fredag, april 24, 2015

OMGÅNG 7 MED ÅRETS GIFT

Här sitter jag 08.45 på onkologen och väntar på att få komma in. Inte direkt något shortsväder idag inte. Men det skulle ju bli sämre några dagar enligt prognosen.
Jag sov nog aningens bättre i natt faktiskt. Fast kände frustrationen när jag vaknade vid 01, 02, 03. Men sedan sov jag i ett streck fram till 05.16. Ja, så visade min väckarklocka och då kunde jag lika gärna gå upp, för den skulle ändå larma halv sex. Klockan sex skulle jag peta i mig medikamenterna jag alltid tar tre timmar innan giftet.

Efter en halvtimmes prat om måendet bl.a. och om nya tiderna som jag inte fick idag, men hon fick lappen med mina inbokningar så var det dags att se vilket humör min dosa var på idag.
Vi hoppades förstås att den skulle ge backflöde direkt som den gjorde sist så oförhappandes. Men så kul skulle vi inte ha. Fast det räckte med typ en kvart idag med akrobatiska övningar. Sedan var det igång.
Huserade i ett trebäddsrum idag, men var ensam hela tiden. Jag önskar ju alltid att det ska finnas andra där att prata med för blir lätt långtråkigt. Första giftet Avastinet tar en halvtimma och den tiden gick rätt fort. Då fotade jag och gick runt lite. Paklitaxelet sedan tar en timma. Det går ju för jag har en bra bok att läsa och idag flöt jag även bort i en lätt slummer då jag till och med drömde. Vad minns jag inte.

Väger mig ju varannan vecka när jag får båda sorterna. Hade hoppats att jag skulle kommit under 70. Men det verkar ha stannat upp. Jag hade i alla fall gått ner det halva kilo jag gått upp sist.
Diafragman mätte jag igår och den var 1 cm mer än sist. Men en cm faller inom felmätning *ler*. Jag tänker mig att jag åtminstone ska ner till 80 som varit min behå storlek de sista åren. Det är bara att hoppas att Avastinet jobbar på nu och tar bort sista vätskan. Sedan får jag väl också bli bättre med mina promenader. Önskan är att vara nere i 65 kg till midsommar. Alltså inget mål, bara en önskan. Det går inte att sätta upp sådana mål för det är så mycket i min nuvarande situation som jag inte kan påverka själv när det gäller kroppen.

Blodproverna var en anings sämre idag, vilket inte är annat att vänta efter sex veckor med gift varje vecka. Även urinen hade några avvikelser, men fortfarande ingen äggvita tack och lov.
Njurvärdet på blodstatusen låg under nedersta referensvärdet, men fick svaret när jag undrade över det att det tyder på bra njurar. Hade det däremot varit högre än det högre referensvärdet skulle det varit värre.
Tvärtom mot HB-värdet alltså som nu sjunkit ner till 116 mot förra veckans 125. Det kan förklara den plötsliga tröttheten. Nu ligger jag precis under det lägsta referensvärdet. Jag hoppas verkligen det höjs igen så det inte fortsätter sjunka. Jag bävar för att hamna i den där orkeslösheten, svagheten och tröttheten som jag drogs med i höstas så jag behöver få blod.

Enligt onkologsköterskan ( min vanliga idag ) så påverkar inte Paklitaxelet blodbilden lika mycket som Karboplatinet gjorde som jag fick då. Och Avastinet påverkar den inte alls.... tror jag. Det påverkar ju annat. Ja, ja min förhoppning ( som kanske inte är så realistisk ) är att jag ska slippa både håravfall, blodtransfusioner, blodtrycksmedicin och annat "dumt".

Linssoppa blev dagens mat när jag kom hem, på burk. Den är verkligen god, om man gillar sådan mat. WeightWatchers. I morgon stuvad spenat om jag har någon i frysen. Är lite osäker på det, men då finns vitkålsoppan. Försöker ju köra så basiskt som möjligt dagarna efter gift.
Handlade för de sista örena i tisdags, så nu är det tomt på både Ica kortet och Ica krediten. Bankkontot blir ju  nästintill tomt direkt när jag har betalat räkningar och fört över matransonen till Ica kontona. Försöker om det går att ha kvar några hundra där till laddning av busskort och mobil.

Men jag tror att det är ganska lugnt. Jag har mjölk, bröd, kaffe och mat hemma så jag klarar mig till nästa vecka. Jag hoppas sjukpengarna åtminstone hinner komma in på måndag så kan jag fylla på förråden på tisdag när jag ska till vårdcentralen. Om inte så är det på sin höjd två dagar det handlar om och på den korta tiden lär jag inte svälta ihjäl *ler*. Och vatten finns ju i kran. En lyx som vi sällan tänker på. Hur bra vi egentligen har det, jämfört med många andra medmänniskor i världen. 

Tilltugget till Lets dance i kväll blir en övermogen avokado som legat länge på diskbänken. Få se om den ens går att äta, men det gör den nog och en skål med blåbär som jag snart ska gå och ta upp för tining.  
Morgondagen är tänkt att ägna till det sista av vårstädningen. Det går nog bra med hjälp av dagens Kortisonkur. Ska bli så skönt att lämna det och att plocka undan dammsugaren och skurhinken och njuta av "nya" lägenheten. 

Avslutar med att önska er en skön fredagskväll och en harmonisk ( behöver inte betyda lugn ) helg.   

2 kommentarer:

Hans-Eriks funderingar sa...

Greta,
Du gnetar dig igenom din tuffa behandling. Trevligt att du sov bra. Kanske beror på ny sängposition?

Gretas Svammel sa...

Ja jag gnetar på...Hans-E...