onsdag, november 12, 2014

LITE LÄNKAR

En bild i repris igen. Om inget kommer i mellan och/eller tiden rinner iväg för fort, så blir det ett inlägg till. Med gamla bilder även då, men inga som ni redan sett. Man kan få idéer och börja styra med saker så dagen bara försvinner. Nu är jag ju glad att jag får idéer igen och har lust att sysselsätta mig.
Jag bar ju in några album för ett tag sedan i syfte att scanna in lite bilder till skrivprojektet som är klart. Det som jag mest gör för mig själv och i ett senare skede för anhöriga om de då skulle vara intresserade. Idag fick jag för mig att börja bläddra i dem och märka upp några jag kan tänka mig använda. Men jag måste ha projektet framför mig och det hade jag ingen lust med. Det finns ju på skrivdatorn. Scannade ändå några som jag kan ha både till projektet och till bloggen. Från 1970 och där runt omkring. Med tanke på att jag nämnde 1970 igår. Men det blir i nästa inlägg.

I det här tänkte jag köra lite länkar som jag haft nersparade ett tag. Kan ju först visa min nya sladdimmer *ler*.

Jag är som ett barn, tycker jag ibland. Men blev en fin kontrast till den svarta lampan. Nu hänger den inte så där normalt, det var bara när jag tog kortet. Lyser så fint gör den nu också och förpackningen har jag lagt på en hylla i städskåpet till nästa gång.
Hade svar från AF att jag var registrerad som inaktuell arbetssökande och att hon ville veta min arbetssituation. Sjukskrivningen visste hon om, men inte att den fortfarande gällde. Ja,ja, kontroll, kontroll, kontroll. Jag ska anmäla mig när jag är frisk, precis som jag trodde.


Lite Fas 3 på det då. Från SVT. 

Den nya regeringen har tidigare när de var i opposition rasat över möjligheten för lycksökare att plocka ut höga löner och göra så kallade ”övervinster” på att anordna Fas 3-platser.
Men Fas 3 har också fått kritik för att arbetsgivare använt deltagarna som gratis arbetskraft, som man dessutom fått betalt för.
 
Men nu ska alltså regeringen avveckla  Fas 3. Och som en första åtgärd sänks månadsbidraget till arbetsgivare från 5.000 kronor till 2.200 kronor.
Sänkningen sker när avtalet med personen i Fas 3 går ut och ska få bort jakten på "övervinster", menar regeringen i budgeten. Sänkningen är första steget i avvecklingen av Fas 3. 
I valrörelsen lovade Socialdemokraterna att Fas 3 ska ersättas av så kallade ”extratjänster i välfärden”. Aktivitetsstödet i Fas 3 ska omvandlas till riktiga avtalsenliga löner.

Jag har fetmarkerat en rad. Som jag funderat på. Det kan ju ta hur många år som helst, åtminstone två eftersom det väl är gränsen man får vara på en och samma plats. Ta min senaste källarförvaring. Han hade typ 80-100 stycken som allt, på tre olika ställen. Många gillade stället ( inte fas 3) då det inte ställdes några direkta krav förutom närvaron och många ville vara kvar när det var dags att byta. Han, anordnaren lär ju hålla fast de han har och jag tror inte fas3:arna tänker att nu byter jag ställe för då går det snabbare att få bort skiten. Det här betyder ju ingenting och stämmer inte med det de lovade innan valet. Och varför ska någon överhuvudtaget ha betalt för att förvara arbetslösa???

Extratjänsterna de pratade så mycket om var bara svammel. Det planeras bara 6000... observera planeras. Det är 34 000 i Fas3. Och jag antar att de reserveras till de unga. Det är väl bara att sluta hänvisa till Fas 3 anordnare och låta de som vill få sysselsättning utan lön. Världen lär inte gå under om resterande får sköta sitt jobbsök hemma och aktivera sig med sina hobbies och intressen.
Rubriken på artikeln säger en hel del också. Vadå kommer i kläm när Fas 3 avvecklas?

Ni har säker läst om riksrevisionens granskning om det fria vårdvalet som Alliansen införde. Att det gynnar de friska, men inte de sjuka. Resultaten visar att friska individer gör fler läkarbesök efter vårdvalsreformens införande medan de sjuka patienterna gör färre. I Skåne var det 1 700 individer med allvarlig sjukdomsbild som inte träffade en läkare under en tvåårsperiod. Under samma period tillkom det 47 000 nya besökare med lindriga eller självläkande symptom.

Landstingen avgör själva hur vårdval och ersättningar ska utformas. Detta har bidragit till ökade olikheter. Riksrevisionen rekommenderar därför regeringen att ta initiativ till att göra landstingens system mer lika. Ersättningsprinciperna bör vara enkla och styra mot vårdens etiska principer.

Jag kan ju tycka att det är absurt att det ska skilja mellan Landstingen när det gäller vården. I ett Landsting kan man få vänta månader, i ett annat kanske bara en. Hade jag bott i Skåne typ, så hade jag kanhända inte fått så snabb vård som jag fick. Vi bor i samma land och det bör vara samma regler som gäller vart i landet man än bor. Det är en självklarhet för mig.

Arendal i Norge har infört förbud mot tiggeri, läste jag i Expressen. Jag har svårt att förstå det där. Visst är det bedrövligt att se dessa personer sitta med sina muggar precis överallt. Bedrövligt, sorgset och tragiskt att de ska behöva göra det. Men ingen av dem gör det för att de vill. Det är en desperat handling för att överleva och för att deras barn ska kunna gå i skola etc. Jag gör ju för sjutton samma sak, fast på min blogg, inte på gatan. Än ska jag kanske tillägga. Man kan väl inte förbjuda människors rätt till överlevnad? Hade de istället rånat, gjort inbrott eller snattat hade det varit en annan sak.

Det finns bara en sak för att komma tillrätta med det och det är att hjälpa dem på hemmaplan och att kommunicera med deras lands makthavare. På ett sätt kan man jämföra det med gatuprostitution, tycker jag. Men där finns säkert några som verkligen vill tjäna pengar på det sättet, samtidigt som det även förekommer de som gör det för att överleva eller för droger eller för att de tvingas. Men just förbudet. Det handlar ju inte om de utsattas bästa, utan att få rena fina gator. En fin yta med andra ord. En fin fasad.

Det får räcka med tankar och länkar för nu. Jag gick ifrån en stund för att se om Mindfullness på tv, meditation och sånt ni vet. Idag är det annars inget att se på tv, som är i min smak. Kanske ser nyheterna på fyran vid tio. Nu ska jag gå och skicka ett sms till ungdomskompisen. Den fasta telefon ringde förut och när det var ett för mig okänt mobilnummer så svarade jag inte. Säkert försäljare tänkte jag.  Men kollade svararen för säkerhets skull och då var det hon. Har inte hennes mobil inlagd på den fasta. Hon skulle höra av sig för en fika när jag kände mig okej. Nu undrade hon om morgondagen gick bra.

Tja, det kan vara trevligt att prata bort en stund. Vi ska träffas på stan efter hennes jobb. Antar jag. Få se vad som bestäms. Hon var ju här i somras och vi brukar inte ses mer än max en gång per år. Men jag tror hon vill passa på när läget är som det är. Jag vet inte. Eftersom jag inte har bil längre och det är för långt att cykla och det inte går buss dit hon bor, så kan jag inte åka till henne längre. Men det blir nog bra det här. Jag räknar med att må bra i morgon också.

Dagens mat. Jätteintressant ha, ha. Ris, sås, lingon, lök och veg.snitzel.  Jättegott var det i alla fall och när jag väl kom mig för att fixa till mat så var jag hungrig så jag hade ont i magen.  

2 kommentarer:

Hans-Eriks funderingar sa...

Greta
Riksdagens arbetsmarknadspolitik och dess bestämmelser är en invecklad vetenskap. Hemskt att du har blivit indragen i den

Gretas Svammel sa...

Vet inte om jag vill kalla det vetenskap....Hans-E... *ler*