Nu var det just information jag var ute efter, för jag kunde inte släppa funderingarna över utvärderingen och frågorna. Löjligt, tycker säkert en del för vad spelar det för roll. Ibland önskar jag faktiskt att jag var sådan som bara kan lämna och gå vidare. Men får jag en tanke i skallen måste jag reda ut det på nåt sätt. Enklast hade väl varit att ringa upp Anna Skarhed. Men det är inte så enkelt för mig som inte gillar att prata med folk i telefon och inte kan se deras miner och kroppsspråk.
Jag läste beslutet om utvärdering av sexköpslagen när det kom 2008. Men har nu idag gått och funderat på att, tänk om det ändå framgick att vi skulle bli tillfrågade, då är det ju jag som är ute och cyklar. Men varför skulle jag då hela tiden haft det motsatta i huvudet?
Så jag satte mig och letade reda på beslutet. Man kan nog tolka det som man vill. Jag har tolkat det som att vi och inte heller köparna var involverade i undersökningen. Jag tolkar det faktiskt fortfarande så. Det står så här:
• analysera om och hur förbudet påverkat dem som köper eller har köpt eller – om förbudet inte fanns – skulle kunna tänka sig att köpa sexuella tjänster samt
• undersöka vilken betydelse förbudet har haft för situationen för dem som säljer sexuella tjänster.
Här kan man tolka att hon på något sätt ska analysera köparnas situation, inte fråga dem. Men säljarnas situation ska hon undersöka och det gör man väl genom frågor? Men läser man sedan vidare tolkar åtminstone jag som att det inte menas så. Jag fetmarkerar det som jag tror menas.
Att avgöra vilka förändringar av prostitutionen som beror på förbudet och vad som beror på andra åtgärder eller omständigheter kan därför vara svårt. Det är också svårt att nå säker kunskap om hur prostitution och människohandel för sexuella ändamål hade utvecklats om förbudet inte hade funnits. En jämförelse med andra, i första hand nordiska, länder med liknande utveckling bör emellertid kunna ge viss ledning.
När det gäller frågan hur köpare av sexuella tjänster har påverkats av förbudet torde underlag bl.a. kunna hämtas från den fördjupade attitydundersökning som genomförs inom ramen för Nordiska ministerrådets projekt Prostitution i Norden.
Det står således ingenting om att vi eller våra kunder ska kontaktas och medverka. Däremot står det vad gäller andra instanser så här:
Utredaren bör samråda med och inhämta upplysningar från berörda företrädare för rättsväsendet, d.v.s. polisen, Åklagar-myndigheten och Sveriges Domstolar. Utredaren bör vidare samråda med och inhämta upplysningar från socialtjänstens prostitutionsgrupper samt andra myndigheter som är eller kan vara berörda, såsom Brottsförebyggande rådet och Socialstyrelsen, liksom berörda frivilligorganisationer.
Man läser och tolkar ju oftast som det passar en själv, så jag kan ju ha fel. Men enligt mig framgår det ganska tydligt att utvärderingen ska göras enligt undersökningar och projekt gjorda i Norden och jämföras med dessa. Tyvärr är vissa sådana projekt gjorda av ej neutrala personer. Tänker i första hand nu på Jari K (så krångligt efternamn så kör bara K) och Axel Månson. Vidare ska de ovan uppräknade vidtalas och utfrågas. Tolkar ni det på annat sätt?
De här plötsliga frågorna till oss sexsäljare som jag besvarade igårkväll, bör enligt mig även de andra instanserna och organisationerna ha fått. Jag kan bara hoppas att det är så och att hon drar slutsatser utifrån samma frågeställningar. Sedan kan jag ju också ha synpunkter på att Anna numer är Justitiekansler och att beslutet om utvädering kommer från Justitiedepartementet. Fast det spelar kanske ingen roll, det är bara en tanke jag har om jäv osv.
Jag tycker att jag blir mer och mer skeptisk till den här utvärderingen. Är det bara ett spel för att göra FN och andra som krävt en utvärdering till viljes? Resultatet är ju ändå bestämt så hur noga och genomtänkt man gör den spelar noll roll. Läste, om jag nu ska fortsätta mina spekulationer och konspirationsteorier, på Flashback att hennes assistent vid utvärderingen är en djupt kristen man. Nu säger jag inte att hela utvärderingen kommer att byggas på moraliska och kristna värderingar, istället för verkliga och neutrala. Men faan trot.
Nu lägger jag ut frågorna här iallafall, så att de som vill kan besvara dem och skicka dem antingen direkt till Justitiekansliet, för de bör väl hamna hos Anna då. Det bästa är kanske att skicka svaren till Roce Alliance mailto:info@rosealliance.sesom jag gjorde så vidarbefodrar de dem till rätt instans. Helt anonym kan man alltså vara och för köparna är det ju bara att ändra säljare till köpare.
1. Ålder? Kön?
2. Under vilken tidsperiod har Du sålt sex?
3. Hur kommer Du i kontakt med köpare? (T.ex. gatan, annons, Internet,
via hallick…)
4. Har kriminaliseringen av sexköpare påverkat Din situation? I så
fall hur?
5. Har kriminaliseringen av sexköpare enligt Din bedömning påverkat
prostitutionsmarknaden i Sverige i allmänhet? I så fall hur?
(Omfattningen ökat/minskat? Förändrade former? Nya inblandade? Hot och våld?)
6. Anser Du att kriminaliseringen haft positiva effekter? Vilka?
7. Anser Du att kriminaliseringen haft negativa effekter? Vilka?
8. Anser Du att den nuvarande lagbestämmelsen borde förändras? I så fall hur?
9. Har attityden/insatserna från sociala myndigheter och polis förändrats
sedan sexköp blev kriminaliserat?
10. Har Du andra uppgifter eller synpunkter Du vill förmedla?
Så! Nu kan jag släppa det här. Åtminstone för ett tag. Nu ska jag när jag ändå sitter här kolla mailen också, sedan ska jag tvätta bort sminket och ägna kvällen bara åt mig själv. Lite Tv-tittande förstås, det är ju Kvällsöppet bla.
2 kommentarer:
Greta
Det är förfärligt att man i Sverige skall tvingas ge sina synpunkter anonymt via ombud till en statlig myndighet.
Är jag postiv kan jag säga attt det är bra att regeringen och staten har observerat att det finns ett behov av prostitution Detta trots riksdagens försök att genom beslut försöka få det till att det kan tas bort genom social ingenjörskonst. Sen är det konstigt att kunderna inte tillfågas.
Ja du...Hans-E..nu tror jag nog att de allra flesta vill vara anonyma *ler* vad gäller frågesvaren.
Att kundernas synpunkter inte anses viktiga (ännu är bäst att tillägga) gör, enligt mig, utvärderingen ojämn.
Skicka en kommentar