torsdag, november 11, 2010

REMISSYTTRINGAR

Fingrarna är iskalla och trots att jag sitter med både en långskjorta av typ flanell och en fleecetröja så småhuttrar jag. Mörkt, kallt och ruggigt är livet för tillfället, ändå är det en plusgrad ute. Men mörkt var det redan före halv fem. Inget spännande har hänt idag och några samtal har jag ännu inte ringt. Ju längre jag väntar ju större blir hindren och det slutar i sämsta fall med att jag struntar i det. Det är inga måstesamtal, utan mer bordesamtal.

Jag nämnde ju en gång att jag hittat några för mig roliga sidor, där jag bla gjorde ett julkort och även dagens bild. Orkade då inte leta efter någon bra bild utan tog en jag hade i mappen till projekt eftervärlden. Om någon läsare kände mig som 16-åring så känner de igen mig på bilden. Annars är det nog rätt ofarligt. Jag var ju tonåring mitt i hippierörelsen och påverkades säkert av den. Speciellt som budskapet var som gjort för mig. Flowerpower och piece and love. Stundtals känner jag mig fortfarande som en sökande, auktoritetrebellisk, kärleksivrande, alla ska ha det bra...tonåring. 

De som är bevandrade i 60-talets sex och kärleksera tänker kanske hasch och droger, som säkert florerade i de större städerna. Men jag var bara 15-16 år och höll därtill till i en landsortshåla. Jag har testat hasch en gång, men jag tror att det var hittepåhasch *ler*, för jag kände ingenting och det kanske var tur. Löjlig grej tänkte jag nog, när man kan bli hög av sex. Vilket var bra mycket angenämare.


För att då återgå till nuet, så pep mobilen när jag stod och fixade det sista i badrummet innan jag skulle bege mig ut. Sent återbud. Den här veckan är helt otrolig Jag hade också bokat in en till imorgon fredag, eftersom det varit skralt innan. Idag fanns ett mail att det blivit ändrade planer i jobbet och således återbud även på den. Men eftersom energin är låg och geisten helt väck, så kanske det bara är bra. Jag kan ju intala mig det iallafall ha,ha, för att se det lite positivt. Nu gick jag ut ändå, dels för att kolla tiderna i tvättstugan som jag fått för mig att jag vimsat till och dels för att uträtta lite ärenden och handla mat innan helgen. 

När jag skulle stänga av computern igårkväll/natt klickade jag först in mig på Poliometern. Jag gör så som ni säkert vet vid det här laget, ibland för att se om någon bloggat om sexköp och prostitution. Fann ett par stycken som båda länkade till en artikel på ledarsidan i DN. Hanne Kjöler skriver om svenskar som åker utomlands för att tillfredställa sin sexlust mot betalning och vad hon anser om det. Hon kallar det för plantageägare på turne  av någon anledning.

Jag läste förstås artikeln och inser att det är jättesvårt för okunniga att förstå, att föreställa sig och att inse att det finns andra sätt att se på saker än ens eget. Hanne har insett att det finns variationer mellan svart och vitt. Hon har själv träffat en sexsäljare. Men och detta är ett stort men. Hon skriver:

"Därför är det ett större övertramp om svenska män utnyttjar prostituerade i den del av världen där kvinnor inte har något val, än om de går till en svenska som vill slippa studielån. Att det i länder som Thailand och Kambodja finns ett stort mått av inhemsk prostitution minskar inte de västerländska männens moraliska ansvar."

Det finns påtvingad prostitution i Sverige och i Thailand och i Kambodja och det finns även det motsatta. Man kan inte, enligt mig, dra slutsatsen att sexarbetare i övriga länder generellt är påtvingade. Det finns kvinnor i Thailand och i Kambodja som hellre väljer att umgås med turister mot en viss ersättning än att slava i en fabrik. Jag skulle nästan kunna gå så långt som att säga att vissa svenska turister gör dessa kvinnor en stor tjänst. De flesta (inte alla) skandinaviska män har en annan, mer human syn på kvinnor och sexsäljare än de inhemska männen. Motpol har skrivit ett väldigt bra inlägg om varför män köper sex, med anledning av Hannes teori att psykologisera köparna.

Har man ingen insyn i vår branch är det väldigt lätt att katalogisera. Sexköpare är si och så. På Expressenbloggens sista inlägg skriver jag om några pollar på sexforumet om just detta och ungefär samma svar ger Motpol. Det finns många orsaker till varför en man ( eller kvinna ) väljer att betala för en sexuell stund. Ytterst sällan handlar det om förnedring eller makt eller svårighet att få gratis sex.


Idag for jag runt lite för att se om jag kunde hitta något om remissyttringarna till utvärderingen om sexköpslagen som det var deadline på sista oktober. På regeringens hemsida fann jag inget och inte hos Kast/Fast i Malmö som jag vet blivit inbjuden att skriva.  Men RFSU har lagt ut sitt yttrande på hemsidan. Det var riktigt roligt att läsa. Nu har det ju stått bla i Svd att flera anser att högre straff inte är det rätta. RFSU är av samma åsikt och kommenterar därför inte den biten. Däremot skriver de nästan mina egna ord:

"Kommuner och landsting måste avsätta resurser för att kvinnor och män som far illa inom prostitutionen, vare sig de säljer eller köper sex, får stöd och möjlighet till att kunna göra andra livsval.

RFSU håller med utredningen om att det är viktigt att särskilt utsatta barn och ungdomar kan fångas upp och erbjudas stöd och behandling. Vi vill även understryka att det är viktigt att frågor om prostitution, dess sexual- och människosyn samt dess konsekvenser för individer och samhälle får en större plats i skolans sex- och samlevnadsundervisning. Detta är en av anledningarna till att sex och samlevnad måste bli en obligatorisk del av lärarutbildningen.
Likaså behöver de som söker sig till människovårdande yrken, som socionomer, psykologer, läkare, präster och fritidsledare, i sin grundutbildning få utbildning i sexualitet, för att kunna föra en bättre dialog med personer man möter i sin yrkesutövning."


Tre viktiga saker. Stöd för de som behöver, information och kunskap redan i skolan för att öppna attityderna och ta bort skam och skuld bla, kunskap till de som arbetar nära prostituerade eller de som riskerar att bli.
Även RFSL  är på samma linje och de är även mer kritiska till utvärderingen.


"RFSL anser dock inte att utredaren levt upp till sitt uppdrag, utan menar att utredningen varken är ”oberoende eller inkluderande”. RFSL menar också att sexköpslagen utgår ifrån en ”heteronormativ förståelse av prostitution som exkluderar en stor majoritet av de personer som tillhör gruppen hbt-personer som säljer och/eller köper sexuella tjänster”. I remissyttrandet förordar förbundet ett empowerment-perspektiv till förmån för nolltoleranstänkande i förhållande till de människor som säljer sexuella tjänster. RFSL efterlyser också möjlighet till stöd till organisationer som organiserar sexarbetare. Det påpekas dessutom att hivpreventiva insatser riktade till köpare av sexuella tjänster har stoppats med hänvisning till lagen och att det är ett starkt argument mot kriminaliserande lagstiftning att skadereducerande insatser försvåras."


Har de inte tagit till sig kritiken tidigare så måste de väl för sjutton tänka till lite nu, tycker man. Jag är lite nyfiken på vilka mer det är som skrivit remissyttringar och vad de skrivit. Tänk om ingen är riktigt nöjd med utvärderingen? Om ingen anser att högre straff är rätt väg? Vem jublar då, tror ni?


Jag hade en grej till, men det blir så långt så väntar med den. Det får räcka med det här för idag.

6 kommentarer:

Gunnar sa...

Et veldig interessant innlegg, og jeg er meget enig med deg i dine meninger! Som så mange ganger før, ha ha..!

Hans-Eriks funderingar sa...

Greta,

Det är som vanligt politiskt korrekta inlägg fån det officiella Sverige. Det är ju vansinnigt att klassifiera all prostitution som människohandel och trafficing. Det finns. Men här skulle en mer nykter lagstiftning försvåra. Sexhandel är tjänstehandel. Paret som är inblandad i detta har valt ta bort den känslomässiga bindningen ersatt den med en penning transaktion. Det finns både lyckliga och olyckliga sexköpare och sexsäljare. Om det officiella Sverige kunde få till ett fungerade regelverk kring detta skulle trafficing och människohandel minska i Sverige.

Love peace and happiness! Tror att du vackrare och mer personlig som mogen kvinna än som tonåring!

Svenne sa...

Ibland fryser man inifrån. Då hjälper inga filtar i världen. Men det går över som tur är.
Varm kram

Gretas Svammel sa...

Ja tänk... Gunnar..vad vi tycker lika *ler*, men säkert inte i allt.

Gretas Svammel sa...

Ja jag tror mycket beror på det...Hans-E...ovilligheten att se skillnad på frivilligt och ofrivilligt.

Gretas Svammel sa...

Ja jag hoppas på det...Svenne.