fredag, maj 23, 2014

CANCER, JORDGUBBAR och GOTT MOD

Så såg jag ut när jag vid halv elvatiden i förmiddags var på väg till sjukan. Har väl inte varit gassande sol precis hela dagen, men otroligt hett. Inget jag klagar på, bara konstaterar. Nästan kvavt faktiskt.

Kanske reagerar ni över rubriken, men jag förstod ju att så skulle vara fallet. Skillnaden är att nu vet jag och jag vet lite hur det kommer att planeras i närtid. Proverna visade således att det var en cancercysta, men man vet fortfarande inte om ursprunget är eller var äggstockarna. Det man nästan är säker på är att bukspottkörtel, lever och något mer inte är påverkade. Det visade proverna som togs före operationen. Det kan ju ha ändrats sig nu, men så illa tror jag inte det är. Trodde inte läkaren heller. Däremot kan ju ursprunget finnas var som helst i kroppen så jag ska undersökas mer och cellgifter kommer att sättas in ganska omgående.

Augusti, september kanske, sa jag med tanke på allt jag vill få klart innan. Nä,nä sa läkaren.... vi pratar dagar och veckor nu, inte månader. Nu kommer 08-folket hit om några veckor så innan dess ska jag se till att det inte blir något. En vecka hit eller dit kan inte ha någon betydelse. Det är ingen aggressiv form och prognoserna på sådan här form ( som det hittills är ) vet jag är goda, så jag är lugn i det avseendet. Men jag vet också att det blir en tuff period, väldigt tuff. Lite individuellt är det säkert, men med tanke på att även friska celler slås ut så är jag mentalt medveten och förberedd på att både tappa hår, motståndskraft, aptit och humör. Men allt går och andra har klarat det, så det gör även jag.

De ringer nästa vecka innan torsdag och om jag nu fattade rätt så får jag då en tid till onkologen. Jag ska fundera lite i helgen. Oasen kommer jag att säga upp nu innan juni, men jag skulle ju vilja hinna rensa ur den och städa innan cellgiftbehandlingen. Även ha ytterligare några massager. Men det där lär säkert lösa sig. Jag hittade ju en fyrklöver *ler*.  Sjukskrivningen behöver jag inte tänka på, sa läkaren. Han förlänger undan för undan så jag behöver inte oroa mig och fundera över det. Skönt, tycker jag, för har känts så där när jag kontaktat för förlängning. Det här är första gången i mitt liv jag varit sjukskriven med läkarintyg, men någon gång ska ju vara den första.

Lungorna har inte med det här att göra. Det sa han ju redan från början och håller fast vid det. Det är inte ens säkert att det är cancer jag har i lungorna och om det är så är det alltså inte samma sort som i cystan. Hur stor sannolikhet är det att få två olika sorters cancer på samma gång ha ha? Men ska det va så ska det va. Det dröjer väl någon/några veckor till kan jag tänka innan jag får veta provsvaret från bronkoskopin. Om det nu skulle visa sig vara lungcancer så måste man väl säga att det är tur i oturen att jag fick magskiten och röntgades så att lungförändringen skymtade. Annars hade jag alla gånger gått hur länge som helst med min småhosta utan att söka läkare.

Ja, ja det var det om det. Det tog tid att skriva i kväll för har gått ifrån och pratat i telefon. Långa pratstunder med barn och andra. Nu knäppte jag på tv-n ifall det är något intressant på Aktuellt.

Efter sjukan gick jag ner till stan genom trädgårdsföreningen där jag köpte en glass och satte mig i skuggan. Massor av folk överallt så tog inget kort. Köpte jordgubbar på torget, belgiska för 25 kr. Söta visserligen men en aning vattniga. De är förstås slut nu. Jag längtar efter de svenska.

Ett dåligt kort taget lite underifrån. Ville bara visa tunikan jag köpte idag på Hennes för 99 spänn. Jätteskön, tunn och luftig. Det tyckte jag att jag var värd. Nej, jag har inga pengar att köpa kläder för *ler*, men jag har ett Henneskort och det jag egentligen skulle ha var ett vitt linne. Blev lite irriterad i morse för tänkte ha ett vitt linne till jeanskjolen, men inget av de få vita jag har passade som jag ville. Så det blev alltså även ett vitt, simpelt, enkelt och billigt linne. Sedan blev det några petflaskor vin också innan jag satte mig på en stekhet, smockfull buss för färd hemåt.

Enligt ena avkomman ska det inte bli sol i morgon. Varmt säkert, men ska jag bada vill jag ju även ha sol. Så får se om det blir bad eller inte i morgon. Tänkte då cykla till ett annat bad som jag inte gillar så värst för brukar under sommaren vara äckligt vatten där. Men just nu kanske det är bättre än mitt vanliga med sin grötiga botten. På söndag kanske ett par avkommor kommer en sväng. Jag firar ju inte lustiga dagar, typ mors dag vilket de vet. Men de får naturligtvis komma ändå, trots att det råkar vara just mors dag. Men det hänger i luften och visar sig då hur det blir.

Minsta skitungen var så gullig förut. Jag har förberett alla ungarna på att jag då en period troligtvis kommer att vara däckad och under isen. Ledsen förstås för hon vill ju inte se sin mamma må dåligt, men så kom det..... då måste vi försöka få till en middag med alla innan, med vin och öl. Och så klart vi måste *ler*. Viktigt även för mig och jag räknar med att få till det när 08-folket kommer, bara hoppas på att alla har möjlighet. Den här skitungen jobbar visserligen då men inte på kvällen. Jag har redan börjat planera menyn, sån är jag.


Avslutar med bilderna från igår som jag lovade. Den till vänster har jag ljusat upp en liten, liten aning. Den andra är som den är förutom den dit photoshoppade trosan.
Nu önskar jag alla läsare en solig, varm och skön helg.

6 kommentarer:

Svenne sa...

Hoppas allt går väl med dig min vän för det är du verkligen värd.

Unknown sa...

Greta,

Beklagar det tråkiga beskedet. Tur att sjukvården sätter in åtgärder omedelbart. Det ordnar sig till det bästa tack vare din livsgnista.

Du är vacker på de två bilderna!

Gretas Svammel sa...

Klart det går väl med mig...Svenne... och med alla andra som det behöver gå väl med.

Gretas Svammel sa...

Nu hade jag ju...Hans-E...det här i bakhuvudet så skönt att få det som ett faktum.

Benny sa...

Hej jag har också provat dom belgiska jord gubbarna dom var vattniga som du skrev.Jag tycker det var en fin tunika du hadde köpt o bilderna nedan på dig var jätte fina,du är en vacker kvinna Greta,stöttar dig att du kommer att bli bra,må så gott.Mvh Benny

Gretas Svammel sa...

Tack...Benny...