måndag, februari 02, 2015

FRISK LUFT, SEXKÖPSLAGEN, VÅRDMISSAR, TIGGARE

Idag var jag ute och sparkade runt i snön och fyllde lungorna med frisk, kall luft. Dubbla mössor körde jag med, hårmössa och vanlig. Inte för att det var kallt, för så kallt var det inte... ungefär 4 minus, utan mest för att jag ville.
Men det tar sin tid innan jag kommer till skott, för det tar emot att gå ut i kyligt vinterväder när inte minsta solglimt finns att se. Så jag kom inte ut förrän kvart över två sådär. Fast det spelar ju ingen roll för jag har ju gott om tid att fylla dagarna med *ler*. Och mina idéer om eventuellt dagliga aktiviteter är inga måsten. Inte ens borden, för jag vet aldrig hur jag mår nästa dag. Men idag mår jag rätt skapligt.

Klev även in i ICA butiken för några nödvändiga matinköp såsom Proviva, ostbit, tomater och lök. Sedan blev det några extra saker... linssoppa på burk ( har ibland gjort egen, men burk underlättar ju  ), salladsärtor så kallade sugarnaps och broccoli och en mango.
I kassan kände jag mig som en snål kärring. Mangon kostade 10 kr med ICA kort, annars 25. Frågade när jag skulle betala med kortet om hon tog 10 kr för mangon. Sätt in kortet du, sa hon så jag tänkte att det rättar väl till sig då.

Men eftersom min tilltro inte är hundra, så kollade jag kvittot innan jag plockade ner varorna och jag kunde inte se annat än att jag betalade 25. Jag visade kvittot och fick 15 kr i handen. Normalt hade jag inte brytt mig om 15 kr, men nu är varje krona viktig.
När jag sedan traskade hem med min kasse så kom jag på att även broccolin hade kortpris. 5 kr mot 12 annars. Men det kan jag väl leva med *ler*.

Broccoli och salladsärtor blev således dagens mat. Broccolin blev lite överkokt därför att jag satte mig vid datorn medan den kokade. Salladsärtorna brynte jag med hackad vitlök efter lätt förvällning. Nyttigt och gott. Jag åt sakta och fick i mig alltihop utan att det stod mig upp i halsen. 

Läste om sexköpslagen idag. Det har ju varit tyst väldigt länge om den. Nu är det RFSU som beställt en studie av Malmö högskola, som visar att de positiva effekterna man gärna velat framhålla, inte riktigt stämmer.  Rapporten är bl.a. tänkt att fungera som ett kunskapsunderlag inför RFSUs kongress i juni 2015.
 "  Frågan om sexköpslagen har länge varit omdebatterad inom RFSU och föreningen har tidigare varit kritisk till lagen då den har haft negativa konsekvenser samt utifrån tanken att sociala insatser och inte straffrättslig lagstiftning är svaret på problem kring sex mot ersättning. Rapporten ger oss ingen anledning att ändra åsikt i det antagandet."

Det är bra att lagen debatteras då och då, men jag tror tyvärr inte att den här studien ändrar politikers och inskränkta okunniga människors åsikter.

Jag skrev i går att jag har svårt att känna mig trygg inom vården och idag hittade jag två nya artiklar om misstag i vården. Dels förväxling av patient och dels för hög dos antibiotika till ett spädbarn. I det sista fallet anses som orsak... " Enligt sjukhusets utredning berodde felet på att läkaren var oerfaren i arbetet med läkemedelsmodulen."  Det köper jag inte alls. En läkare bör väl veta utan modul på ett ungefär vad dosen är för spädbarn. Två gånger gjorde han om misstaget.

Hoppar nu lite lätt till våra kära tiggare som invaderat gator och torg i vårt land. Människor jag tycker väldigt synd om. Som jag skrivit tidigare så ger jag själv inget till dem eftersom jag helst vill att alla ska få hjälp. Inte bara den stackaren som jag ger en krona eller två. Då skulle jag för att döva mitt samvete, gå runt till alla i stan och ge alla några kronor och det har jag varken ork eller råd med.
Men att som Norge förorda förbud mot tiggeri anser jag vara väldigt ohumant. Jag anser att de ska ha hjälp på plats i sitt land och då krävs kommunikation och samarbete med det landets politiker, vilket också har skett tydligen.

Jag gnäller över min usla ekonomi, men jag har i alla fall tak över huvudet, sjukvård och hittills har jag inte behövt lägga mig hungrig.
På onsdag hålls en konferens i min stad om tiggarnas situation där politiker, kommunarbetare, ideella personer etc. från hela landet deltar. Det tycker jag är jättebra. Jag hoppas det här leder till ytterligare samarbete med de länder som är mest aktuella typ Rumänien och Bulgarien.
I mitt huvud är det inte rätt att ett land bara kan strunta i sina medborgare, svälta ut dem och låta andra länder ta över. Hjälp måste de ha, inte bara tillfälligt för stunden, utan i ett långsiktigt perspektiv så de kan klara sin försörjning på hemmaplan.

Jag tror inte att de här människorna längtar efter att åka hit och sätta sig på gatan och tigga i minusgrader och få spott och spe av folket.
I morgon kan man i min lokalblaska chatta med två tiggare. De svarar med hjälp av tolk.
Jag hoppas de här två sista artiklarna går att läsa nu utan registrering även när man länkar. Men det bör gå. 

Nu blir det lagom att avsluta datorerandet för dagen och fixa lite annat innan spökena börjar på sjuan kl.21. Synd att "Klockan nio hos stjärnorna" går samtidigt på fyran. Men det går i repris, annars får jag väl se det på webben. Jag ser sällan matprogram för det intresserar mig inte, så det är inte maten jag vill se utan gästerna och deras hem. Sån är jag.

  

2 kommentarer:

Hans-Eriks funderingar sa...

Greta
Det är skönt vinterväder.Perfekt att monionera i. Med skidor eller promenad.

Bra att sexköpslagen debatteras. Leder nog fram till ändring. Det skall lagligt att utbyta tjänster mot betalning mellan två vuxna myndiga personer.

Fin kort i blogghuvudet. En komplimang till dig för dina vackra bröst.

Gretas Svammel sa...

Att det är vinterväder...Hans-E... kan jag hålla med om, men inte att det är skönt *ler*. men vi är alla olika.