lördag, maj 09, 2015

OSYNLIG, SYNLIG VERKLIGHET

Via Flashback fick jag vetskap om en rapport av Länsstyrelsen i Jönköping. Osynlig, synlig verklighet. Bilden är från rapporten. Den handlar om sexsäljandet i Jönköpings län. Syftet är att öka kunskapen om sex mot ersättning hos myndigheter och verksamheter som på något sätt berörs. Med mer kunskap förbättras stöd och hjälp till de som behöver stöd.  Något jag håller med om och själv påpekat många, många gånger.

För några år sedan kom också en rapport som gick ut på samma, att öka kunskapen hos de som kommer i kontakt med både utsatta och andra. Inte bara öka kunskapen utan även ge verktyg och få dem att släppa sin egen moral så de inte skam och skuldbelägger de som de ska hjälpa.
Det glädjande i denna rapport är att man äntligen börjar ( i alla fall de i Jönköping som skrivit rapporten ) inse att det är många bitar som ingår i fenomenet prostitution. På Gretas sparade finns flera inlägg där jag tar upp det komplexa i prostitutionsfrågan och till vänster här finns en länk till ett av dessa inlägg.

Jag gjorde en liten fin teckning för att illustrera. I Jönköpingsrapporten nämner de till och med väletablerade kvinnor som en grupp som säljer sex, som således inte behöver för pengarnas skull. Jag tror det är första gången jag sett det. Annars är det framförallt män som framhålls. Män som säljer sex till män och män som säljer sex till kvinnor. Det har ju framkommit i tidigare rapporter att unga män som säljer sex är fler än unga kvinnor. Men när prostitutionsmotståndarna argumenterar så handlar det bara om kvinnor som förstås inte vill sälja sex, som mår dåligt, som är offer och bla bla.

Ingenting säger de här rabiata motståndarna om ifall även män som säljer sex är offer. Eller om de kvinnor som visserligen är få, som köper sex är lika hemska som männen som köper sex.
I den här rapporten tas ytterligare en grupp upp som jag själv inte reflekterat över förut.... ensamkommande flyktingbarn. Det är jättebra om man kan vidga sina vyer lite och till det behövs flera sådan här rapporter. Gå gärna in och skumma igenom den. På ett sätt skiljer sig inte den här rapporten så mycket från andra. Det är de utsatta som står i fokus, men här är det ju syftet eftersom det är just de utsatta som behöver hjälp och stöd och där saknas kunskap. I slutet av rapporten finns hemska berättelser av personer de intervjuat.

På SvD hittade jag en artikel om spel som spelas och diskuteras i skolorna. Spel om trafficking. Jag kan nog tycka att det är rätt bra, men det borde finnas andra spel också, inte bara om trafficking som tar upp det sexuella. Jag tror det är viktigt att möta ungdomar där de befinner sig, inte utifrån hur det var när vi var unga, eller utifrån hur det SKA vara enligt någon tokig norm.

2 kommentarer:

Hans-Eriks funderingar sa...

Greta
Ett tecken på att prostitutionsdebatten håller på att nyanseras.

Gretas Svammel sa...

Nja... Hans-E... vissa nyanserar, men de värsta motståndarna är nog fast i sina fördomar.