onsdag, november 12, 2014

TONÅREN

Det tog visst tid innan jag kom till skott med bloggen igen. Vet inte hur det blir i morgon för fick inget svar på sms-et. Började styra med papper och skriva ut och greja. Ganska oviktiga saker. Har även en hel hög som ska sorteras in i hemarkivspärmen, men det oviktiga är ju liksom roligare. Fast det här skulle ändå göras och nu är det skönt att ha det gjort.

Bilderna kör jag. Den ovan är från maj 1968, på skolresa. En ganska oskuldsfull tös, men med massor av sexfantasier i huvudet. Att jag spökade ut mig med blad i håret när bästa kompisen skulle ta kort, var nog rätt typiskt mig. Jag har ett liknande på henne, men utan blad och solbrillor. Det var hon jag träffade efter massor av år på AF i vintras, ifall ni minns.

Fortfarande 14 år, men nu i okt och gör prao på tror Tempo som det hette då. Kompisen var på samma ställe och står bredvid, fast jag har suddat bort henne. Gör mig dum även här med mössa på huvudet. Här är jag inte oskuld längre. Övertalade en kille som körde mig hem efter en skoldans. Om jag nu behövde övertala så mycket *ler*. Han var 18 och säkert lika kåt som jag. En besvikelse var det i alla fall. Jag hade ju läst " Mitt livs novell" och liknande och trodde det skulle vara himmelriket.

15 år och nu börjar det hända grejer. Kompisen är bytt mot en annan kompis som bodde inne i stan. Det är där jag är på bilden. En tid av mycket liftande, många killar och lite alkohol. Sommaren det året träffade jag Brollekopian som jag nämnt någon gång. Han var 23 och vi träffades hela sommaren, badade på Tinnis, drack äckligt vin i någon park och han sjöng och spelade gitarr, eller så drog vi bara runt på stan. Med honom började sexet närma sig mina fantasier om hur det skulle vara.
Han försvann när det blev höst och på vintern började jag hänga med den äldre mannen som då fortfarande var gift. Jag var 15 och han 32. Handlade nog inte så mycket om ren kärlek från min sida, utan mer om sex, spänning, äventyr och att bryta sig loss från den skyddade, lite tråkiga miljö jag levde i på landet.

Så blev det 1970 och jag hade inte många bilder från det året. Det var ju inte direkt som nu ha,ha. Blev kanhända 10-15 bilder på ett år. Lika många som jag nu kan ta på en dag ibland. Jag struntade i att gå ut nian, skaffade en möblerad lägenhet via kontakter, i en rivningskåk och jobbade som barnflicka hos ett par studenter. Höll fortfarande ihop med den äldre mannen, men jag hade även andra. Det var inget konstigt. Mycket fester blev det här och mycket funderingar. Jag har alltid varit en tänkare och dragit mig undan i ensamhet ibland. Många dikter präntades ner i den här lägenheten och som finns sparade.
Jag minns inte om det var det här året eller året efter som hans skilsmässa blev klar. Men då flyttade vi i alla fall ihop i en gemensam lägenhet.
Jag tror tonåren är den jäkligaste och jobbigaste tiden under ens liv. För många i alla fall.

18 år, men fortfarande vilsen. Det tyckte jag väl förstås inte då, men när jag ser tillbaka så var jag det. Bodde fortfarande ihop med den äldre mannen. Föräldrar och syskon började väl vänja sig vid att jag gick min egen väg, men jag kan inte säga att de accepterade det fullt ut. Jag tyckte väl det var kul. Han hade pengar, var van och erfaren och lärde mig faktiskt massor. Men jag vet att jag jobbade en period under den här tiden när barnflickejobbet tog slut och barnet kom in på dagis. Jag jobbade skift på Cloetta. Åkte buss ut dit och sorterade tomteskum. Det är inte omöjligt att det är anledningen till att jag idag inte är så förtjust i godis.

Fortfarande 18, tror vi är i Norrland på den här bilden. I slutet av 1973 då jag alltså var 19 började jag fundera lite mer över mitt fortsatta liv och januari 1974 flyttade jag själv till Motala och började jobba på Luxor som det hette då. En ny fas i livet. Tog körkort och växlade mellan olika killar och kände mig nog rätt fri och nöjd ett tag. Tills jag tröttnade på det och flyttade tillbaka 1975.

Vet inte hur många jobb jag hade mellan -75 och -77 för att överhuvudtaget klara hyra och utgifter. Långvården, Malte Månson, lagerjobb, städade, satt modell. Det gick, men tror inte jag mådde så jättebra. Bestämde mig sedan bara för att läsa in nian och tyckte det var jättekul. 1978 när jag var 24 kom tvillingsjälen in i mitt liv och det var nog första gången jag var kär på riktigt. En ny fas igen. Jag kom in på utbildningen jag hade sökt och vintern -83 var jag legitimerad och färdig. Ja sedan blev det ännu en ny fas, med ny karl, barn, fast jobb och ordnad ekonomi. Ett svenssonsliv. Kul de första 15 åren typ. Resten vet ni nästan.

Jag har schemalagt tiden så inlägget publiceras som onsdag. Fast klockan nu är mycket mer och jag ska ta sängen i besittning. Tycker jag känner av magen. Men kan också vara för att jag inte ätit något i kväll, mer än en kiwi och några nötter. Ska stoppa något i magen innan jag borstar av tänderna och hoppas på att jag sover utan att vakna i natt.

  

6 kommentarer:

Hans-Eriks funderingar sa...

Greta,

Kul att läsa om dina tonår. Det är en sökande tid.

Första gången minns nog alla. Min var planerad hos flickvän. 17 år och första året i gymnasiet. I hennes föräldrars dubbelsäng. Hon hade p-piller. Jag hade kondom. Jag var nog inne i henne max en minut innan jag sprutade. Hon fick ingen orgasm. Men vi var nöjda båda två. Inte oskulder längre!

Anonym sa...

Gärna mer bilder och historier om den kåta tonårs-Greta. Trevligt att ta del!

Gretas Svammel sa...

Ja det är lustigt...Hans-E...att man vill bli av med oskulden snabbt. Kanske tror man att man är vuxen plötsligt då. Fast det är man ju långt ifrån.

Gretas Svammel sa...

Det är lite nostalgi...Anonym...kul så här ibland, men det får inte bli för mycket. Då var då och nu är nu.

Anonym sa...

Kul att få veta lite mer om galna Greta ;)
Ja herregud 70-talet, allt var trots allt mycket enklare.
Skönt att du verkar må bättre !
Intressant att följa ditt liv, både med och utan sex :)

Gretas Svammel sa...

Håller med...Anonym...vissa bitar var enklare då. Nu är det så ängsligt stundtals och framförallt när det handlar om sex.

Galna Greta ha,ha, ja kanske. Ibland. Men livet blir roligare med lite galenskap *ler*.