fredag, mars 27, 2015

KALA SKALLAR, TOM TVÄTTKORG och EN SMOOTHIE

Bild från -08. Sista jag hade i bloggmappen. Får väl ladda ner några fler vid tillfälle från externa disken. Men jag har nog snart använt alla gamla, sparade. Vissa till fler än till en repris. Men tycker att jag vill blanda in gamla Greta då och då som kontrast till de vardagliga "sjukbilderna". Går utvecklingen min väg och jag börjar bli bekväm med min kropp igen så lär nog lusten att fota med all säkerhet komma tillbaka. Men det är en bit dit. Sådär 5-7 kg och en del muskelträning. Och mer hår på skallen helst. Jag går och när en förhoppning att jag inte ska tappa något hår den här omgången. Men det är en orealistisk förhoppning, jag vet.

Jag beundrar de som inte bryr sig om de är skalliga. Ikväll är hotellägaren Petter Stordalens fru med i Skavlan. Hon lider av någon ovanlig sjukdom och har fått cellgifter och tappat hår, som inte alla, men väldigt många gör som får cellgift. Den här tjejen som själv är läkare bryr sig inte.

Jag önskar jag vore sådan, men det är jag långt ifrån. Jag ville inte ens se mig själv i spegeln när jag var helt skallig och jag visar mig fortfarande inte ute bland folk utan peruk. Varför jag känner sådant obehag av just mig som skallig vet jag inte. Skalliga män berör mig inte alls. Det kan till och med vara snyggt och sexigt ibland och även vissa skalliga tjejer kan jag tycka vara snygga. Att jag inte vill visa mig offentligt med kal skalle har säkert med att göra, att jag inte vill bli betraktad som något offer och inte känna okändas tycka synd om blickar på mig. Men varför jag har svårt att konfronteras med min egen spegelbild som skallig, det vet jag som sagt inte. Jag kanske satt i koncentrationsläger i tidigare liv *ler*. Koncentrationsläger var ju min första tanke när frisören rakat av mig allt.

Idag trodde jag nästan det skulle bli ett tidigt blogginlägg. Men så blev det ju inte och spela roll. Lätt speedad som man blir av Kortison så vaknade jag strax före sju idag. Somnade visserligen redan vid 23 i går, så ska se reprisen av Jordskott på datorn. Orkade helt enkelt inte sitta och vänta ut den igår.
Eftersom det inte gick att knyckla ner ens en strumpa till i min tvättkorg, så körde jag igång min egen maskin vid åtta med en omgång lakan och påslakan och räknade kallt med att någon av tvättstugorna skulle vara lediga.

Vid tio gick jag ut för att kolla och en av dem var ledig hela dagen, så jag in och hämtade min tvätt. Var nyss ute och hämtade in det sista. Snacka om skönt att ha blivit av med det i huvudet, för det har ju hängt över mig och snacka om skönt med en tom tvättkorg *ler*. Ibland är det de små detaljerna som gör det.
För övrigt mår jag skapligt idag. Lite tung i huvudet och en väldigt lätt tendens till huvudvärk. Vänster axel gör sig påmind då och då med någon molande värk. Den förknippar jag med insättningen av dosan. Magen har hållit sig lugn nu i flera dagar, vilket jag naturligtvis är jätteglad för. Lite fadd smak på det mesta jag stoppar i munnen, vilket ju är en vanlig biverkan av Paklitaxenet. Hostar, men inte lika intensivt som igår.

Kollade upp tabletterna jag fick med hem igår. De är receptbelagda och biverkningar kan man få även av dem. Vanliga är illamående och diarré. Bara att hoppas att jag inte är en av hundra. Lite skillnad på styrka mot mina Bisolvon som är på 8mg, mot de här på 200mg. Jag använder väl upp det här röret jag fick på 20 tabletter, så får vi se vad det gör med hostan. Vore ju nice att slippa den helt.

Aptiten har ju inte varit på topp på länge, men äta måste jag ju för att överhuvudtaget klara den här sommaren. Tänkte göra en sallad lite senare. Är egentligen trött på sallad, eller i alla fall inte varit sugen på det. Men nu har jag både fetaost och soltorkade tomater kvar från förra fredagen och ett kokt potatis som jag inte orkade äta igår. Detta plus lite couscous är tanken att blanda ihop med sallad, tomat, gurka och rödlök. Det blir lagom att pilla i sig till Lets dance.

Men för att få något i magen under dagen så fick jag för mig att fixa en smoothie med nya stavmixern. Kan som parentes säga att den gamla mixern fixades förra fredagen av snälla barn. trots att de visste att jag skulle få en ny. Fast nu är det ju roligare att använda den nya. Jag hade både babyspenat och persilja kvar i frysen och en mix jag köpt av grönkål, morötter och vad det var. Gurkmejan struntade jag i, men ingefära förstås åkte i och så hade jag ett skrumpet torrt granatäpple som legat på diskbänken i över 14 dagar. Jag har tröttnat så smått på granatäpple. Fanns knappt någon saft kvar i det, men jag pillade ur några kärnor och hade i.

Så mixade jag det här med en skvätt havremjölk.... med stavmixern. Det funkade, men jag tror det skulle varit bättre att använda hackern, för nu blev spenaten mest slamsor. Jag är ju inte van vid sådana här moderna, tekniska saker *ler*. Fast i bruksanvisningen stod det att stavmixern skulle användas till smoothies. Den såg inte så god ut, men den var faktiskt riktigt god. Godare än de jag gjorde med gamla mixern, fast då hade jag ju gurkmeja i också. Ska testa med hackern i morgon och se om det blir bättre sönderdelat. Den gjorde de pesto med förra fredagen och den blev ju hur bra som helst.

Jag längtar lite till matsuget ska komma tillbaka. Då ska jag göra soppor.... spenatsoppa, rödbetssoppa, blomkålssoppa, jordärtskocksoppa osv.

Nu ska jag fixa korten från förra helgen så jag blir av med det också i huvudet. Skönt att klockan ändå inte är så mycket än. Jag kanske till och med hinner med att se Jordskott, innan det blir dags att stänga av och lämna datorn. Trots det ruggiga vädret så önskar jag att alla får en bra och skön helg.

2 kommentarer:

Hans-Eriks funderingar sa...

Greta
Du måste ju känna dig bekväm. Tjejen hos Skavlan kände att det var ok för henne att vara helt kal. Hoppas att du får behålla håret på huvudet under behandlingen.

Arkivbilden är fin. Du har snygga bröst och en läcker klyfta.

Gretas Svammel sa...

Visst...Hans-E.. en del är bekväma med kalt huvud. Inte jag.