fredag, juni 27, 2014

LITE OM MIN CANCER och LITE LÄNKAR OM AF BL.A

Bild från i maj.
Än så länge står sig vädret för Bråvallafolket. Jag hoppas det är samma väder där som här och jag hoppas det håller i sig.

Jag hoppas även mitt mående håller i sig *ler*. Just nu är jag lite trött i ögonen, men det beror med all säkerhet på att jag klev ur sängen redan vid halv sju, fast vaknade sex. Plus att jag tillbringat en bra stund nu vid datorn.

Läste att Reinfeldt bara har 20 % av sina egna med sig i synen på vad som är bidrag och inte. Jag fattar inte hur man kan stå fast vid att a-kassa är bidrag, när man samtidigt matar ut massor av miljoner/miljarder i anordnarbidrag och lönebidrag. Det om något är ju bidrag. A-kassan är en försäkring som vi själva betalat in till. Att den sedan har sänkts så oerhört att man vid arbetslöshet inte kan leva på den utan måste ansöka om socialbidrag, är ju också Reinfeldts bedrift. Måtte karln försvinna från makten om några månader.

Läser också att SSR akademikerfacket gjort en enkät bland 3000 anställda på arbetsförmedlingen. ...." var tredje hinner inte alls med sina arbetsuppgifter. Hälften tycker att den psykosociala arbetsmiljön försämrats det senaste året."

Hur många undersökningar och rapporter behövs för att en ändring ska ske? Det här är ju inget nytt. I mars rapporterades det om personalens arbetsmiljö med stress, press och sjukskrivningar. Även långt innan dess, men har inte länkar sparade på det. Tror det framkom i Aftonbladets granskning förra hösten också och i andra undersökningar.

Det här är ett ledigt jobb på AF:s hemsida, som säger en hel del om dagens arbetsmarknad. Jag har sett det flertalet gånger förr och jag påpekade det vid ett tillfälle på AF när de hade kvar de här dolda jobben, då arbetsgivaren önskade person med lönebidrag. Så även här, som är städjobb. Byter vi inte regering i höst så blir det här mer och mer en norm.... om ingen sätter ned foten som i timanställningsfrågan.
Annat jag läste var att sommarjobben minskat markant. Kanske beror det på Fas 3 och lönebidragsjobben och timanställningar utan avtal. Inte helt osannolikt om ni frågar mig.

Över till mig. Jag har ju inte googlat ett dugg efter operationen i april, om min hälsosituation. Tänker jag inte göra nu heller, men dels har jag redan fått en massa information från sjukan och idag letade jag efter någon passande bild till morgondagens eventuella inlägg här på bloggen. Tänkte delge er min lilla dikt från i går då.( om jag inte ändrar mig ). Hamnade på Cancerfondens hemsida och på en blogg där personen nu var friskförklarad. Väldigt bra på att skriva, tycker jag.

Skummade bara lite snabbt igenom hennes sjukdomshistoria som började med bröstcancer som sedan utökades med metastaser i lever bl.a. och sedan hittades tumörer i hjärnan. Jag är ju fullt medveten om att så kan det bli och så kan det vara, men det är ju inget jag kan eller vill eller tänker bekymra mig om nu. Jag anser mig ju frisk redan nu *ler* och är lite spänd på vad röntgen kommer att visa om några veckor. Jag tror ju nämligen att metastaserna i lungorna är på väg att försvinna av sig självt. Men det är bara en tanke baserad på den alltmer sällsynta hostan. Sedan finns säkert cancerceller i min kropp  och mitt blod som förhoppningsvis inte hunnit fastna någonstans och som nu hindras av cellgifterna.

Min cancer var, vad jag förstår i sista stadiet på bilden, stadie fyra. Äggstockscancer brukar kallas bukens tysta tumör. "Äggstockscancer har ett smygande förlopp och ger sällan några typiska symtom som kan leda till tidig upptäckt".Det kan vara svårt att få igen blixtlåset i kjolen eller byxorna, trots att man inte gått upp i vikt. Svullnaden kan även ge en rad andra effekter, till exempel kan trycket öka mot både urinblåsa och tarm, så att man får tätare trängningar. Mitt ojande över magens omkrets har ni ju fått läsa om i otaliga inlägg sedan 2011 eller kanske tidigare. Men vem sjutton tänker på cancer?

Eftersom äggstockarna ligger fritt i bukhålan kan en tumör växa sig ganska stor innan den ger några kännbara symtom. Och i mitt fall gick det som ni vet väldigt fort från det att vinterkapporna stramade till att jag köpte gravidjeans och fick diverse symptom. Då sökte jag vård. Kanske i senaste laget när man tittar i backspegeln. Men bättre sent än aldrig *ler*.


"Ingen kan riktigt svara på varför vissa kvinnor får äggstockscancer. Man tror att de kvinnliga könshormonerna har en viss betydelse, eftersom kvinnor som fött många barn eller som använt p-piller av kombinationstyp har en minskad risk."  Jag vet inte vad många barn innebär, om det är över tre eller över fyra, eller över fem. Däremot har jag ju aldrig använt p-piller eller östrogen, vilket då kan ha ökat min risk för att få det.
"Äggstockscancer är vanligare i industrialiserade länder än i fattiga utvecklingsländer. Kanske beroende på barnantalet?  De nordiska länderna, däribland Sverige har de högsta insjuknandesiffrorna i världen i äggstockscancer.
Tack vare allt effektivare behandling efter operation blir allt fler kvinnor friska och återvänder till normala liv. Prognosen är sämre om sjukdomen är spridd till andra organ."

Nu vet ju ingen om min cancer är just äggstockscancer, men det är väl mest troligt. Läste det någonstans också, att ibland kan man inte lokalisera modertumören.

Mina lungmetastaser då, som man ju inte heller med säkerhet visste om det kom från cystan i början. Nu vet man och det är ju bra, så det inte var lungcancer också jag hade.

"Metastaser, dottertumörer, är en allvarlig och fruktad del av cancer. Det är metastaser och annan spridning av sjukdomen som kan göra den livshotande. Enligt den statistik som finns har omkring en tredjedel av patienterna metastaser som upptäcks samtidigt med cancern."

"Av beskrivningen om hur metastaser uppstår framgår att de aldrig bildas utan att det finns eller har funnits en cancer i någon annan del av kroppen, en så kallad primärtumör.
Metastaser kan bildas var som helst i kroppen, men det finns vissa organ som drabbas oftare än andra. Det är lymfkörtlarna, lungorna, skelettet, levern och hjärnan. Det är fler patienter som får metastaser än primärtumörer i dessa organ."

"När primärtumören behandlas med cytostatika som ges i form av tabletter eller direkt i blodet sprids läkemedlet i hela kroppen och angriper därför samtidigt eventuella metasatser.
Det är alltså samma typer av cytostatika som används mot metastaser som mot den ursprungliga cancern. Cytostatika kan i vissa fall bota en cancersjukdom, även när den har gett metastaser".

Jo men visst och så blir fallet i mitt fall. Senast till jul är jag friskförklarad. Kom detta ihåg.

Jag vet inte hur intressant ni tycker det är, men lite "kul" kan det väl vara att få lite hum om det. Nu när man ställt diagnos och behandlingen och min resa mot okänt mål startat.
Min rumskompis igår hade en annan gång än min med tre cellgiftsbehandlingar först, sedan operation och nu var hon inne på sin fjärde cellgiftsbehandling. Det lustiga i hennes fall var att hon som alla andra med vår form av cellgift tappade håret, men att det nu höll på att växa ut igen. Mitt i behandlingen. Även om hon som jag fattade i stort sett var fri redan från cancern, så påverkar det ju inte hårväxten eftersom det är cellgifterna som gör att håret ramlar. Men som alltid, inte bara i sådana här situationer, så är det allra mesta individuellt. Ingen är den andre lik.

Nu ska jag gå och fixa den där omeletten som jag vet att jag skrev att jag skulle göra en annan gång. Men då blev det inget. Men idag blir det. Omelett med champinjonstyvning och sallad. Sedan ska jag gå igenom min ekonomi ( det går fort *ler* ) och mina räkningar. Var inne på FK:s hemsida och inga kommande utbetalningar stod det, så kanhända kontaktar jag soc. i alla fall. Det kan ju ta tid det här med sjukpenningen och jag vill inte stå i samma sits nästa månadsslut.
Tider med vårdcentralen har jag fixat idag i alla fall. Det är bra att ha det inplanerat. Sista veckan innan nästa behandling blir det bara provtagning, för då byter de förbandet på onkologen sa de igår. Och det är ju logiskt.

Det mullrar här nu och regnar. Ska kolla lite ifall det är samma väder i Norrköping. Hoppas inte det.

Inga kommentarer: