torsdag, juni 26, 2014

DÅ ÄR OSKULDEN TAGEN....vad gäller cellgifterna

Det var lugnt med bussbytet från min buss till bussen till sjukan. Men man vet aldrig, två minuter går lätt, om folk krånglar med betalning eller annat. Så jag kom i tid och hann även en sväng in på toa innan jag vandrade vidare mot det okända. Det känns faktiskt, som jag sa till en unge igår, som om jag skulle ut och resa.

Fick vänta tio minuter och fick en ursäkt för det. Trevligt, tycker jag. En sal med tre sängar, så fick sällskap av två andra, men bara en av dem ville prata lite. Den andra var väl inte helt kurant och hade även sällskap av dotter och man. Förstod av pratet de emellan att hon inte hade samma cancerdiagnos som jag. Men det hade den andra.
Skulle först ha det giftet som tog tre timmar och hon började med långsamt dropp en kvart. Då fick jag lite info om biverkningar med mera. Hade ju block med mig så skrev för brinnande livet *ler*. Jag hoppas jag inte får så mycket av det här jag skrev. Muskelvärk och domnade fötter så man inte kan gå tex.  Sedan ökades det lite i ännu en kvart för att se hur min kropp reagerade.

Slutligen drogs det upp som det skulle vara och det hela var igång. Jaha, tre timmar att slå ihjäl. Jag började läsa i min bok. Hade letat fram ett par förstoringsglas med styrka 3.0 så gick bra att se texten. Har annars 2.5 nu, fast har ett par i skåpet med 3.5. Man garderar sig ju. Bad sköterskan ta ett kort, detta. De andra tog jag själv. Men efter en stund blev jag så trött, var ju uppe tidigt idag, så slumrade till en kvart.

Från min säng hade jag blickfånget mot handfatet och stället med handskar. Låg och fick en ide. I morse duschade jag, men utan att plasta in förbandet. Gick ju hur bra som helst ändå eftersom förbandet är på höger arm och jag håller duschen i höger hand och kan duscha hela mig och tvåla med både vänster och höger hand. Det är bara höger armhåla och underarm som jag får köra för hand. Men om jag skulle åka och bada någon gång i sommar så måste jag skydda armen mot andras stänk, även om jag själv inte badar just den armen. Kanske även vid hårtvätt. Så går upp och lossar dosans elkontakt ( man får det ) och hämtar några handskar och stoppar i väskan. Tanken är alltså att klippa av dem vid fingrarna. Var tvungen att delge rumskompisen min eminenta ide.

Sedan skrev jag en dikt som ni kanske får läsa någon gång. Det är sällan jag skriver dikt nu, skriver så mycket annat. Men nu kom de första raderna bara i skallen så värkte fram resten. Fast raderna flöt på bra utan så mycket ansträngning. Sedan gick jag ett varv igen, ut i dagrummet/väntrummet. Hade frågat innan ifall man fick titta i burkarna där och det var de till för liksom. Fattade väl jag också, men ville ändå fråga. Satt ett par och en kvinna där som jag roade genom att palla upp kameran och ta kort. Jag tyckte själv det var lite skoj.

Skorpor, mariekex och fyllda kex innehöll burkarna, så tog ett fyllt kex. Pratade sedan rätt länge med kvinnan som hade bröstcancer och nu var klar med cellgifterna och skulle börja med strålning. Alltså strålning är ju bra mycket jobbigare än cellgiftsbehandling. Då åker man in varje vardag.

Tillbaka i sängen vid halv ett och då tyckte jag att jag kunde äta min sallad och då blev det strax även dags för byte till det andra giftet. Dosan larmar när påsen är slut och då trycker jag på röda knappen så kommer de som ett skott. Jo faktiskt, de är väldigt snabba och trevliga och serviceinriktade personalen. En timma skulle det här ta och det gick väl ca tio minuter snabbare, så vid två var jag klar. Men sedan skulle jag ha papper och förskrifter inför nästa behandling osv. De bytte betapreden till ett annat korisonpreparat, alltså det som jag ska ta nu i tre dagar, ifall jag inte får på posten. Inför nästa behandling kör jag som idag 40 betapred. Det här andra fick jag med mig hem därifrån, fast ska få recept på det också. 

 Förutom Kortison i tre dagar, ska jag ta tabletten mot illamående Ondansectron i morgon, den tablett som jag även tog idag. Sedan inget mer. Hur bra blev inte det? Skitbra. Hade ju oroat mig lite för att behöva ta piller i "onödan".  Rumskompisen hade mått bra hela tiden, sa hon. Armbanden tog jag på från start och har fortfarande kvar. Tänker ha dem i några dagar. Ska föra dagbok över illamåendet och annat dåligt mående i tio dagar. Händer inget under den tiden så är det lugnt. Än så länge mår jag precis som vanligt. Inte ens trött ännu.

Testade min ide när jag kom hem. Jag tror det funkar alldeles ypperligt, så tar med mig hem några fler handskar nästa gång. St. small. Tog även en medium, men det smet inte åt lika bra.

Något roligare förband att ha över katetern funderar jag också på. Tänkte att kanske köpa trikåtyg och sy några roliga själv. Är ju hur lätt som helst. I olika färg till olika kläder *ler*. Pannband har jag också tänkt på, men tror inte det finns så breda.  Men och det här var så bra, tyckte jag. Var sköterskan som sa när jag började gnälla över den här fula tubstrumpan som hon satte över när jag skulle hem.  Någon, sa hon, hade köpt barnstrumpor och klippt bort foten. Absolut värt att testa. Alla sådana här idéer är viktigt, kan jag tycka, att man för vidare till andra.

Håll nu tummarna att dagens mående håller i sig i alla dagar. 

En annan sak som gläder mig väldigt är vädret. Har några ungskruttar på Bråvalla. En av dem ringde igår sen kväll ,då de installerat sig med tält och presenning osv. Här hade det ju då regnat, men där drog molnen förbi och bort.  Enligt prognosen skulle det idag bli regn, men har ju varit jättefint. Sol, inget regn, men inte sommarvärme kanske. Fast det är nog värme så det räcker på en festival.
Jag ska tänka på dig i morgon, sa ungskrutten. Gör det, sa jag, så tänker jag på vädret och det har jag gjort i flera dagar. Att måtte alla, inte bara mina ungar, få bra väder under festivalen.
Vi får se i morgon om tanken har kraft även då.  

2 kommentarer:

Hans-Eriks funderingar sa...

Greta

Ser ut som att första dagen avverkad med bra resultat

Gretas Svammel sa...

Javisst... Hans-E... nu tar man en dag i taget, eller några timmar i taget.