onsdag, februari 10, 2010

SEXSÄLJARNAS SYNPUNKTER TILL UTVÄRDERINGEN


Morrn, morrn. Jag förstår ingenting. Vaknade och slängde ett öga på klockan, som var satt att larma halv nio. Var tvungen att ruska på huvudet och titta en gång till. 05.56 lyste emot mig i mörkret. Kröp under täcket igen för att sova en stund till. Men idag var det lönlöst, så halv sju gav jag upp och klev ur sängen. Lite smått irriterad måste jag väl tillstå, när jag kunde fått sova några timmar till. I morgon då jag ska upp tidigare, kommer jag säkert att vara som en dö sill när klockan larmar. För att inte tala om i eftermiddag. Men ska hålla mig vaken då så kanske jag kan somna skapligt ikväll.

Nu är kaffet urdrucket, mackorna uppätna, nyheterna genomgångna och mailboxarna kollade. Även letat lite jobb, utan resultat. Ska läsa några bloggar och spela Midas Majong. Tänkte att jag även kunde passa på att skriva dagens inlägg här, så sätter jag inte på datorn när jag kommer hem. Mailen kan jag ta hand om på den lilla,lilla i soffan i kväll.

Ser att det snöar ute nu. Skit med denna evinnerliga snö, men är några timmar kvar innan jag behöver gå iväg till mitt besök.Känns som det var längesen jag var nära en man, men är ju bara fyra dagar. Lika länge var det sedan jag gjorde några matinköp, så det blir det också på vägen hem. Går ju som ni säkert förstått vid det här laget, inte åt så mycket åt mig. Kaffe, mjölk, bröd, ost ,gurka och lite frukt, det klarar jag mig länge på. Stod emot att köpa nötter i fredags, men idag blir det en påse blandade nötter. Sedan måste jag ju ha mat i frysen när det dyker upp hungriga ungdomar och det är dags att fylla på det lagret också nu.


Fick igår ett mail med frågor till utvärderingen av sexköpslagen. Inte från Anna Skarhed utan genom ombud. Snacka om att bli förvånad. Ingenstans har jag hört eller läst att vi överhuvudtaget skulle bli tillfrågade och varför vänta så in i det sista. Det kan ju vara så att det är efter påtryckningar och inte tänkt så från början. Tycker det är så hemligt med vissa saker.Jag trodde att ombudet om jag nu kallar det så också ville vara hemligt eftersom det inte verkar vilja synas på nätet, mer än för de som känner till det. Men efter lite mailväxling sent igårkväll så är det tydligen okej. Så jag lägger en länk här till höger till Roce Alliance.

Det här är ju så otroligt viktigt, så jag kan inte riktigt förstå hemlighetsmakeriet. Det är ju inte bara jag och några få utvalda som ska ge sin syn på lagen, utan alla som säljer sex. Det framgick också av mailet att jag skulle föra det vidare. Även sexköparna borde bli tillfrågade, anser jag. Lagen berör ju dem i allra högsta grad. Enligt mig borde det läggas ut på sexforumet sexwork.net så alla där får reda på att deras synpunkter är viktiga och behövs, nu när vi äntligen fått till stånd en utredning. Även fast den är bestämd på förhand. Fick även det klarlagt vid mailväxlingen att det kommer att läggas ut på det dolda forumet. Eftersom jag inte är med där, då dolda och slutna rum inte riktigt är min melodi, så hade jag inte heller fått vetskap om det. Nu behöver jag ju inte veta allt, men det ju fler än jag som inte är med i forumets dolda del.

Jag vill i allafall propagera för det här i min egen blogg, så ni som läser här och är sexsäljare eller känner någon som är eller har varit, maila Roce Alliance så får ni frågorna och vart ni ska sända dem när ni svarat på dem. Man kan vara helt anonym. Jag ser ju inte alltid på samma sätt som andra, på saker och ting, men det här är så otroligt viktigt. Om 5-6 stycken mailar in sina svar, då kan det ju bekräfta att det inte finns fler frivilliga sexsäljare. Jag själv känner ju till genom nätet ett trettiotal och då är det bara en liten klick av de som finns i landet och jag har då inte räknat med de som annonserar mer eller mindre vulgärt på olika annonssidor. Jag har bara räknat med de som jag på något sätt fått en uppfattning av genom bloggar eller forumet. Vi kan troligtvis inte påverka så mycket ändå, men det vet man aldrig. Ju fler som svarar på frågorna och sänder in dem till Anna och utvärderingen, ju större chans är det.

Måste ju naturligtvis tillägga att alla svar är viktiga, även från de som mår eller mått dåligt av att sälja sex. Vilken hjälp får man då? Även det en enormt viktig fråga. Helst skulle jag vilja lägga ut frågorna här med adressen där man kan skicka in svaren. Men så långt vågar jag inte drista mig *ler*. Feg? Jag? Nejdå, men det kan finnas en anledning till myglandet som jag inte känner till och jag är som sagt inte involverad i det här. Men jag kan erkänna att det stör mig, när man inte kan vara rak, öppen och ärlig om något från start.

När socialstyrelsen gjorde sin senaste kartläggning 2007, då fick vi veta direkt att vi för första gången skulle bli tillfrågade och även köparna. Det här är vad jag förstår en stor utvärdering och den första sedan lagens införande, så det är klart att jag blir förvånad när det 2 månader innan den ska vara klar dimper ned ett mail med frågor. Otroligt störande att inte veta hur de egentligen tänker eller tänkte eller kommer att tänka. Kanske var tanken från början att utesluta oss, vilket jag faktiskt tror, men att Anna själv ville ha med våra synpunkter. Ja, jag lär aldrig få veta.

Det blev mycket om det här och det känns lite malplase att fortsätta svamla i det här inlägget om annat strunt. Jag satt iallafall igårkväll och besvarade de 10 frågorna ingående och skickade iväg dem. Ju förr ju bättre tycker jag, så jag slipper fundera mer på det. Hoppas nu att jag kan sprida det här som ringar på vattnet *ler* så antalet som svarar blir många. Samt att många allierar sig i Roce Alliance som nu tydlgen inte längre ska vara så hemligt.


8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Greta!

Gillar verkligen ditt "svammel"!
Varför får inte vi köpare vara med och ge våra synpunkter om det nu ska göras en utredning, om än med förutbestämt resultatet, som du skriver. Och varför ska frågorna ni sexsäljare svarar på vara hemliga?? Att svaren ni ger ska vara hemliga är naturligtvis självklart, men frågorna?
Var ska jag vända mig om jag vill ge min syn på sexköpslagen inför utredningen tro??

Gretas Svammel sa...

Tack du..Torsken...ja,jag tycker det verkar så knepigt alltihop. Nu finns frågorna i ett inlägg med mail vart ni kan skicka svaren.

Anonym sa...

Tack Greta!
Nu har jag gjort min lilla röst hörd också och kan lugnt avvakta resultatet av utredningen! Jättespännande! Hur ska det gå???

Gretas Svammel sa...

Jättebra...Torsken...hoppas fler kunder gör detsamma, även fast inte era synpunkter efterfrågas. Men det kan kanske få dem att fundera.

Anonym sa...

Hej! Vill bara påpeka att Rose Alliance inte alls är hemligt, det ska vara precis tvärtom så klart. Vi ville bara få igång hemsidan först för att finnas på riktigt på något sätt. Men nu kör vi så det ryker :)

Kram
Pye

Gretas Svammel sa...

Tack...Pye...för kommentar och för ett "ansikte" på det hela. Nu hoppas jag det sprider sig, som jag skrev i inlägget, som ringar på vattnet.

Anonym sa...

Jag har lagt ut frågorna på min blogg också nu så kanske det blir några till svar.

Gretas Svammel sa...

Jag såg det...Torsken..det tyckte jag var bra att du gjorde. Toppen.