägs och skrivs i media tar jag exempel på det jag är någorlunda insatt i, nämligen sexköpsdebatten. Ja, det finns ju som trogna läsare vet flera ämnen jag brinner lite extra för. Men nu är det sexköpsdebatten. Fast debatt? Det är ju ingen debatt, mer än i bloggvärlden.
Ett exempel är traffickingsiffrorna som vandrade runt i allt som hade med sexköp och prostitution att göra. En siffra som ingen visste vart den kom ifrån, men som lät bra. Någon började bena i det och blev hänvisad till först den ena, som sedan hänvisade till någon annan osv. Resultatet blev att siffran troligtvis från första början drogs till med av en journalist. Det snappades upp av någon organisation och sedan var bollen i rullning. Siffran användes i alla länder och av alla organisationer som är emot prostitution. Det blev en sanning som jag tyvärr tror fortfarande lever kvar.

Samma sak med djursex. Veterinärförbundets ordförande gick ut i press och media med en siffra på hur många djur som for illa här i Sverige. När en driftig reporter på radion började forska i det hela visade det sig att han läst siffran i en engelsk rapport och sedan själv använt den för att uppnå det syftet han ville. Han konfronterades i radion och fick naturligts krypa till korset.

Att använda siffror och procent är ett bra knep i rapporter och undersökningar, för att förstärka och nå sitt syfte. Inte många kollar upp hur trovärdiga dessa siffror och procent är. Statistik är som vi vet inte lika med sanningen. Det är många faktorer som måste tas med i beräkningen och som sällan redovisas. Att tex säga att 1000 personer utfrågades och 76 % svarade ja betyder inte ett smack om man inte också vet hur frågorna ställdes och vem de ställdes till. Lägger jag ut en fråga på sexforumet och samma fråga på en feministsida blir med största säkerhet resultatet olika.

I fokus nu är den aktuella utvärderingen av sexköpslagen. Vem granskade den innan den presenterades och rullade ut i världen? Var är de driftiga, grävande journalisterna? Är alla på semester, eller får man inte granska den? Måste journalistkåren hålla med och knipa käft för att inte riskera sparken eller utfrysning? Det här är en utvärdering som inte bara vi i Sverige väntat på länge, utan många länder har stort intresse av den. Därför är det viktigt att det som sägs i den är sant. Inte att det är friserade, påhittade siffror och statistik för att uppnå det egna syftet. Nu finns det rena osanningar i den här utvärderingen som redan rullar ut som sanningar världen över. Det är sådant som är skrämmande.

Min vana trogen tog jag plats här vid datorn med frukosten idag och körde min vanliga ritual med lokaltidning, bloggar och mail. Fastnar hos Louise som i sitt senaste inlägg bekräftar en del av osanningarna. Nu är det ofta så, att finns det osanningar på ett ställe så finns det säkert på fler. Allt för att uppnå sitt eget syfte. I detta fall regeringens syfte.
Det är en sak att jag själv fick känslan av manipulation och besserwisserattityd när jag läste utvärderingen och att tonen sattes redan från start. Jag finns inte och om jag finns så ljuger jag. Vad kan jag göra mer än att få ur mig vad jag känner?

Därför känns det så otroligt bra att veta att det inte bara var jag som fick den känslan, för visst fanns tanken att så tycker och känner jag bara för att jag själv säljer sex. Man kan säga att utvärderingen gav mig en offerkänsla och du är ingentingvärdkänsla. Ännu bättre kändes det efter att jag läst Louises blogginlägg, där bevis framläggs för att det är friserade siffror i utvärderingen.

Det är vårt grannland Danmark som till motsats mot oss ifrågasätter vad som egentligen påstås. I utvärderingen står att gatuprostitutionen ökat i Danmark (tredubblats) och siffran påstås vara 1141. Den siffran fick Anna Skarhed från (något jag inte vet vad det är) Reden. Men den här siffran har ifrågasatts långt tidigare av socialstyrelsen i Danmark. Den reella sifran är ca 200. Det visar sig att i den här siffran ingår både narkotikamissbrukare, hemlösa och prostituerade. Dessutom har tidigare års siffror adderats i flera fall med aktuellt år, så var det en prostituerad 2007 så blev den enda plötsligt tre 2010 om ni förstår. Jag fattar det som så iallafall.

Norsk media refererar från utvärderingen att gatuprostitutionen halverats i Sverige efter lagens införande. Visst sjönk antalet direkt efter, precis som det gjorde i Norge, men det Anna uteslutit i sin utvärdering är att det nu nästan är uppe i samma antal som innan lagen kom. Dessutom förs nu denna osanning om danska gatuprostituerade vidare och görs naturligtvis till en sanning. En statlig utredning bör man väl kunna lita på? I nrk.no står:

"I 2008 var antall gateprostituerte tredoblet i København og Oslo sammenlignet med 1998, ifølge den svenske rapporten. I Stockholm gikk antall gateprostituerte i samme periode ned fra 280 til 180."

Nu blev det väldigt mycket om det här , men det är så otroligt viktigt. Oavsett om det som nu handlar om sexköpslagen eller vilket ämne som helst så borde man kunna lita på det som står i en statlig utredning. De snackar sig blåa om makt när det gäller sexköp. Det här är väl i allra högsta grad en långt större makt. Makt som missbrukas, som manipulerar och vilseleder godtroget folk. Det blir ett inlägg till. Förresten Louise länkar också till en artikel från Gävle, där sexkunder blev filmade och rånade. Oj så mycket makt de hade där... sexköparna.

2 kommentarer:

Gunnar sa...

Mye av det som presenteres av myndighetene og som skrives/sies i media er ikke annet enn propaganda. Og moralsk panikk.

Uansett forbud eller ikke forbud, så vil aldri kjøp og salg av sex forsvinne. Mennesker ønsker sex, det er medfødt, og slik er det bare. he he..

Gretas Svammel sa...

Du har rätt...Gunnar..jag håller med totalt.