torsdag, november 06, 2014

VAD HAR VI FÖR SAMHÄLLE? OCH SÅ SNÖ PÅ DET. USCH!

Den här synen mötte mig i dag när jag drog upp persiennen. Alldeles för tidigt. Minst en månad för tidigt. Och det håller på än att falla ner vita partiklar från skyn och så ser det ut att blåsa lite också mellan varven. Helt klart ett skitväder. Nu behöver jag tack och lov inte ge mig ut idag. Men i morgon måste jag traska ner till vårdcentralen. Då får gärna solen skina *ler*.

Annars är måendet än så länge ganska okej. Ingen smygande trötthet, men börjar känna det nu bekanta magsuget. Det behöver inte bli mer än så här, tycker jag, men det är nog bara ett önsketänkande. Det märks. Ska försöka sysselsätta mig lite idag, så tänker jag kanske inte så mycket på det. Ska sy in perukerna, som inte blev gjort igår och eventuellt beroende på lust, så slänger jag upp symaskinen på köksbordet och syr in tröjorna som är för stora. Borde även städa ur kylskåpet, men det blir nog inte idag.

Ska ändra matordningen idag, tänkte jag. Blir ju inte så mycket fast föda nu när jag tar min smoothie mitt på dagen. Så kör vanlig mat idag ( rotmos och veg. chorizo ) och cancerskrämseldrinken i kväll istället ( morötter kokta, bladspenat, grönkål, persilja och halv tomat blir dagens ).

Har grämt mig lite över vårt samhälle idag, under morgonsurfen. Är ju inget nytt när det gäller mig och för mitt eget bästa borde jag kanske strunta i det. Men det går ju inte *ler*. Funderar på vad sossarna egentligen vill och när de förslag de har ska sättas i verket. Mycket snack innan valet och sedan ingen verkstad efter. Över huvudtaget verkar det politiska ha gått i stå för tillfället. Jag är ju jätteglad och nöjd att Reinfeldt försvann från planen, men något måste ju hända. Nu verkar det vara SD som har avgörandet i sin hand. Jag får känslan att det nu inte bedrivs någon politik för oss medborgare, utan det handlar om inbördes taktikspel.

Läste i DN idag om det "SD vill hålla de andra partierna på halster. Det heter att partiet tänker avvakta och sedan ge sitt stöd åt budgetalternativet som visar sig ”minst skadligt för Sverige”. Tyngst väger förstås invandringen, men även andra, vaga kriterier står på SD:s lista."

 "Om de borgerliga partierna vill avskräcka SD från att rösta på deras förslag skulle de till exempel kunna krydda sin gemensamma budget med extra utgifter på migration och integration".

Det blir ju liksom inget seriöst av det hela för fem öre.

ledarsidorna.se läste jag om den förutspådda höga invandringen. Jag anser ju att man snart inte kan sopa det under mattan bara. Det handlar inte om att vara rasist utan om att se och agera så logiskt och bra som möjligt. Naturligtvis ska vi hjälpa folk i nöd, inte tu tal om den saken. Men för den skull kan man inte ta sig vatten över huvudet så att den hjälpen nästan stjälper mer än den hjälper.
Jag har inget bra svar på vad som ska göras, men så är jag inte politiker heller. Men de som är borde ta sig några riktiga funderare på det och inte tro att allt löser sig bara för att man är snäll.

Den här aktuella byggarbetsolyckan är ju för jävligt att den ens hände. Det är ju inte första gången direkt. Varför görs ingenting? Jag vet. Den frågan är det många som ställer sig. Jag vet att politiken inte ska ge sig in i näringslivets regler, men något radikalt måste ju ske snart. Innan fler drabbas. Läste i Byggarbetaren om några polska byggarbetare i Göteborg.  De bor på en pizzeria och har fått en månadslön sedan i juni.

  " -Vi är fem personer som delar på två rum i en pizzeria. För det betalar vi 2 500 kronor var i månaden. Det finns ingen tvättmaskin eller någon möjlighet att torka kläder. Jag tycker att det är väldigt mycket pengar för att bo som vi gör, säger mannen.
-Jag har fått en lön på omkring 13 000 kronor netto. Men min chef är skyldig mig två månadslöner, säger han."

Chefen säger att de ljuger om lönerna och vart de bor har han inte med att göra. Är det ett sådant här land vi vill ha? Som behandlar sina medmänniskor på det här sättet och där elaka, rika människor har rätt att sko sig på de svagare och göra vinster genom att utnyttja folk. Jag säger som Magnus Uggla.... jag mår illa.

Jag kikar ju in hos Martin Moberg då och då och det är därifrån jag får länkarna. Så ni inte tror att jag sitter och letar själv.

Läste en bra artikel i Dagens medicin, om att höja undersköterskans lön och status. Det tycker jag också. Jag tycker även man kan införa vårdbiträden igen. De försvann ju nästan när de som tidigare var vårdbiträden skulle bli undersköterskor. Jag har själv jobbat på sjukan som vårdbiträde för evigheter sedan, när jag pluggade till det som sedan blev mitt yrke. Som inte innebar vård på det sättet. Man fick gå  två eller tre veckors kurs i allmän medicin och lära sig vad som gällde för de uppgifter som ingick i vårdbiträdets roll. Hjälpa patienter med hygienen, dela ut mat, bädda, sitta vak, småprata, peppa. Städa och tvätta om man jobbade natt. Inga avancerade saker, men det gjorde att både undersköterskor och sjuksköterskor kunde ägna sig åt det de skulle. Jämfört med nu, när de förutom sina egna uppgifter även ska göra det som vårdbiträdet tidigare gjorde.

Nu kan jag ju inte påverka något av det här. Jag bara tycker. Men nu ska jag för stunden sluta med det och resa mig från den här stolen och pyssla med lite annat. Det snöar fortfarande. Usch och fy.

 

2 kommentarer:

Hans-Eriks funderingar sa...

Greta
Hemskt med byggjobbarna som omkom. Så skall de inte få vara på en svensk arbetsplats.

Det kanske blir en vargavinter. Elpriset skulle iaf gå upp enligt radionyheterna

Gretas Svammel sa...

Usch då....Hans-E... jag vill inte ha någon vargavinter.