söndag, september 21, 2014

FAS 3

Man kan aldrig tjata för mycket om det fasansfulla Fas 3, som speciellt moderaterna tycker är så väldigt bra. De tror ju i sin lilla egna bubbla att det är ett perfekt sätt för att minska utanförskapet. Fast det är precis tvärtom. Jag undrar hur många av mina moderatläsare ( för sådana har jag säkert ) som ärligt kan hålla med om att Fas 3 är ett av de bättre sätten att få ner arbetslösheten och minska utanförskapet?

Jag vet att det kan vara svårt att förstå när man inte själv eller någon i ens nära omgivning är arbetslös. Just därför är det viktigt att debatten aldrig tystnar förrän skiten är borta. Jag visste inte mycket själv när jag hamnade i Fas 3 nov-011. Tyckte till och med att det kunde bli lite kul och spännande, vilket jag ju oftast tycker om allt som är nytt och okänt. Tänkte i min okunskap att kommer jag bara ut på en arbetsplats och de ser vad jag går för så anställer de mig. Därför valde jag en skola dels för att jag gillar ungdomar och dels för att skolan är i stort behov av vuxna resurser.

Ni som följt mitt svammel här vet att verkligheten sedan inte alls blev så som jag trodde. Ni som inte följt mig så länge kan bara leta upp här på bloggen till höger inlägg från nov-dec -011. Där och då började mitt hat mot Fas3 systemet och jag har sedan dess mått riktigt, riktigt dåligt på grund av det och försökt att påverka både folk, media och politiker. Jag tror faktiskt, enfaldig som jag är *ler*, att jag till viss del lyckats påverka alla dessa tre grupper.

Då 2011 på hösten skrevs det inte så mycket om det i media, men undan för undan började de kritiska rösterna höras. Det sista året tycker jag att debatten återkommit med jämna mellanrum. Man säger att SD har en förmåga att låta saker rinna av dem som såpvatten. I den här frågan har moderaterna exakt samma förmåga, liksom i sjukförsäkringsfrågan. De är som de tre aporna ni vet... som inget hör, inget ser och inget säger. Reinfeldt vägrade ju till och med inför hela svenska folket som han då var ledare för, att ens ta ordet arbetslös i sin mun.

Idag har SVT en drygt 29 minuter lång video på sin hemsida om Fas 3, eller vägen mot Fas 3. Tyvärr gick det inte idag att bädda in inlägget, därför tog jag istället några bilder. Hur kan man vara stolt över att vara tvungen att välja en sysselsättning där man vet att någon tjänar 5000 i månaden på att jag valt just den? Och samtidigt veta att man måste finnas på denna sysselsättning fem av veckans sju dagar på heltid utan att få ett öre för det. Förutom det aktivitetsstöd man som arbetslös har rätt till och haft rätt till innan man kommit in i Fas 3. Ett stöd som oftast inte går att leva på då det sällan överstiger 10 000 i månaden. Själv fick jag 6000. Men alla de som valt att inte betala in till sin a-kassa mister per automatik sitt stöd när de träder in i Fas 3. De står då helt utan inkomst och de är faktiskt ganska många och fler blir de.

Deras livlina är socialen, men inte förrän de gjort sig av med hus, bil, för "dyr" lägenhet, egna och barns besparingar. Då kan de få beviljat ekonomisk stöd.... om de tillbringar varje vardag i en Fas 3 sysselsättning vill säga. Själv kan jag inte fatta att protesterna inte är högre och intensivare. I vilket annat land som helst, tror jag inte att man hade tolererat att bli behandlad på sådant sätt.

Jobbfabriken är en av alla anordnare som finns  endast för att tjäna pengar på de arbetslösa. Vanliga företag som behöver anställa finns inte längre bland anordnarna. Det mest hycklande, men kanske är det bara desperation bland de arbetslösa, är att många av de som står bakom sina bord på anordnarmässorna alldeles nyss själva var Fas3:are. Men som nu fått en "anställning" av sin anordnare där nästan hela lönen betalas av arbetsförmedlingen och oftast gäller den "anställningen" bara ett år. Sedan är de åter tillbaka som Fas3:are. För mig är det omöjligt att förstå hur man kan gå från att själv vara så kallat offer i Fas 3 till att plötsligt hunsa och kontrollera sina medsystrar och medbröder och ställa sig på anordnarens sida.
Var det inte ungefär så som skedde i koncentrationslägren? För att rädda sitt eget skinn, om än bara för en kortare period, så ställde man sig på bödelns sida om man fick den möjligheten.

Det här video inlägget verkar vara ett hopsatt material av de mindre reportage som SVT östnytt gjort under hösten. Tycker ni fortfarande att Fas 3 är bra, så rekommenderar jag er att gå in och titta på inslaget. 29 minuter av ert liv tycker jag att ni kan offra. Ja, naturligtvis bör alla se det.

Mitt hopp är att Löfven snart får ordning på sin regering så han kan börja ägna sig åt att lappa ihop den raserade välfärden och få ordning på arbetsmarknadspolitiken. Men det är ju inget som sker över en natt, så jag bävar för att jag om cirka en och en halv månad troligtvis återigen måste besöka en anordnarmässa och tvingas välja en hittepå plats för att där förvaras måndag till fredag. Allt medan mina chanser till riktigt jobb minskas ännu mer och anordnaren får en rejäl ersättning för mig.

Inga kommentarer: